Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Разное / Модуль машлій (2).docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
28.08.2023
Размер:
781.74 Кб
Скачать

3. Класифікація інвестиційних проектів

Інвестиційні проекти класифікують за різними ознаками (рис. 1.)

 

Таблиця 1 - Класифікація інвестиційних проектів

Класифікаційна ознака

Види проектів

Обсяг інвестицій

великі

середні

дрібні

Напрямки інвестування

промислові (реальні)

фінансові

інноваційні (венчурні)

Регіональна ознака

регіональні

національні

міжнародні

Тип ефекту

економічний за рахунок:

-                 скорочення витрат,

-                 розширення виробництва

-   виходу на нові ринки збуту

-                 нових сфер бізнесу

-   зниження ризику виробництва та збуту

соціальний ефект

Тип відношень між проектами

незалежність

альтернативність

компліментарність

заміщення.

Рівень ризику

безризикові

з мінімальним ризиком

з середнім ризиком

високо ризиковані

Форма власності

державні

індивідуальні

колективні

спільні

 

Однак, деякі з наведених характеристик при класифікації проектів є в певній мірі, достатньо умовні. Зокрема, розподіл проектів за обсягом необхідних інвестицій залежить від розмірів компанії, бо очевидно, що в великій фінансово-промисловій групі та невеликому підприємстві для великих та малих інвестиційних проектів критерії різні.

Оскільки існують фінансові, реальні та інноваційні інвестиції, то і проекти можуть розрізнятися за такими напрямками вкладання коштів.

Регіональні проекти мають місце в тих випадках, коли суб’єктом інвестування є представники місцевих органів влади. Міжнародні проекти здійснюються за міждержавними угодами за участю, як правило, міжнародних фінансово-кредитних інститутів.

Основою класифікації проектів за типом ефекту є ціль, раді якої вкладаються інвестиції. Це може бути як одержання реального прибутку від інвестиційних заходів, так і соціального ефекту.

Важливим в аналізі інвестиційних проектів є виділення різних відношень взаємозалежності. Наприклад, два проекти називають незалежними, якщо рішення про прийняття одного не впливає на рішення про прийняття іншого. Якщо два або більше проекти, що аналізуються, не можуть бути реалізовані одночасно, тобто прийняття рішення по одному з них автоматично означає, що проекти, що залишилися мають бути відхилені, то такі проекти називають альтернативними, або взаємовиключними. Якщо прийняття нового проекту сприяє росту доходів по одному або декільком іншим проектам, то такі проекти пов’язані між собою відношеннями компліментарності. Визначення відношення компліментарності припускає пріоритетність розгляду проектів у комплексі, а не ізольовано. Це має особливе значення, коли прийняття проекту по вибраному основному критерію не є очевидним - в цьому випадку мають використовуватися додаткові критерії, в тому числі й наявність та ступінь компліментарності. Якщо прийняття нового проекту сприяє зниженню доходів по одному або декільком іншим проектам, то такі проекти пов’язані між собою відношеннями заміщення.

За рівнем ризику проекти можуть бути ранжовані від безризикових до проектів із високим ступенем ризиком. Наприклад, мінімальний ризик мають державні інвестиційні проекти, метою який є, в більшості випадків, соціальний ефект, а найбільш ризикованими вважають інноваційні (венчурні) проекти - метою яких є одержання надприбутків від впровадження нових ідей, техніки, технологій тощо.

 

Соседние файлы в папке Разное