Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Разное / Модуль машлій.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
28.08.2023
Размер:
785.31 Кб
Скачать

3. Сутність управління інвестиційною діяльністю в регіоні

З огляду на вагому роль інвестицій у функціонуванні й розвитку економічних процесів особливе значення в регіональному управлінні належить управлінню інвестиційною діяльністю.

Регіональне управління інвестиціями – це процес цілеспрямованого впливу на об'єкти управління (господарський комплекс регіону, соціальну інфраструктуру, населення й трудові ресурси, природні ресурси та ін.), а також на адміністративно-територіальні одиниці, що перебувають на території регіону.

Обсяг регіональних інвестицій обчислюється як загальна сума коштів всіх суб’єктів підприємницької діяльності, населення регіону, управлінських структур, іноземних інвесторів, спрямованих на довгострокові вкладення в певні галузі економічної діяльності у даному регіоні.

Управління інвестиційною діяльністю в регіоні в сучасних умовах має дуже важливе значення. Розширення економічної самостійності регіонів підсилює роль місцевих органів державної влади й самоврядування у вирішенні питань, пов'язаних з розвитком інвестиційних процесів, формуванням, перерозподілом і використанням існуючих і потенційно можливих інвестиційних ресурсів, створенням сприятливого інвестиційного клімату для залучення вітчизняних і закордонних інвесторів.

Управління інвестиційною діяльністю в регіоні являє собою цілеспрямований прямий і непрямий вплив регулюючих суб'єктів на інвестиційні процеси.

Основна мета управління інвестиційною діяльністю в регіоні — це активізація інвестиційної діяльності й формування сприятливого інвестиційного клімату на території регіону. Для досягнення цієї мети передбачається вирішити ряд завдань стратегічного й тактичного плану.

Стратегічні завдання управління інвестиційною діяльністю — це завдання, вирішення яких спрямовано на стабілізацію й прогресивний розвиток економіки регіону; реструктуризацію господарського комплексу регіону; створення привабливих умов інвестиційної діяльності.

До тактичних завдань регіонального управління інвестиційною діяльністю належать розробка функцій та організаційної структури державних органів управління інвестиційною діяльністю в регіоні; сприяння реалізації в регіоні державної інвестиційної політики; розробка на її основі й реалізація регіональної інвестиційної політики; вибір та обґрунтування пріоритетних об'єктів інвестування; підвищення ефективності інвестиційних процесів; зниження ризиків інвестиційної діяльності.

Об'єктами управління інвестиційною діяльністю в регіоні є умови формування й використання інвестиційних ресурсів з різних джерел фінансування, інвестиційний комплекс регіону.

Управління інвестиційною діяльністю в регіоні здійснюється за допомогою двох форм впливу — прямого і непрямого.

Прямий вплив регіону на інвестиційну діяльність полягає в управлінні інвестиціями з регіональних джерел фінансування. Рішення про фінансування проектів за рахунок регіональних інвестиційних ресурсів приймають органи місцевого самоврядування регіону за умови, що даний проект одержав підтримку місцевих органів влади і увійшов до складу регіональної інвестиційної програми.

Цілі використання регіональних ресурсів на фінансування інвестицій такі:

—          поповнення доходної бази регіонального бюджету (може здійснюватися за рахунок поліпшення фінансового стану підприємств, стабілізації податкових платежів, а також неподаткових форм доходів); створення надійної і стійкої фінансової бази регіону;

—  підвищення рівня господарської та економічної самостійності регіону;

—              ліквідація існуючої диспропорції в розвитку певних галузей господарської  діяльності, поліпшення існуючої структури господарства  відповідно до цілей соціально-економічного розвитку регіону;

— інвестування нових комунальних технологій, що призводить, з одного боку, до підвищення якості послуг для підприємств і населення регіону, з іншого боку — до зменшення вартості одиниці цих послуг;

— підвищення інвестиційної привабливості регіону (розвиток ринкової, інвестиційної, транспортної, інформаційної інфраструктури в регіоні);

— поліпшення екологічної ситуації в регіоні (інвестиції в проекти, спрямовані на екологічну реструктуризацію регіону, раціональне використання природних ресурсів, охорону навколишнього середовища, переробку вторинних відходів);

— поліпшення соціальної ситуації в регіоні (збереження й створення нових робочих місць, зростання рівня доходів, поліпшення якості життя населення).

Таким чином, через регіональні інвестиції місцеві органи державної влади можуть впливати на характер інвестиційного клімату на території регіону й підтримувати системний розвиток інвестиційного процесу.

Непряме управління інвестиційною діяльністю в регіоні полягає в регулюванні умов здійснення інвестиційної діяльності в регіоні. Дане регулювання в Україні може здійснюватися шляхом:

— визначення пріоритетів інвестиційної діяльності;

— системи податків з диференціацією суб'єктів й об'єктів оподатковування, податкових ставок і податкових пільг;

— проведення кредитної й амортизаційної політики, у тому числі шляхом прискореної амортизації основних фондів, диференційовано для окремих галузей і сфер економіки;

— надання фінансової допомоги у вигляді дотацій, субсидій, субвенцій, бюджетних позик на розвиток окремих регіонів, галузей, виробництв;

— державних норм і стандартів;

— антимонопольних заходів;

— роздержавлення й приватизації власності;

— визначення умов користування землею, водою й іншими природними ресурсами;   — політики ціноутворення;

— проведення державної експертизи інвестиційних програм і проектів будівництва;   — здійснення інших заходів.

Регіональні інвестиції мають важливе значення не тільки в рамках певної території, а й усієї держави. Тому інвестиції в регіоні з точки зору державного управління сприяють:

·       вирівнювання рівня соціально-економічного розвитку всіх регіонів;

·       рішення ряду проблем управлінського і економічного характеру, які мають явну прив’язку до певного регіону;

·       усунення існуючих деформацій між сусідніми регіонами;

·       поліпшення економічного та соціального становища держави в цілому.

Особливістю регіонального інвестування є здійснення вкладень за рахунок таких джерел:

а) місцевих джерел. Такими джерелами є місцеві бюджети, кошти населення регіону, а також кошти приватних підприємств і організацій;

б) коштів  держбюджету. Регіональні інвестиції є невід’ємною частиною інвестиційної політики, тому поряд з інвестуванням із муніципальних джерел, проводиться інвестування регіону за допомогою надання централізованих (загальнодержавних) капіталовкладень;

в) спільного інвестування засобів і цінностей громадянами і юридичними особами України та іноземних держав.

г) залучення іноземних інвесторів.

На сьогоднішній день регіональні інвестиції представляють підвищений інтерес не тільки для держави в цілому та органів влади як спосіб досягнення економіко-соціальних результатів, але і для приватних інвесторів, як можливість отримувати прибуток з потенційно вигідної, з точки зору економічної діяльності, території. Великі і розвинені регіони часто недоступні для інвесторів з меншим досвідом і фінансовими засобами внаслідок величезної конкуренції та поділу  існуючих ринків. Інші ж регіони є привабливими для багатьох інвесторів, створюючи можливість вигідно вкладати кошти в різні сфери господарської діяльності, починаючи від дрібної і середньої бізнес-діяльності, і закінчуючи фондовими ринками і розвитком рекреаційної та житлової інфраструктури.

На жаль, в нашій країні інвестування в регіони розвинене слабо. Прикладом тому можуть послужити статистичні показники різниці в рівні життя і доходів населення великих територіальних одиниць і дрібніших, віддалених від центрів бізнес-діяльності. Причин тому безліч – недосконалість політики, створення непереборних бюрократичних бар’єрів як для іноземних інвесторів, так і для вітчизняних. Необхідно відзначити і наявність недобросовісної конкуренції серед компаній, що займають монопольне становище в регіоні, а також відсутність належного контролю за такою конкуренцією з боку влади.

 

Соседние файлы в папке Разное