Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольная по праву.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
01.02.2015
Размер:
129.02 Кб
Скачать

4. Завдання.

У березні 2004 р. Волинець одержала у спадщину однокімнатну квартиру. Як з’ясувалося, в цій квартирі з січня 2004 р. на умовах найму проживає Іщенко. У квітні 2004 р. Волинець подала позов до суду про розірвання договору найму і виселення Іщенка, оскільки з військової служби повернувся її син і ця квартира необхідна йому для проживання. Суд задовольнив її вимоги. Однак в серпні 2004 р. Іщенко стало відомо, що Волинець уклала договір найму цієї квартири з Петренком. Іщенко подав позов до суду про переведення на нього прав та обов’язків наймача.

Яке рішення повинен винести суд? Чи будуть правомірними вимоги Іщенка про переведення на нього прав та обовязків покупця, якщо буде встановлено, що Волинець не передала в найм, а продала Петренко цю квартиру?

Варіант №12

  1. Договор купівлі-продажу.

  2. Поняття та види часу відпочинку.

  3. Завдання.

Поталін, працюючи головою правління одного з харківських акціонерних товариств, після прийняття рішення загальними зборами товариства про збільшення статутного фонду на суму 500 тис. грн. випустив 50 тис. акцій у формі відкритого розміщення серед юридичних та фізичних осіб. При цьому інформація про випуск акцій була заздалегідь опублікована в газеті «Харківський кур’єр». Поталіна було притягнуто до відповідальності за ст. 223 КК України. Адвокат Поталіна в касаційній скарзі заявив, що ніякої шкоди в результаті такого розміщення акцій завдано не було, інформація про випуск акцій опублікована, а зареєструвати сам випуск (емісію) акцій можна в будь-який час.

Вирішіть питання про відповідальність Поталіна.

  1. Завдання.

Косов і Овчаров 10.03.2004 р. уклали договір зберігання, відповідно якому Кость передав Овчарову на період довгострокового відрядження відеокамеру, дозволивши нею користуватися. Сторони домовилися, що плата за зберігання буде платою за користування, в силу чого взаємних розрахунків між сторонами не передбачалося. Після повернення Косова із відрядження, Овчаров заявив, що в результаті травми він пошкодив руку і не міг користуватися відеокамерою на протязі всього періоду зберігання. Тому він вважає, що Косов зобов’язаний сплатити йому винагороду за зберігання відеокамери. Косов з такою вимогою не погодився.

Вирішіть спір.

Варіант №13

  1. Поняття та умови цивільного договору.

  2. Підстави припинення трудового договору.

  3. Завдання.

Брати Володимир та Георгій Коровіни, Петрушко і Щекальов вчинили чотири напади на окремих громадян із застосуванням мисливської рушниці. Після цього вони вбили працівника міліції Шаранова. Одного разу Коровін Володимир, прийшовши разом з братом додому вночі, зізнався своїй дружині Наталі, що вони вчинили напад на сім’ю Перебитюків, і попросив викинути в річку їхні черевики та замити сліди на кухні. Дружина виконала його прохання.

Вирішіть питання про відповідальність усіх вказаних осіб.

  1. Завдання.

В готелі з номеру Савчука 20.08.2004 р. було вкрадено куртку і електробритву. Адміністрація готелю відмовилася відшкодувати вартість викраденого майна, оскільки договору щодо його зберігання Савчук з адміністрацією готелю не укладав. В ході розслідування справи чергова поверху, на якому проживав Савчук, підтвердила, що бачила ці речі в номері, але так як Савчук постійно носив із собою ключ від номеру і не здавав його адміністрації, то вини працівників готелю в зникненні речей немає.

Вирішіть справу.

Варіант №14