Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Разное / Модуль машлій.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
28.08.2023
Размер:
785.31 Кб
Скачать

Тема 5. Управління фінансовим джерелами інвестування в регіоні План

1.     Форми та принципи формування інвестиційних ресурсів.

2.     Джерела фінансування регіональних інвестиційних проектів.

3.      Аналіз джерел формування інвестицій в Україні та її регіонах.

4.     Управління структурою капіталу.

 

 

1. Форми та принципи формування інвестиційних ресурсів

Розвиток регіонального інвестування передбачає можливість залучення інвестиційних ресурсів у формі фінансових, матеріальних, нематеріальних (в т.ч.інтелектуальних) і трудових, які виступають у формі вкладень в об’єкти інвестування, створення нових і модернізації діючих підприємств, виробництв тощо (рис. 1). Основним завданням  формування        інвестиційних ресурсів є задоволення потреб у мобілізації необхідних інвестиційних активів та оптимізація їхньої структури з метою забезпечення ефективних результатів інвестиційної діяльності.

  Рисунок 1. Форми інвестиційних ресурсів

Принципи формування інвестиційних ресурсів в регіоні:

1. Врахування перспектив розвитку інвестиційної діяльності регіону чи підпримєства. Процес формування обсягу і структури інвестиційних ресурсів, що відповідають задачам забезпечення інвестиційної діяльності не тільки на початковій стадії інвестиційного процесу, але й у найближчій перспективі його розвитку. Забезпечення цієї перспективності формування інвестиційних ресурсів досягається шляхом забезпечення їхнього планування в розрізі всіх стадій інвестиційного процесу.

2. Забезпечення відповідності обсягу залучених інвестиційних ресурсів обсягу інвестиційних потреб регіону чи підприємства. Загальна потреба в інвестиційних ресурсах підприємства грунтується на розрахунках обсягів реального і фінансового інвестування в тому чи іншому плановому періоді.

3. Забезпечення оптимальної структури інвестиційних ресурсів з позиції ефективності інвестиційної діяльності. Умови формування високих кінцевих результатів інвестиційної діяльності в значній мірі залежать від структури сформованих інвестиційних ресурсів, що забезпечують як реальне, так і фінансове інвестування. Оптимальна структура інвестиційних ресурсів забезпечує фінансову рівновагу розвитку підприємства в процесі здійснення інвестиційної діяльності, у той час, як неоптимальний її варіант генерує ризики порушення фінансової стійкості і неплатоспроможності підприємства.

4. Забезпечення мінімізації витрат по формуванню інвестиційних ресурсів з різних джерел. Така мінімізація витрат здійснюється в процесі управління вартістю капіталу, залученого в інвестиційних цілях, і спрямована на максимізацію суми чистого інвестиційного прибутку. Між показниками середньозваженої вартості залучення інвестиційних ресурсів і сумою чистого інвестиційного прибутку існує зворотна залежність.

5. Забезпечення високоефективного використання інвестиційних ресурсів у процесі інвестиційної діяльності. Сформовані інвестиційні ресурси, тимчасово не використані в інвестиційному процесі, втрачають свою вартість у часі від інфляції і з інших причин. Тому процес формування і використання інвестиційних ресурсів повинен бути максимально синхронізований у часі по окремих інтервалах планового періоду.

Реалізація цих принципів складає основний зміст процесу управління формуванням інвестиційних ресурсів підприємства.

 

Соседние файлы в папке Разное