Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая по клинической диагностике.docx
Скачиваний:
84
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
1.91 Mб
Скачать
      1. Дослідження черева, шлунка та кишечнику.

Для дослідження черева застосували такі загальноклінічні методи як огляд, пальпація, перкусія та аускультація.

Оглядом черева виявили, що воно у тварини симетричне, округле, нижній контур його дугоподібний, об`єм не збільшений, що свідчить про нормальний раціон годівлі та відсутність захворювань, шкіра на череві блідо-рожевого кольору, еластична, нормальної температури, без порушення цілісності. Підшкірна клітковина в ділянці черева розвинута добре.

При поверхневій пальпації черева з обох боків було встановлено, що чутливість і тонус м'язів черевної стінки знаходяться в нормі, вона є м`якою, опору і болючості з її боку не відмічається. Перкусію проводили топографічну, для встановлення меж органів черевної порожнини та їх розмірів. Патологічних змін виявлено не було.

Для дослідження шлунка свині була проведена пальпація позаду реберних дуг пальцями рук. При цьому поступово надавлювали ними з обох боків усередину і вперед. Було встановлено, що шлунок не має хворобливої реакції, лежить з лівого боку і прилягає до черевної стінки посередині неї. Наповнення його на момент дослідження було малим.

Кишечник досліджувався методами огляду, пальпації та аускультації. Зовнішнім оглядом встановили, що зміни форми черева відсутні, поведінка тварини природна, занепокоєння не відмічається. Акт дефекації проходить безболісно, при цьому позу тварина займає природну.

Тонкий відділ кишечнику досліджувався переважно з правого боку і в нижній третині лівої стінки черева, а товстий кишечник - з лівого боку.

Пальпацією було встановлено, що кишечник рухливий, м'якої консистенції, безболісний, вміст кишечнику м'якої консистенції середнього наповнення. Сторонні тіла в просвіті кишечнику відсутні.

Перкусія кишечнику для діагностики не має великого значення, проте в ділянці кишечнику вислуховувався тимпанічний звук різних відтінків, що свідчить про нормальний його стан.

Аускультацією досліджували моторну функцію кишечнику завдяки перистальтичним шумам. Шуми тонкого кишечнику нагадували звук рідини, що переливається, хлюпання, плюскотіння. Шуми товстого кишечнику нагадували бурчання, муркотіння.

      1. Дослідження акту дефекації.

Дослідження акту дефекації проводилося оглядом. Виявлено, що дефекація проходить 3-4 разів на добу, при цьому тривалість одного акту в середньому складала близько 10-15 секунд. Тварина при цьому приймала фізіологічну позу. Болючості під час акту дефекації виявлено не було.

    1. Дослідження печінки.

Печінку досліджували загальними методами, тобто оглядом, пальпацією та перкусією.

Оглядом визначили колір видимих слизових оболонок та шкіри, при цьому було виявлено, що шкіра і слизові оболонки мають нормальний колір.

Пальпували печінку спочатку у стоячому положенні тварини, а потім в лежачому на правому боці. При цьому печінка майже не пальпувалася.

При перкусії печінки тварини застосовували перкусійний молоточок та плесиметр, при цьому болючості печінки не виявлено. Звук печінкового притуплення був визначений з права в 10 по 13 міжребер'я, а зліва з 10 по 12.

Рис.5. Перкусія печінки