Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дерматомикозы собак.docx
Скачиваний:
64
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
52.55 Кб
Скачать

7.2.Клінічні ознаки хвороби.

Загальний стан тварини не змінювався. Апетит добрий, спрага помірна. Т - 38,7°С, П – 85 уд./хв., Д – 18 дих. дв./хв..

Осередки враження з’явились на шкірі голови, шиї. Плями спочатку невеликі, округлі, поступово збільшувалися. З’явився свербіж. Волосся на уражених ділянках стало ламким, легко висмикувалося й випадало, оголюючи щільні уражені осередки червоно-бурого.

Внаслідок розчухування шкіра стала болісною, сухою. Ураження ускладнилося дерматитом. З’вились уражені делянки на череві.

Після першого застосування лікувально-профілактичного препарату Вакдерм клінічні признаки захворюваня загострилися, ділянки ураженої шкіри тимчасово збільшилися.

7.4.Діангостичні лабораторні дослідження.

Діагноз на дерматомікози установили комплексно: на підставі характерних клінічних ознак хвороби та мікроскопії ураженого волосся й зскрібку кірочок. Виділення збудника на живильних середовищах не проводили. Матеріали на мікроскопічне дослідження були направлені безпосередньо в лабораторію. Зскрібки з ураженої шкіри та волосся, а також кірочки й лусочки, відібрані з країв ураженої ділянки, яка не піддавалась лікуванню, надсилають у герметично упакованої пробірці.

В лабораторії під час дослідження кірочки обережно розщеплюють препарувальною голкою. Ізольоване волосся й кірочки переносять на предметне скло в краплю 10 %-го розчину їдкого калію, обережно підігрівають над полум'ям спиртівки. Після добавляння краплі 50 %-го водного розчину гліцерину препарат досліджують під мікроскопом.

Згідно даних висновків лабораторії, в пробі надісланого матеріалу знайдені ознаки асоційованого дерматомікозу (трихофітія+мікроспорія). У разі позитивних результатів трихофітії у мікропрепараті виявляють прямі гіфи міцелію гіллястого грибка трихофітона, які розміщені правильними рядами по всій довжині волосин, або у вигляді ланцюжків із округлих спор, розташованих як зовні, так і всередині волосин. У патологічному матеріалі мікроспоруми знаходяться всередині ураженої волосини у вигляді септованого міцелію та округлих одноклітинних спор діаметром 2-3 мкм, що розміщуються мозаїчно у вигляді чохла біля основи зовнішнього боку волосини.

8.Заходи боротьби та профілактики захворювання на підприємстві.

Лікування тварин було спрямоване на комплексне підвищення резистентності організму хворої тварини, боротьбу з клінічними проявами захворіння та формування подальшого стійкого імунітету до дерматомікозів.

За для виконання цих задач тварина, яка утримувалася в вуличному вол’єрі, була переведена на додаткове годування. Була застосована лікувально-профілактична вакцина Вакдерм триразово з інтервалом 14 днів в дозі по 1мл внутришньом’язово в різні кінцівки. Для підвищення імунної відповіді та прискорення наробці антитіл був введений імуностимулятор Катозал в дозі 1 мл/10 кг живої ваги тварини курсом у п’ять днів починаючи з першого дня імунізації. Були призначені місцеві фунгіцидні препарати: спиртовий розчин йоду 10% та нитрофунгін.

Настанови по застосуванню вакцини Вакрерм:

Склад: інактивовані спори дерматофітів.

Властивості: вакцина лікувально-профілактична проти дерматомікозів тварин інактивована. Особливістю цієї вакцини є то, що вона має на тільки профілактичну, але й лікувальну дію, тобто дозволяє лікувати клінічно хворих трихофітією та мікроспорією тварин. Після двох-трьох ін’єкцій препарата відбувається відторгнення лусочок з уражених ділянок і спостерігається ріст нового волосся. Тварини, що підверглися обробці залишаються імунними не менш 12 місяців.

Показання до застосування: асоційована вакцина Вакдерм запропонована для боротьби з мікроспорією, трихофітією собак, кішок, кроликів.

Спосіб застосування та дози: для розчинення лиофілізованої вакцини застосовується розчинник для вакцин проти дерматофітозів тварин чи стерильно вода для ін’єкцій чи стерильний фізіологічний розчин.

Вакцину розчинюють з розрахунку 1мл розчиннику на 1 дозу вакцини.

Вакцину застосовують дворазово внутришньом’язово в ділянку стегна в різні кінцівки.

Інтервал проміж введенями 10 – 14 діб.

Імунізацію проводять незалежно від пори року. Імунізація тварин, які знаходяться в інкубаційному періоді захворювання дерматофітозами, провокує прискорений прояв клінічних ознак міказа в ділянках локалізації збудників. Таких тварин належить ще дворазово імунізувати вакциною в лікувальних дозах.

Лікувальний ефект наступає через 15 – 25 діб після другої імунізації і характеризується розрихленням, відторгненням кірочок з мікотонічних осередків і ростом нового волосся. Застосування вакцини з профілактичною метою не викликає захворювання дерматофітозами здорових тварин.

Імунітет у вакцинованих тварин образується після другого введення вакцини та продовжується не менш 12 місяців.

Протипоказання: Тварини з підвищеною температурою тіла, в другій половині вагітності, а також хворі інфекційними та незаразними захворюваннями.

Побічні явища: болісність в ділянці введеня препарату, у деяких тварин в місці введення може виникнути болісна припухлість, яки носить доброякісний характер і через 3 – 5 діб самовільно счезає.

Тварин, що з’явили поствакцинарну реакцію звільняють від навантажень на 3 – 5 діб.

Форма випуску: випускається в двох формах – сухій та рідкій. Випускають вакцину в ампулах по 1 – 5 мл, інсулінових і пеніцилінових флаконах по 1 – 25 мл, градуйованих флаконах по 250 – 500 мл.

Термін придатності: 12 місяців за температурою 2 - 10°С.

Катозал® 10% - стимулятор обміну речовин та тонізуючий засіб.

Склад: 100 мл розчину містить собі:

  • Бутафосфану……………………………………………….10 г

  • Ціанкобаламіну…………………………………………….5 мг

  • Метил-4-гідроксибензонату………………………………0,1 г

  • Фосфору 1,73 г

Опис: позора рідина рожевого кольору.

Форма випуску: Катозал® випускають у вигляді стерильного розчину, розфасованого по 100 мл в герметично закритих скляних флаконах.

Фармакологічні властивості: діючі речовини, що входить до складу Катозал®, проявляють стимулюючу дію на всі процеси обміну в організмі (білковий, вуглеводний та жировий обміни), підвищують резистентність організму до впливу несприятливих факторів, сприяють росту і розвитку тварин.

Показання до застосування:

  • порушення обміну речовин, викликані поганою годівлею, утриманням, різними захворюваннями;

  • порушення розвитку тварин та хвороби молодняку;

  • для стимуляції родової діяльності та як допоміжний засіб при гіпокальціємії;

  • післяродові захворювання, виснаження, після важких родів, а також як допоміжний засіб при лікуванні неплідності;

  • тетанічні судоми і парези;

  • вторинні анемії, зокрема анемії при гельмінтозах;

  • для підвищення резистентності організму;

  • для прискорення і скорочення процесу линьки у птиці, а також при канібалізмі;

  • для підвищення м’язової активності здорових тварин;

  • як тонізуючий засіб при перенапрузі і підвищеній фізичній активності у спортивних коней (за 2-3 дні до змагань).

Дозування та спосіб застосування: Катозал® застосовують тваринам один раз на добу внутришньовенно (повільно), внутришньом’язево і підшкірно або з питною водою (птиці). Тривалість лікування складає 4 – 5 днів.

Разові дози препарату при гострих хворобах:

  • Коні і велика рогата худоба…………………………10,0 – 25,0 мл

  • Лошата і телята………………………………………..5,0 – 12,0 мл

  • Вівці та кози…………………………………………....2,5 – 8,0 мл

  • Ягнята, козенята………………………………………..1,5 – 2,5 мл

  • Свині…………………………………………………….2,5 – 10,0 мл

  • Поросята……………………………………………………1 – 2,5 мл

  • Собаки……………………………………………………0,5 – 5,0 мл

  • Коти та хутрові звірі……………………………………0,5 – 2,5 мл

Для птиці Катозал® додається до питної води з розрахунку:

Кури і курчата – 1,0 – 1,5 мл на 1 л питної води, бройлери і кури-несучки – 2,0 – 3,0 мл на 1 л питної води. При хронічних захворюваннях та здоровим тваринам вводити половини дози від вказаної вище. При необхідності курс лікування повторюють через 1 – 2 тиждні.

Протипоказання: немає.

Побічні явища: побічних явищ та ускладнень при застосуванні препарату згідно з настановою не спостерігається. Забій тварин на м’яса та використання в їжу м’яса, молока і яєць після застосування Катозалу® дозволяється без обмежень.

Зберігати при температурі від 5°С до 25°С в сухому, захищеному від світла, недоступному для дітей місці.

Термі придатності – 5 років.

Власник реєстраційного посвідчення: Bayer Animal Health GmbH

Виробник: КВП Фарма і Ветеринар-Продукт ГмбХ Німеччина

Після проведення наведеного лікування тварина одужала. Вол’єр в якому вона утримувалася був дезінфікован з застосуванням розчину препарату Екоцид 1%, підстилку спалили. На два місяці ограничили переміщення тварин між вол’ерами. Серед персоналу КЦ була проведена роз’яснювальна робота, що до дотрималь заходів особистої профілактики.