Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольная по праву.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
01.02.2015
Размер:
129.02 Кб
Скачать
  1. Система права: поняття та структура.

  2. Майнові права подружжя.

  3. Завдання.

Коваленко перебував у незареєстрованому шлюбі з Лебедевою Ніною. Коли Лебедева повідомила йому, що вона вагітна і аборт робити вже пізно, Коваленко запропонував їй будь-яким способом позбавитися дитини. При цьому він попередив, що у разі відмови припинить зв’язок з нею. Тоді Лебедева умовила свою сестру Віру допомогти їй убити дитину, як тільки вона народиться на світ. Коли дитина народилася, сестри задушили її подушкою. Труп дитини їхня мати, Лебедева Євдокія, яка не приймала участь у вбивстві, винесла в садок і закопала.

Вирішіть питання про відповідальність Коваленка, Лебедевих Ніни, Віри та Євдокії.

  1. Завдання.

АТ „Місто” та командитне товариство „Чумаченко та компанія” 15 березня 2004 року уклали договір про розробку заходів щодо реалізації проекту по створенню оздоровчого центру „Бадьорість”. В договорі було закріплено, що сторони зобов’язуються сприяти втіленню в життя цього проекту, для чого кожна з них взяла на себе обов’язки по збиранню необхідної інформації, визначенню своїх фінансових можливостей, розробці проектів документів. В договорі також було закріплено, що повноважні представники сторін повинні зустрітися не пізніше 1 червня 2004 року для прийняття остаточного рішення про можливості сторін щодо реалізації вказаного проекту. В договорі містився пункт наступного змісту: „договір вважається попереднім та не накладає на його учасників ніяких юридичних обов’язків”.

Чи відповідає цей договір вимогам, що предявляються до попередніх договорів?

Варіант №4

  1. Поняття закону, його ознаки та види. Порядок прийняття закону.

  2. Поняття та види правочинів.

  3. Завдання.

Водій вантажівки Самсонов побачив дівчину та парубка, що йшли по дорозі. Дівчину він упізнав. Це була Антонова, яка жила у сусідньому селищі, а парубок, що йшов із нею, був йому незнайомий. Не знав його й Петренко, що сидів поруч з Самсоновим у кабіні. «Приїхав до нашого району і відразу залицятися до дівчат!» - вигукнув Самсонов і, розвернувши машину, спрямував її на молодих людей. Від заподіяних травм незнайомий, яким виявився Павлов, помер, а Антоновій було заподіяне тяжке тілесне ушкодження.

Вирішіть питання про відповідальність Самсонова.

  1. Завдання.

Тімаков протягом тривалого часу шукав можливість придбати чи орендувати гараж неподалік від свого будинку. Він дізнався, що у зв’язку з від’їздом на роботу за контрактом до Австрії Римаренко здає свій гараж в оренду на два роки, а в майбутньому, можливо, продасть його. Тімаков негайно зустрівся з Римаренко, який повідомив, що через три дні Тімаков може поставити до гаражу свій автомобіль. Стосовно орендної плати сторони вирішили дізнатися про середню орендну плату в цьому районі і наперед погодилися, що підуть один одному на уступки щодо цього питання. Через три дні Римаренко зателефонував Тімакову щоб повідомити, що обставини змінилися і він не може здавати свій гараж, оскільки він потрібен його товаришеві. Тімаков звернувся до суду. В своїй заяві він вказав, що Римаренко відмовився від виконання договору і просить суд зобов’язати Римаренко згідно зі ст. ст. 765 та 766 ЦК України передати йому гараж у користування строком на два роки.

Яке рішення повинен винести суд?

Варіант №5

1. Правоздатність фізичної особи.

2. Поняття та види трудового договору.