Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сказ.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
367.1 Кб
Скачать
  1. Патологоанатомічні зміни

Зміни при сказі не є специфічними. Труп виснажений, відмічають сліди укусів, незагоєних ран, розчухувань (але не завжди вони є). На місці укусів підшкірна клітковина потовщена, червоного або темно-вишневого кольору (набряк, запалення). Слизова оболонка ротової порожнини і язика містить виразки, покрита сухими, сірого кольору плівками. Слизова оболонка дихальних шляхів і травного тракту катаральне запалена, часто - з геморагіями (в шлунку чорного кольору - солянокислий гематин надає крововиливам специфічного забарвлення). Кінцівки можуть мати пошкодження (переломи, зсадини). Вірус володіє нейротропізмом і тварина може сама собі наносити рани, розгризати шкіру. Кров погано звертається, темно-червоного кольору. У внутрішніх органах застійна гіперемія, особливо у печінці і нирках. Б цих органах утворюються периваскулярні інфільтрати із клітин плазмоцитарного ряду (лімфоцити і плазмоцити). В зв'язку з тим, що у тварин спостерігається збочення апетиту, заковтування неїстівних предметів, на слизовій оболонці шлунка утворюються крапкові і плямисті крововиливи, виразки. Сечовий міхур часто розтягнутий, переповнений сечею, інколи пустий.

Для усіх видів тварин характерно те що головний і спинний мозок з ознаками гострої гіперемії, набряку. В мозочку і довгастому мозку, крім того, крововиливи. Спостерігається дифузний негнійний енцефаліт, запалення і дегенеративні зміни в спинному мозку. В головному мозку відбувається лімфоїдна інфільтрація навколо судин (периваскулярні муфти).

Особливості прояву патолого-анатомічних змін у різних видів тварин.

Хутрові звірі. Зміни не є характерними, уражається головний мозок, шлунково-кишковий тракт. Слизова оболонка шлунково-кишкового тракту запалена і гіпермійована внаслідок подразнення її чужорідними предметами. Печінка темно-вишневого кольору, інколи з глинистим відтінком, рихла. Селезінка незначно збільшена, інколи в 2-3 рази. В нирках — анемія, межа між корковим і мозковим шаром згладжена, в легенях — крововиливи. В головному мозку відмічають гіперемію, в шлуночках мозку збільшена кількість рідини, крапкові крововиливи в тканинах мозку.

Свині. Зміни не є характерними. На шкірі сліди укусу, пошкодження губ, п'ятачка, зубів. На слизовій оболонці ротової порожнини-крововиливи і ерозії. Язик в стані набряку. Слизові оболонки верхніх дихальних шляхів і глотки катаральне запалені. Шлунок майже завжди вільний від кормових мас, але може містити сторонні предмети. Слизова оболонка шлунково-кишкового тракту набухла, застійно-повнокровна з крововиливами і ерозіями на верхівках складок, особливо в області дна і в пілоричній частині. Слизова оболонка кишечнику катаральне запалена, з крововиливами. Мезентеральні лімфатичні вузли збільшені; селезінка повнокровна, збільшена. Спостерігається венозний застій печінки і нирок. Головний мозок і його оболонки набряклі. Інколи видно дрібні крововиливи в мозок.

Велика рогата худоба. Буйна, депресивна, атипова, абортивна, зворотна форми. Виснаження, ціаноз слизових оболонок, передшлунки переповнені сухими кормовими масами (ознака атонії). Шлунково-кишковий тракт в стані серозного запалення, Слизова оболонка сичуга гіпермійована, набухла по складкам, з лінійними, дрібно плямистими, крапковими крововиливами і окремими ерозіями. Крововиливи зустрічаються і під серозною оболонкою сичуга. Шкіра, підшкірна клітковина, серозні покрови сухі. Шкіра у тварин, які захворіли після укусу, має загоєну рану, але рубцева тканина може бути набрякла. У внутрішніх паренхіматозних органах - застійні явища. Сечовий міхур розтягнутий і переповнений сечею, інколи він пустий. Кров погано згортається, темно червоного кольору.

Дрібна рогата худоба. Труп виснажений, сліди укусів, розчісування. Смерть на 5-б-у добу. Слизові оболонки і органи цианотичні, кров - темна, погано звернута, трохи згущена, випущена із судин — швидко окислюється. Слизова шлунково-кишкового тракту запалена, повнокровна, в складках, пронизана крововиливами. В шлунку - сухі, щільні кормові маси, інколи — чужорідні предмети. Сечовий міхур звичайно пустий.

Коні. Інкубаційний період - 1-3 місяці. Труп виснажений, укуси, розчісування. Видимі слизові оболонки цианотичні, шкіра суха, при розтині - синюшність і сухість серозних і слизових оболонок, венозний застій у внутрішніх органах, кров темна, погано звертається, м'язи темно-червоні, шлунок звичайно пустий. Часто слизова шлунково-кишкового тракту катаральне або катарально-геморагічно запалена.