Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Разное / Модуль машлій (2).docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
28.08.2023
Размер:
781.74 Кб
Скачать

4. Життєвий цикл проекту та його основні стадії

Загальна процедура реалізації інвестиційної діяльності по конкретному проекту формалізується у вигляді так званого проектного циклу (спрощена форма інвестиційного циклу), який має такі етапи.

1.   Формулювання проекту (ідентифікація). На цьому етапі керівництво аналізує поточний стан підприємства та визначає найбільш пріоритетні напрямки його подальшого розвитку. Результатом цього аналізу є бізнес-ідея, яка представляється як інвестиційний проект.

2.   Розробка       (підготовка) проекту. На цьому етапі проводиться поступове уточнення та вдосконалення плану проекту по всіх його напрямках - комерційному, технічному, фінансовому, економічному, інституціональному тощо. Важливим на цьому етапі є також пошук та збір вихідної інформації для рішення окремих задач проекту.

3.   Експертиза    проекту. Це найважливіший етап проектного циклу, на якому інвестор або сам проводить експертизу інвестиційного проекту по всіх напрямках, або залучає для цього авторитетну консалтингову компанію.

4.   Здійснення проекту. Стадія охоплює реальний розвиток бізнес-ідеї до того моменту, коли проект вводиться в експлуатацію. Вона включає також основну частину реалізації проекту, задача якої - перевірка грошових потоків, які генерує проект, для покриття вкладених інвестицій та забезпечення бажаної інвестором віддачі.

4.   Оцінка результатів. Проводиться як по закінченню проекту в цілому, так і в процесі його реалізації. Основна мета стадії - порівняння ідей, закладених в проект з ступенем їх, фактичного виконання.

 

У процесі аналізу інвестиційних проектів необхідно особливу увагу звертати на тривалість життєвого циклу проекту та його окремих стадій.

Під життєвим циклом проекту розуміють про­міжок часу від моменту появи проекту до моменту його ліквідації (а не запуску в експлуатацію, оскільки від життєвого циклу про­дукції значною мірою залежить окупність і економічна ефектив­ність інвестицій).

У проектному циклі можна виділити три основні стадії:

— передінвестиційна  стадія — фаза підготовки проекту та забезпечення його фінансування;

—  інвестиційна стадія — фаза проектування і будівництва;

—  експлуатаційна (виробнича) стадія — фаза експлуатації інвестиційного об'єкта.

Обґрунтування доцільності реальних інвестицій здійснюється на передінвестиційній стадії. У ході доінвестиційного досліджен­ня менеджер повинен:

— оцінити загальні можливості реалізації проекту (на підставі попиту на продукцію на зовнішніх і внутрішніх ринках, наявної сировини для виробництва, характеру технологічних процесів, потреби у висококваліфікованих кадрах, строків реалізації про­екту, рівня виробничих витрат та ін.);

—проаналізувати різноманітні економічні альтернативи (рин­ки сировини і готової продукції, виробничі потужності і техно­логічні рішення, виробничу програму, стратегії маркетингу, ма­теріальні затрати тощо);

- провести техніко-економічне обгрунтування проекту;

 - розробити бізнес-план проекту;

- здійснити вибір проекту.

Інвестиційна стадія  інвестиційного проекту включає такі дії:

•   встановлення правової, фінансової та організаційної основ для здійснення проекту;

•   придбання та передача технологій, включаючи основні проектні роботи;

•   детальне проектне опрацювання та укладення контрактів, включаючи участь у тендерах, оцінку пропозицій та проведення переговорів;

•   придбання землі, будівельні роботи та установка обладнання;

•   передвиробничий маркетинг, включаючи забезпечення поставок та формування адміністрації фірми;

•   набір та освіта персоналу;

•   здача в експлуатацію та пусконалагоджувальні роботи підприємства.

Керівники проекту повинні виконувати постійний контроль та нагляд за процесом реалізації проекту, оцінювати поточні результати (відхилення) та вносити корективи у бізнес-план, проект організації виробництва, проект організації робіт, план фінансування, календарний план або сітьовий графік та інші документи, з допомогою яких можна спостерігати та регулювати освоєння інвестицій. Механізм проведення такого постійного нагляду та контролю за процесом освоєння інвестицій називають моніторингом інвестиційних проектів.

Експлуатаційна (виробнича) стадія є останньою у проектному циклі, де інвестор одержує результати від вкладеного капіталу. Даний етап охоплює:

- введення в експлуатацію основних засобів;

- практичну реалізація проектних рішень.

Крім того, основою експлуатаційної фази є дослідження, які проводяться з метою аналізу технічного, комерційного, фінансового та економічного стану суб’єкта з метою збільшення ефективності його діяльності та прибутковості.

Проекти, реалізовані в рамках здійснюваної інвестиційної політики підприємства, рекомендується погоджувати між собою за обсягами виділених ресурсів і термінами реалізації. При цьому необхідно враховувати критерій досягнення максимальної доходності і мінімізацію періоду окупності капітальних вкладень і ризику.

Соседние файлы в папке Разное