Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bilet_1_-28.docx
Скачиваний:
64
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
157.88 Кб
Скачать

2 Шкода від бур’янів. Пороги шкодо чинності бур’янів

Бур'яни утруднюють роботу сільськогосподарських машин, є посередни-

ками поширеня шкідників, затіняють культурні рослини, забирають з грунту у 2-3 рази більше вологи, ніж культурні рослини, зменшуюь площу розростання і мінерального живленя, пригнічують ріст рослин, знижують урожай с.г. культур.

Відповідно до кожної з груп бур'янів розробляють певні заходи бо­ротьби з ними, враховуючи бал забурʼяненості та по­ріг шкідливості.

Зокрема, фітоценотичний поріг шкідливості визнача­ються такою кількістю бур'янів у посівах культурних рослин, за якої вони не завдають помітної шкоди рослині.

У цьому випадку, якщо наявні бур'яни не відзначаються високою здатністю до розмноження, або відзначаються пожив­ністю, можна не прово­дити масових заходів із їх знищення.

Критичний поріг шкідливості характеризується такою кількістю бур'янів у посівах, яка спричиняє значні втрати вро­жаю культури, але не вищє 3 - 6% від фактичного. Вартість же додаткового врожаю, отриманого від застосу­вання заходів боротьби з бур'янами, не перекриває затрат на їх проведення.

Економічний поріг шкідливості - це така кількість бур'янів, витрати на знищення якої менші, ніж вартість додатково отриманого врожаю. Отже, приріст врожаю при цьому повинен становити не менше 8 - 12%.

Виходячи з цього, планують ті чи інші методи і заходи боротьби з бур'янами.

3. Закон України про онпс. Основні принципи онпс

Охорона навколишнього природного середовища, раціональне використання природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки життєдіяльності людини - невід'ємна умова сталого економічного та соціального розвитку України.

З цією метою Україна здійснює на своїй території екологічну політику, спрямовану на збереження безпечного для існування живої і неживої природи навколишнього середовища, захисту життя і здоров'я населення від негативного впливу, зумовленого забрудненням навколишнього природного середовища, досягнення гармонійної взаємодії суспільства і природи, охорону, раціональне використання і відтворення природних ресурсів.

Цей Закон визначає правові, економічні та соціальні основи організації охорони навколишнього природного середовища в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь.

Білет 9

1 Екологічні кризи, катастрофи в агросфері. Причини їх виникнення.

Одним із головних чинників еколого-економічної кризи в аграрному землекористуванні - це ерозія грунтів. Ерозійні процеси розвиваються під дією механічного обробітку землі, а також ще двох сил - води і вітру.

Найбільшого розповсюдження набули слідуючи види ерозії ґрунтів: водна ерозія буває (поверхневою, лінійною, береговою, іригаційною) вітрова або дефляційна (повсякденна, пилові бурі). Існують ще такі види ерозії як штучна, ландшафтна, пасовищна, транспортна.

З найбільших бід після ерозії ґрунтів є, мабуть, їх засолення, основна причина якого - неправильне

зрошення. Ерозія й засолення ґрунтів призводять до опустелювання земель.

Дедалі відчутнішими стають негативні наслідки хімізації сільського господарства - погіршення стану ґрунтів через накопичення в них шкідливих хімічних речовин після тривалих й інтенсивних внесень міндобрив та різних пестицидів.

Глобальною проблемою на сьогоднішній день є постійне зменшення вмісту гумусу, який відіграє провідну роль у формуванні ґрунту, його цінних агрономічних властивостей, забезпеченні рослин поживними речовинами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]