Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Болезнь Тешена.DOC
Скачиваний:
86
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
327.68 Кб
Скачать

Розділ 1 огляд літератури.

1.1. Характеристика збудника та епізоотологія хвороби

Виділив вірус вперше Трефні в 1930 р. Вірус РНК-вмісний, належить до роду ентеровірусів, родини пікорнавірусів. Віріони розміром 25-30 Нм з сформованою оболонкою. Вірус стійкий до дії ефіру, хлороформу і трипсину, не чутливий до зміни рН в діапазоні 2,8-9,5. Вірус витримує нагрівання при температурі 60оС протягом 15 хв. При 70оС вірус втрачає активність через 10 хв. При 37оС може переживати 17 днів, але швидко гине при гнитті вірусовмісних матеріалів, ось чому такий матеріал необхідно негайно консервувати гліцерином або розчином Хенкса з антибіотиками і поміщати в термос із льодом. При 0оС вірус може зберігатися до 20 міс. Витримує висушування на сонці до 3-х тижнів. В засолених і копчених продуктах зберігається більше 3-х тижнів. Швидко інактивується 0,15 % - ним формальдегідом. Розмноження і ЦПД на культурі клітин проявляється на 3-5 день. При використанні адаптованих культуральних штамів вірусу перші ознаки ЦПД зявляються раніше (іноді вже через 12-16 год.). Уражені клітини відшаровуються від поверхні скла; крім вогнищ дегенерації зявляються ділянки без клітин. Добре розмножується на первинних культурах ембріонів поросят 3-8 – тижневого віку. В курячих ембріонах (КЕ) вірус хвороби Тешена не розмножується (Романенко В.Ф.,1972, 1973; Романенко В.П. із співавт., 1974; Сюрин В.Н., Фомина Н.В., 1979; Сюрин В.Н., Бєлоусова Р.В., Фомина Н.В., 1984; Романенко В.Ф., Полевик Е.И., 1990).

Вакцинні та вірулентні штами вірусів відрізняються лише за морфологією бляшок, а генетичні ознаки (здатність розмножуватись в культурі клітин при підвищеній температурі, репродуктивна активність після дії на вірус температурою 50оС протягом год. тощо) не можуть бути використані для диференціації вакцинних і вірулентних штамів цього вірусу (Романенко В.П. із співавт., 1997; Коломійцев із співавт., 1997).

Д.М. Левківським із співавт. (2000) виділений штам “Підбоччя", що на 100% нейтралізується специфічною сироваткою з діагностичного набору “ВНИИВВиМ” (Росія). Проте сироватка реконвалесцентів лише на 70% нейтралізувала штам вірусу “Закарпатський”, який використовується при виробництві вакцини проти хвороби Тешена.

Збудник енцефаломієліту свиней не має антигенної родинності (так вважали раніше) із збудником поліомієліту людини.

В імунологічному відношенні віруси – збудники енцефаломієліту свиней представлені 1 типом, всередині якого розділяють 2 підтипи: до першого належать: Вогеп, Копгаїісе, Керогуіе; до другого належать штами: Тугої, Зшесіеп 1/8, ТаІГеп (Сюрин В.Н. із співавт., 1991,1998).

Слід врахувати, що збудник енцефаломієліту свиней, за аналогією з ентеровірусом поліомієліту людини, піддається підтиповій мінливості, яка як і при поліомієліті, має важливе значення при імунопрофілактиці цього захворювання (Бузун А.И. із співавт., 1997; Бузун А.И., Бабкин М.В., 2000).

Для очищення та концентрування вірусу ензоотичного енцефаломієліту застосовують ультрацентрифугування, ультрафільтрацію та осадження сірчанокислим амонієм із наступним центрифугуванням у градієнті щільності сахарози і хлористого цезію (Попов В.Й. із співавт.,1977), препарати вірусу добре очищаються і концентруються фреоном, хлороформом, оцтовокислим цинком, поліетиленгліколем і диференційним центрифугуванням (Губенко Т.Л. із співавт., 1972; Романенко В.П. із співавт., 1974,1981).

Крім вірусу хвороби Тешена, є інші ентеровіруси свиней, здатні викликати у молодих поросят енцефаломієлітний синдром.

Вперше ензоотичний енцефаломієліт (хворобу Тешена) свиней в Україні встановив В.П. Романенко в 1971 р. в Закарпатській області. В 1973 р. ця хвороба зареєстрована в Житомирській області, в 1974 р. в Івано-Франківській, в 1978 р. – Львівській, Волинській, Вінницькій та Київській областях. В 1981 р. випадки захворювання свиней на хворобу Тешена мали місце в 7-ми, а в 1982-

1994 рр. у 8-ми областях (Романенко В.П. Сорока В.І., Прусе О.Г., 1997).

Сприйнятливі до цього вірусу лише свині. Хвороба зустрічається також в Європі у диких свиней, на Мадагаскарі у водяних свиней. Найбільш сприятливі відлучені поросята й підсвинки.

Джерелом збудника інфекції є клінічно і латентно хворі, а також перехворілі тварини. Хворобою Тешена уражується від 20 до 90 % тварин, смертність серед захворілих досягає 85-100%. Хвороба може перебігати у вигляді спорадичних випадків або ензоотичних спалахів. В одних випадках спостерігається масове виділення хворих тварин, в інших – з інтервалами різної тривалості. Хвороба Тешена реєструється протягом усього року, проте в осінньо-зимовий і зимово-весняний періоди вона перебігає тяжче. Шляхи поширення або фактори передачі – незнезаражене мясо, боєнські відходи. Механічними переносниками можуть бути гризуни і люди. У благополучній місцевості та країни вірус заноситься в основному із свинями і мясними продуктами. Можливе перенесення вірусу птахами. Найчастіше хвороба Тешена зявляється в господарстві після завезення тварин із неблагополучних щодо захворювання районів. У неблагополучних районах поширенню інфекції сприяють переміщення й перегони тварин.

За спостереженнями В.Ф. Романенка (1973), свині сприйнятливі до хвороби Тешена переважно у віці 2-6 міс., рідше в 7-10-міс.віці. Свині старшого віку хворіють із проявом клінічних ознак у поодиноких випадках. Не відмічено жодного випадку захворювання поросят-сисунів до 3-тижневого віку. Проте експериментально вдалось заразити вірусом хвороби Тешена поросят до 2-3-х тижневого віку, але тільки тих, які не отримували молозива від свиноматок.

Хвороба Тешена після занесення в господарство перебігає у вигляді ензоотій, в подальшому, переважно в латентній формі, клінічно проявляючись лише в незначної кількості тварин. Так, наприклад, в одному з неблагополучних господарств, у перший місяць захворіло більш як 14 % свиней від загального поголівя тварин, на другий – 7, на третій – 2, на четвертий – 10,

на пятий – 3 % і надалі виділяли по 1-2 тварини.

Дуже рідко в неблагополучних господарствах спостерігають масове захворювання тварин на хворобу Тешена з вираженою клінічною картиною.