Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Разное / Модуль машлій.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
28.08.2023
Размер:
785.31 Кб
Скачать

Тема 8. Управління фінансовими інвестиціями План

 

1.           Суть та завдання управління фінансовими інвестиціями.

2.           Визначення вартості облігацій.

3.           Здійснення оцінки вартості акцій.

4.           Управління портфельними  інвестиціями.

 

1. Суть та завдання управління фінансовими інвестиціями

        

Закономірним результатом ринкових перетворень в Україні є формування ринку цінних паперів. Створено розгалужену інфра­структуру фінансового ринку, що значно спрощує проведення операцій з фінансовими інструментами.

Фінансові інвестиції - це форма використання тимчасово вільного капіталу. Підприємства можуть здійснювати фінансові інвестиції у формі вкладень у статутні фонди асоційованих підприємств, дохідні інструменти грошового ринку (депозитні вклади в банках) та високоліквідні цінні папери (рис. 1).

 

 Рис. 1. Форми здійснення фінансових інвестицій

 

Як правило, в складі інвес­тиційного портфеля підприємств переважають інвестиції у цінні папери (акції, облігації, ощадні сертифікати, інвестиційні серти­фікати тощо). Залежно від строку вкладень (до року або більше) вони можуть відображатися в складі довгострокових та поточних фінансових інвестицій.

Порівняно з реальними інвестиціями фінансові інвестиції характеризуються більш високою ліквідністю і можливістю гнуч­кого оперативного управління. Разом із тим, фінансові інвестиції, як правило, забезпечують менший інфляційний захист і нижчий рівень дохідності, ніж реальні інвестиційні об'єкти. До того ж, у випадку портфельних інвестицій, обмежені можливості реального впливу інвесторів на дохідність окремих фінансових інструментів. У цьому разі можна впливати лише на загальну дохідність інвестиційного портфеля шляхом реінвестування коштів у більш дохідні цінні папери.        

У процесі управління фінансовими інвестиціями вирішуються такі завдання:

забезпечення надійності вкладень;

підвищення дохідності інвестицій;

збільшення ринкової вартості вкладень;

забезпечення ліквідності фінансових інвестиції.

На надійність фінансових інвестицій впливають систематичні (ринкові) і несистематичні (портфельні) ризики. Незважаючи на те, що в умовах політичної нестабільності й спаду виробництва систематичний ризик фінансових вкладень дуже високий, засобів захисту від нього практично не існує. І навпаки, портфельний ризик можна зменшити за допомогою диверсифікації та страху­вання. До специфічних методів внутрішнього страхування фінан­сових ризиків можна віднести формування спеціального страхо­вого резерву з високонадійних цінних паперів.

Збільшити дохідність фінансових інвестицій можна шляхом умілого маневрування між ризиком і дохідністю цінних паперів, включення в інвестиційний портфель тих цінних паперів, норма поточної дохідності яких прийнятна для інвестора і відповідає меті формування його портфеля.

                   При  прийнятті рішення щодо фінансового інвестування часто необхідно визначати і порівнювати вартість цінних паперів. Вона  залежить від трьох основних факторів:

1) величини грошового потоку;

2) темпів приросту грошового потоку;

3) ризику отримання грошового потоку.

              Зростання величини грошового потоку звичайно сприяє підвищенню ціни на акції, і навпаки. Тому потрібно прагнути до збільшення величини грошового потоку, одночасно контролюючи ризик. Для досягнення зростання вартості цінних паперів потрібно забезпечити  такі умови:

а) активи повинні  постійно приносити грошові потоки;

б) грошові потоки повинні зростати;

в) ризик повинен бути контрольованим.

           З метою визначення поточної ціни цінних паперів необхідно дисконтувати майбутні грошові потоки  до теперішньої вартості  за відповідною ставкою, що враховує ризик. Отже, ціна активів така ж , як теперішня вартість майбутніх грошових потоків, які вони повинні принести.

            Щоб визначити майбутні грошові потоки, необхідно минулі показники їх величини скорегувати на реальні темпи їх приросту.

 

Соседние файлы в папке Разное