Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Болезнь Тешена.DOC
Скачиваний:
86
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
327.68 Кб
Скачать

4.5. Аналіз плану з проведення ветеринарних заходів направлених на ліквідацію хвороби Тешена в господарстві.

Організаційно-господарські й ветеринарно-санітарні заходи з ліквідації хвороби Тешена в СТОВ “Віра” розпочали реалізовувати після підтвердження діагнозу лабораторією ветеринарної медицини. Однак, слід відзначити, що план організаційно-господарських і ветеринарно санітарних заходів був складений і затверджений районною державною адміністрацією лише після другого спалаху хвороби у листопаді 2003 року.

Після підтвердження діагнозу у квітні 2003 року заходи проводили відповідно з діючою інструкцією. В першу чергу було проведене клінічне обстеження всього сприйнятливого поголівя з вимірюванням температури тіла. Серед характерних клінічних ознак у поросят відмічали паралічі, парези, анорексію, підвищення температури, симптоми ураження центральної нервової системи, у декількох тварин ознаки запору.

Згідно з планом усе сприйнятливе поголівя свиней піддали вимушеному щепленню ін активованою культуральною емульсованою вакциною проти хвороби Тешена згідно з настановою. Виділення хворих підсвинків після щеплення продовжувалось ще декілька днів. Хворі тварини були відправлені на санітарну бойню Бердичівського мясокомбінату для забою.

Одночасно з проведенням спеціальних ветеринарних заходів проводили й інші заходи (дезінфекцію, дератизацію).

Лікар ветеринарної медицини СТОВ “Віра” Диба Ю.Є. провів розяснювальну роботу серед працівників тваринництва про суть захворювання й боротьбу з ним. Під час проведення карантинних обмежень було заборонено

вхід та вїзд на територію свиноферми сторонніх осіб. Щоденно заправляли

дезінфікуючими розчинами дезбарєри та дезкилимки. За хворими й підозрюваними у захворюванні тваринами був закріплений постійний обслуговуючий персонал.

Проте не всі пункти передбачені в плані заходів з ліквідації хвороби, були виконані. Обслуговуючий персонал свиноферми так і не був забезпечений спецодягом і спецвзуттям.

Карантинні обмеження із СТОВ “Віра” було знято через 40 днів після останнього випадку захворювання свиней на ензоотичний енцефаломієліт, а саме, 22 грудня 2003 року.

Аналізуючи план організаційно-господарських і ветеринарно-санітарних заходів з ліквідації хвороби Тешена свиней у СТОВ “Віра” Бердичівського району Житомирської області слід зауважити, що даний план, розроблений і складений згідно вимог законодавства ветеринарної медицини, а недоліком є те, що в ньому відсутній третій розділ, який має назву “Заходи з охорони людей”. В цілому він включає і текстову частину і власне план. Даний план передбачає: організаційно-господарські й ветеринарно-санітарні заходи.

Слід зауважити, що виконання плану проводилось згідно вимог, і при цьому були виконані майже всі його пункти.

Термінове проведення всіх спеціальних і господарських заходів дозволило швидко (протягом 40 днів) локалізувати й ліквідувати вогнище хвороби Тешена. Однак, після підтвердження діагнозу на дану хворобу 21 квітня 2003 року, заходи боротьби хоча й проводились згідно інструкції, проте, план організаційно-господарських і ветеринарно-санітарних заходів не складали. Відповідно, після повторного спалаху захворювання і підтвердження діагнозу 17 листопада 2003 року на господарство були накладені карантинні обмеження і складений план оздоровлення СТОВ “Віра” від ензоотичного енцефаломієліту.