Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAV10crime.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
271.87 Кб
Скачать

2. Джерела кримінального права та його система

Правовою основою кримільного права України є Конституція України.

Джерелами кримінального права є : КК України (єдиний систематизований законодавчий акт, який об'єднує всю сукупність кримінально-правових норм), а також укладені та ратифіковані Україною міжнародні договори, що містять кримінально-правові норми, які імплементуються у вітчизняне кримінальне законодавство

Система кримінального права складається з Загальної та Особливої частин. Загальна частина містить загальні засади, дія яких поширюється на всі норми кримінального права (поняття та завдання кримінального права, поняття злочину, стадіїї злочину, вина, суб’єкт злочину та його ознаки, співучасть у злочині, види покарань, підстави та види звільнення від кримінальної відповідальності тощо). Особлива частина закріплює конкретні склади злочинів і визначає відповідальність за їх вчинення. У свою чергу Загальна та Особлива частини поділяються правові інститути, кожний з яких складається з відповідних кримінально-правових норм.

Аналогічно побудована і система КК України. Чинний КК було прийнято Верховною Радою України 5 квітня 2001 р і введено в дію з 1 вересня 2001 р. Загальна частина чинного КК складається з 15 розділів, Особлива частина — з 20 розділів.

3. Чинність кримінального закону в просторі та часі

Дія кримінального закону в просторі визначається за територіальним, національним, реальним та універсальним принципами.

Територіальний принцип полягає в тому, що згідно ч.1 ст.6 КК особи, які вчинили злочини на території України, підлягають кримінальній відповідальності за КК України.

Відповідно до ч.ч.2,3 ст. 6 КК злочин вважається вчиненим на території України, коли: 1) він початий, продовжений, закінчений або припинений на території України; 2) він початий за межами України, а дії, що утворюють його об'єктивну сторону, здійснені на території України; 3) дії, що характеризують об'єктивну сторону злочину, вчинені за межами України, а суспільне небезпечний наслідок настав на території України; 4) коли виконавець злочину або хоча б один з його співучасників діяв на території України.

Дія цього принципу не поширюється на осіб, які користуються дипломатичним імунітетом.

Чинність кримінального закону за національним, реальним та універсальним принципами полягає у поширенні дії кримінального закону на відповідне коло осіб за злочини, що були вчинені за межами України.

Національний принцип (принцип громадянства) закріплений у ч.1 ст. 7 КК і встановлює, що громадяни України і осіби без громадянства, які постійно проживають на території України підлягають кримінальній відповідальності за КК України за злочини, вчинені ними за межами України у випадках, якщо вчинене ними діяння визнається злочинним за вітчизняним кримінальним законом і якщо вони не зазнали покарання у країні вчинення злочину.

Універсальний та реальний принципи закріплені у ст. 8 КК і визначають відповідальність іноземців та осіб без громадянства, що постійно не проживають на території України, за злочини, які вчинені за межами України. Відповідно до цієї норми вказана категорія осіб підлягає в Україні відповідальності за КК України у випадках:

1) якщо це прямо передбачено міжнародними договорами (універсальний);

2) якщо вони вчинили передбачені КК особливо тяжкі злочини проти прав і свобод громадян України або інтересів України (реальний).

Часова юрисдикція кримінального закону закріплена у ч.2. ст. 4 КК, яка встановлює, що злочинність і караність діяння визначаються законом, який діяв на час вчинення цього діяння, а часом вчинення злочину визнається час вчинення особою дії або бездіяльності, які передбачені законом про кримінальну відповідальність.

Разом з тим, ч.1. ст. 5 КК передбачає, що закон, який скасовує злочинність діяння або пом'якшує кримінальну відповідальність, має зворотну дію в часі, тобто поширюється на осіб, що вчинили відповідні діяння до набрання таким законом чинності, у тому числі на осіб, які відбувають покарання або відбули покарання, але мають судимість. А закон, який встановлює злочинність нового діяння або посилює кримінальну відповідальність – не має зворотної сили, тобто не поширюється на діяння, вчинені до його вступу в силу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]