Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
моЁ / РОЗДІЛ 2a.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
442.88 Кб
Скачать

2.2. Аналіз ринків збуту та внутрішнього і зовнішнього середовища підприємства

На сьогоднішній день спостерігається постійне зростання ціни на будування вагонів. Таким чином старі вагони також зостаються у цині, але все більше уваги і витрат потребують на додержання у робочому стані. Тому попит на ремонт вагонів постійно збільшується і в подальшому буде розширюватися. Яскравим прикладом є аналіз зростання ціни на будування нових вагонів, а тому і здороження перевезень вантажу. Що є добрим стимулятором для максимального продовження терміну праці старих вагонів.

Однією з ключових причин різкого зростання цін на перевезення залізничники називають подорожчання рухомого складу. Базові для галузі напіввагони вже коштують удвічі більше, ніж два роки тому, досягнувши короткого докризового піку цін і побивши всі рекорди за обсягами виробництва.

Цього року вагонобудівники Росії та СНД обіцяють випустити близько 120 тис. вагонів. Це на 20% більше, ніж у 2011-му, і абсолютний історичний рекорд ринку. У грошовому вираженні його ємність оцінюється на рівні 7 млрд. долларів.

Вирішальну роль у різкому зростанні відіграв відкладений попит за 2010-2011 роки, який «був розігрітий дефіцитом рухомого складу на тлі зростання обсягу перевезень». Напередодні економічної кризи, в середині 2008 року, вартість вагонів досягла максимуму (близько 2,5 млн руб. за наймасовіші на ринку напіввагони), але потім ціна рухомого складу різко впала (до 1,2-1,5 млн руб.) слідом за не менш істотним зниженням залізничних перевезень. Мінімальний рівень цін (1,05 млн руб. Без урахування ПДВ) був зареєстрований у другому кварталі 2009 року (у січні того ж року зниження вантажних залізничних перевезень склала 33%). Але навіть за такою ціною вагони майже не купували.

На початку лютого 2009 року було зупинено підприємство «Уралвагонзавод» через відсутність замовлень. На складах накопичилося 1,3 тис. вагонів. Залізничників звинуватили в тому, що запропоновані ними ціни не покривають навіть витрат із собівартості випуску вагонів, а й за цими контрактами покупці не платять. У Мінтрансі ринок вагонів «в щотижневому режимі» обговорювала спеціально створена робоча група. Ситуацію погіршувалась тим фактом, що у лізингових компаній паралельно почали з’являтися вільні «дефолтні» вагони — від тих операторів, які в умовах падіння перевезень і цін на них не змогли обслуговувати свої контракти і змушені були повернути рухомий склад. У першому півріччі 2009 року виробництво вагонів в Росії впало вдвічі.

В кінці 2009 року і до 2011 року ринок перевезень почав відновлюватися услід за економікою, однак виробники вагонів досить швидко відреагувати на це не змогли, хоча і почали швидко нарощувати виробництво. Додатково дефіцит спровокувало велике вибуття рухомого складу в 2009-2011 роках (у 2008 році вагони майже не списувалися, а експлуатувалися практично до повного вироблення ресурсу). В результаті і сформувався відкладений попит на рухомий склад.

Високий попит спровокував зростання цін на ринку. Вартість напіввагонів у 2009-2011 роках зросла з 1,2 млн рублів до 2,1 млн рублів (без ПДВ), тобто на 97%.

Ціна за напіввагон на ринку може досягати 2,5 млн руб. При цьому ціни для великих транспортних компаній тримаються на рівні 2,1 млн рублів, [71].

Зі статі стає зрозумілим, що власники вагонів не тільки закуповують нові, але й підтримують у належному стані старі. Тому попит на ремот вагонів постійно поширюється, а залізничний рухомий склад потребує дедалі більш дорогого та частішого ремонту.

PEST-аналіз (іноді означають як STEP) - це маркетинговий інструмент, призначений для виявлення політичних, економічних, соціальних і технологічних аспектів зовнішнього середовища, які впливають на бізнес компанії[50].

Політика вивчається, тому що вона регулює владу, яка у свою чергу визначає середовище компанії і отримання ключових ресурсів для її діяльності. Головна причина вивчення економіки - це створення картини розподілу ресурсів на рівні держави, яка є найважливішою умовою діяльності підприємства. Не менш важливі споживчі переваги визначаються за допомогою соціального компонента PEST -аналізу. Останнім чинником є технологічний компонент. Всі чинники розглядаються в табличному вигляді для більшої наочності.

Метою його дослідження прийнято вважати виявлення тенденцій в технологічному розвитку, які є причинами змін і втрат ринку, а також появи нових продуктів. Дуже важливо розглянути усі можливі зміни які можуть статися на виробництві, так як від цього залежить успіх підприємства та його діяльності.

PEST - аналіз для підприємства ТОВ «Укрроспромпостач» приведено у табл..2.15.

Таблиця 2.15

Соседние файлы в папке моЁ