Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
1.69 Mб
Скачать

15.1. Поняття та види кредиту. Кредитний договір

У ст. 334 Господарського кодексу України банк визначаєть­ся як фінансова установа, функцією якої є залучення у вклади грошо­вих коштів громадян і юридичних осіб та розміщення їх на власних умовах і на власний ризик.

Однією з основних функцій банків є проведення кредитних операцій. Відповідно до ст. 345 Господарського кодексу України кредитна операція це розміщення банками від свого імені на влас­них умовах і на власний ризик залучених коштів. В юридичній літе­ратурі під кредитними правовідносинами розуміють всі кредитні відносини, що виникають при наданні (передачі, використанні і поверненні) грошових коштів або інших речей, визначених родо­вими ознаками, на умовах повернення.

Більш повне визначення дає Положення "Про кредитуван­ня, " затверджене постановою Правління Національного банку Ук­раїни від 28 вересня 1995 р. № 246. Ним визначається кредит як позичковий капітал банку угрошовій формі, щопередаєтьсяутим-часове користування на умовах забезпеченості повернення, стро-ковості, платності та цільового характеру використання.

Кредитна операція - це договірні правовідносини щодо на­дання кредиту, які супроводжуються записами в банківських рахун­ках, з відповідним відображенням у балансах кредитора та пози­чальника.

Суб'єкти господарської діяльності можуть використовува­ти такі види кредиту: банківський, комерційний, лізинговий, іпо­течний, бланковий, консорціумний.

Розаіл 15. Правове регулювання крелтно-розрахункових операцій | 213

1. Банківський кредит надається суб'єктам кредитування всіх формвласностіутимчасове користування на умовах, передбачених кредитнимдоговором.

Форми банківського кредиту:

  • короткострокові—до одного року; можуть надаватися у разі тимчасових фінансових труднощів, що пов'язані з витрата­ми виробництватаобігомматеріальних активів господарюю­чих суб'єктів;

  • середньострокові —до трьох років; можуть надаватися на фінансування капітальних вкладень;

  • довгострокові - понад три роки; можуть надаватися для формування основних фондів.

Крім того, банківські кредити поділяються за:

рівнем забезпеченості:

а) забезпечені заставою (майном, майновими правами, цінними паперами);

б) гарантовані (банками, фінансами чи майном третьої сто­ рони);

в) з іншим забезпеченням (поручительство, свідоцтво стра­ хової організації);

г) незабезпечені (бланкові);

ступенем ризику:

а) стандартнікредити;

б) кредити з підвищеним ризиком;

методами надання:

а) кредити, що надаються у разовому порядку;

б) кредити, що надаються відповідно до кредитноїлінії; г) гарантійні;

строками погашення:

а) кредити, що погашаються водночас;

б) кредити,що погашаютьсяурозстрочку;

в) кредити, що погашаються достроково (на вимогу креди­ тора або за заявою позичальника);

г) кредити, що погашаються з регресією платежів;

д) кредити, що погашаються після обумовленого періоду (місяця, кварталу).

Банківське кредитування здійснюється за такими принци­пами:

— забезпеченості;

214 | С.И. Кравчук. Госполарське право України

  • повернення;

  • строковості;

  • платності;

  • цільової спрямованості.

2. Комерційний кредит є товарною формою кредиту, яка ви­ значає відносини з питань перерозподілу матеріальних фондів і характеризує кредитну угоду міждвома суб'єктами господарсь­ кої діяльності. Учасники кредитних відносин при комерційному кредиті регулюють свої стосунки і можуть використовувати платіжні засоби у вигляді векселів.

Погашення комерційного кредиту може здійснюватися на підставі:

  • оплати боржником за векселем;

  • передачі векселя відповідно до чинного законодавства іншій юридичній особі (крім банків та інших кредитних установ);

  • переоформлення комерційного кредиту на банківський.

  1. Лізинговий кредит—це відносини між юридичними особа­ми, які виникають у разі оренди майна і супроводжуються укладен­ням лізингової угоди.

  2. Іпотечний кредит — це особливий вид відносин з приводу надання кредитів під заставу нерухомого майна.

  3. Консорціумний кредит — це форма кредиту, що надається банківським консорціумом шляхом акумулювання кредитних ре­сурсів, отриманих в результаті проведення консорціумних опе­рацій.

Згідно зі ст. 5 Закону України "Про банки і банківську діяльність", банки здійснюють залучення і розміщення кредитів. При цьому комерційні банки здійснюють кредитні операції в ме­жах кредитних ресурсів, які вони утворюють у процесі своєї діяль­ності. У разі необхідності вони можуть на договірних умовах пози­чати ресурси один в одного або одержувати позички в Національ­ному банку України (міжбанківські кредити),

Статті 345—349 Господарського кодексу України та Поло­ження Національного банку України "Про кредитування" містять вимогу надавати кредити шляхом укладення договорів в пись­мовій формі.

До умов кредитного договору відносяться:

  • об'єкти кредитування;

  • розмір кредиту;

Роміл 15. Правове регулювання крелитно-розрахункових операцій І 215

— умови видачі та погашення позички;

'— відсоткові ставки за користування кредитом;

  • умови здійснення банківського контролю за використан­ням коштів;

  • способи забезпечення виконання зобов'язань клієнтом;

— майнова відповідальність за порушенняумовдоговорутощо.

Формадоговору затверджена Національним банком України.

Поряд з цим суб'єкти підприємницької діяльності — рези­денти України — відповідно до ст. 4 Закону " Про зовнішньоеконо­мічну діяльність" мають право на отримання кредитів у іноземних суб'єктів господарської діяльності. Отримання і погашення кре­дитних ресурсів має здійснюватися через систему кореспондентсь­ких рахунків, відкритих уповноваженими банками або Національ­ним банком України в іноземних банках.

Відповідно до ст. 5 Декрету-КМУ від 19 лютого 1993 р. № 15-93 "Про систему валютного регулювання івалютного контролю" одержання резидентами кредитів в іноземній валюті, якщо термін і суми таких кредитів перевищують встановлені законодавством межі, потребують індивідуальної ліцензії Національного банку Ук­раїни. Для її отримання господарюючий суб'єкт повинен подати в НБУ:

— клопотання позикодавця;

  • листуповноваженогобанкузізгодоюнаобслуговуваннякре-диту і експертною оцінкою банку окупності проекту;

  • кредитнуугоду.

Для отримання індивідуальної ліцензії на залучення кредит­них ресурсів від іноземних банків-респондентів терміном понад один рік необхідно подати Національному банку України клопо­тання і кредитну угоду з резидентом із зазначенням графіка пога­шення заборгованості по кредиту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]