Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Разное / ЕМ (2).docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
28.08.2023
Размер:
313.7 Кб
Скачать

Знаки екологічного маркування

Оскільки споживачі зацікавлені в продукції високої якості, яка відповідає основним вимогам охорони здоров'я і безпеки, виробники розвинених країн змушені враховувати екологічний чинник. На сьогоднішній день у багатьох країнах світу знаки екологічного маркування присвоюються компетентними організаціями, які захищають права споживачів.

Маркування пакувальних матеріалів

«Der Grune Punkt». Зелена крапка. З 1990 року ставиться на пакувальних матеріалах, і означає, що компанія-виробник дає гарантію прийому та вторинної переробки маркованого пакувального матеріалу. Використовується в Німеччині, Франції, Бельгії, Ірландії, Люксембурзі, Австрії, Іспанії та Португалії та ряді інших країн.

Трикутник з трьох стрілок - «Петля Мебіуса», означає, що матеріал, з якого виготовлена упаковка, може бути перероблений, або що упаковка частково або повністю виготовлена з вторинної сировини.

Знак пластику, який підлягає переробці. Цей знак ставиться на всіх видах полімерних упаковок. Пластикова упаковка підрозділяється на 7 видів пластмас, для кожного з яких існує свій цифровий символ, який виробники наносять з метою інформування про тип матеріалу, можливості його переробки і для спрощення процедури сортування перед відправкою пластмаси на переробку і вторинне використання. Цифра, що позначає тип пластмаси розташована всередині трикутника. Під трикутником буквена абревіатура, що позначає тип пластику.

Існують і інші знаки для різних видів пакувальних матеріалів, виробів з паперу або картону, які можуть бути або вироблені з вторинної сировини, або піддані вторинній переробці (у певних випадках - в рамках спеціальних програм).

Цей знак зустрічається з різними підписами, наприклад "Keep your country tidy" ("Утримуйте свою країну в чистоті!" - англ.), або просто "Gracias" ("Дякуємо" - ісп.).

Маркування електроніки і побутової техніки

Це маркування було розроблене TCO (Шведська Конфедерація Професійних Працівників), Шведським Товариством Охорони Природи та Шведським Державним Департаментом Електроенергії. Даний стандарт охоплює широкий діапазон питань: навколишнє середовище, ергономіка, зручність використання, випромінювання електромагнітних полів, споживання електроенергії, електрична та пожежна безпека.

Знак «Перекреслений контейнер» на електронній техніці говорить про те, що викидати цей предмет у сміттєвий контейнер ні в якому разі не можна. Електронні відходи дуже небезпечні для здоров'я людей та забруднюють навколишнє середовище. Цей знак зараз ставлять не тільки на електронну техніку, але і на інші види товарів, які не можна кидати разом зі звичайним сміттям.

 

Маркування екологічних товарів

Деякі види еко-маркування не поширюються на харчові продукти, напої, лікарські препарати і не повинні наноситися на речовини і матеріали, визнані небезпечними відповідно до законодавства ЄС, а також на вироби, в процесі виробництва яких міг здійснюватись шкідливий вплив на людей та навколишнє середовище.

В Скандинавських країнах (Данія, Ісландія, Фінляндія, Норвегія, Швеція) зареєстроване офіційне еко-маркування "Скандинавський Лебідь". З 1999 року воно дає гарантію, що товар або послуга задовольняє надзвичайно високим екологічним стандартам, які враховують життєвий цикл, негативні впливи, якість, дотримання екологічних нормативів. Екологічні критерії регулярно переглядаються, для того щоб гарантувати, що маркований товар або послуга задовольняє промисловим стандартам. Використання цих знаків дозволено виробникам, продукція яких відповідає критеріям, що встановлюються координаційною радою з використання знака.

Соседние файлы в папке Разное