Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Разное / ЕМ (2).docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
28.08.2023
Размер:
313.7 Кб
Скачать

4. Поняття екологічного контролю.

 

Екологічний контроль проводиться з метою дотримання підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності та господарювання, громадянами і т. д. вимог природоохоронного законодавства України.

Здійснення функцій екологічного контролю покладено на Державну екологічну інспекцію Міністерства екології та природних ресурсів України.

Об’єктами екологічного контролю є:

1.     Транспортні засоби, у тому числі автомобілі, літаки, кораблі.

2.     Вантажі, які містять промислову сировину, відходи виробництва, хімічні сполуки, токсичні, хімічні, радіоактивні та інші небезпечні для навколишнього природного середовища і здоров я людей речовини, пестициди і агрохімікати.

3.     Всі види риб, дикі тварини і рослини, зоологічні, ботанічні, мінералогічні колекції, мисливські трофеї, кораблі, залізничний транспорт, який перетинає державний кордон і т.д.

4.     Заборонені знаряддя і засоби відлову , добування рослинного і тваринного світу.

 

Інструментами екологічного контролю і оцінки є:

- ISO 14010 Постанова по екологічному аудиту – Загальні принципи екологічного аудиту.

- ISO 14011/1 Постанова по екологічному аудиту – Процедура аудиту – Аудит систем екологічного менеджменту.

- ISO 14012 Постанова по екологічному аудиту – Критерії кваліфікації екологічних аудиторів.

- ISO 14031 Постанова по оцінці екологічних показників діяльності організації.

 

Державний екологічний контроль у внутрішніх водах на територіальному морі здійснюється системою заходів, спрямованих на попередження, виявлення, запобігання та усунення порушень законодавства України міжнародних норм і стандартів щодо захисту морського середовища і природних ресурсів внутрішніх вод і територіального моря.

Державний екологічний контроль здійснюється центральним органом виконавчої влади з питань екології та природних ресурсів України за участю інших центральних органів виконавчої влади відповідно до законодавства України.

 

5. Екологічне маркування.

 

Кожного дня ми купуємо товари в різних упаковках, але не завжди звертаємо увагу на позначки, які називають маркуванням товару. Використання екологічного маркування має свідчити про відповідність якості продукту та безпечності його виробництва і утилізації екологічним вимогам. Програма екологічного маркування в Україні впроваджується із 2002 р. за ініціативи Всеукраїнської громадської організації «Жива планета» та за сприяння Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

З початку 2006 р. розвиток Програми екологічного маркування в Україні став спільною справою для Торгово-промислової палати України, Міністерства екології та природних ресурсів України, Української асоціації споживачів та Всеукраїнської громадської організації «Жива планета». Цей факт було закріплено відповідною багатосторонньою Угодою про співробітництво з грудня 2005 року. Програма впроваджується з метою формування та розвитку сталого (збалансованого) виробництва та споживання в Україні. Досягнення цієї мети передбачає створення адаптованої до міжнародних, європейських вимог системи державної підтримки виробництва продукції з мінімальним впливом на довкілля та здоров’я людини.

Екологічне маркування – графічне зображення, що наносять безпосередньо на упаковку продукту. Воно є добровільним інформаційним інструментом, що з точки зору ринкових вимог трактується як найбільш перспективний, і відрізняється від обов’язкових інструментів (стандартизація, сертифікація) тим, що переваги та недоліки приховання та подачі екологічної інформації оцінює не держава шляхом санкцій або заохочення, а ринок.

Знак екологічного маркування є найпоширенішим інструментом «зеленого» маркетингу й надає споживачам інформацію про екологічний пріоритет конкретної продукції та можливість зробити свідомий вибір на свою користь та користь виробника. Виробник отримає додаткові фінансові надходження, що зміцнять його позиції на ринку. Саме таке співробітництво споживачів та виробників буде сприяти сталому (збалансованому) розвитку країни.

Зображення «зеленого журавлика» та напис «Екологічно чисто та безпечно», окрім належних якісних характеристик маркованої продукції, свідчить про відповідність міжнародним екологічним критеріям оцінки життєвого циклу продукції.

Роботи із сертифікації продукції проводяться відповідно до вимог міжнародного стандарту ISO 14024 «Екологічне маркування та декларації. Екологічне маркування типу І».

Сертифікована продукція отримує право відтворення знаку екологічного маркування на етикетці, а також на документації та рекламних матеріалах підприємства – виробника, що підтверджується міжнародним сертифікатом відповідності.

З жовтня 2004 року знак « Екологічно чисто та безпечно» представляє Україну в Глобальній Мережі Екологічного Маркування  Global Ecolabelling Network (GEN) – міжнародної організації, яка об’єднує 35 програм екологічного маркування в світі, зокрема інтегровану програму Європейського Співтовариства.

Визнання українського знаку на міжнародному рівні є одним із важливих факторів, що сприятиме підвищенню конкурентоспроможності продукції українських виробників на світовому ринку.

 

Соседние файлы в папке Разное