Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAV10crime.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
271.87 Кб
Скачать

12. Особливості кримінальної відповідальності та покарання неповнолітніх

Враховуючи особливий статус осіб, які вчиняють злочини у неповнолітньому віці, КК визначає певні особливості кримінальної відповідальності і покарання неповнолітніх, що безперечно свідчить про гуманне ставлення держави до цієї категорії правопорушників.

Кримінальна відповідальність за загальним правилом настає з 16 років, і тільки за найбільш суспільно – небезпечні злочини – з 14 років. Неповнолітніми вважаються особи, які не досягли 18-ти річного віку.

Закон (ст. 97 КК) передбачає можливість звільнення від кримінальної відповідальності неповнолітніх із застосуванням примусових заходів виховного характеру, які за своїм змістом не є покаранням.

До примусових заходів виховного характеру належать (ч.2 ст.105 КК): 1) застереження; 2) обмеження дозвілля і встановлення особливих вимог до поведінки неповнолітнього; 3) передача неповнолітнього під нагляд батьків чи осіб, які їх заміняють, чи під нагляд педагогічного або трудового колективу за його згодою, а також окремих громадян на їхнє прохання; 4) покладення на неповнолітнього, який досяг 15-річного віку і має майно, кошти або заробіток, обов'язку відшкодування заподіяних майнових збитків; 5) направлення неповнолітнього до спеціальної навчально-виховної установи для дітей і підлітків до його виправлення, але на строк, що не перевищує трьох років.

До неповнолітніх можуть бути застосовані лише 5 видів основних покарань з 12, передбачених законом: 1) штраф; 2) громадські роботи – від 30 до 120 год.; 3) виправні роботи – від 2 місяців до 1 року; 4) арешт – від 15 до 45 діб; 5) позбавлення волі на певний строк – від 6 місяців до 10 років. При вчиненні особливо тяжкого злочину, пов’язаного із умисним позбавленням життя іншої людини – до 15 років. Разом з тим, цей вид покарання не може призначатись неповнолітнім, які вперше вчинили злочини невеликої тяжкості.

14

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]