Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИНДЗ-Воз.2011-12.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
122.37 Кб
Скачать
  1. Крайг Г. Психология развития. – СПб.: Питер, 2000. – 992с.

  2. Мухина В.С. Возрастная психология. – М.: Академия, 1998. – 456 с.

  3. Вікова та педагогічна психологія: Навч. Посіб. / о. В. Скрипченко, л. В. Долинська, з. В. Огороднійчук та ін. — к.: Просвіта, 2003. — 416 с.

19. Дайте розгорнуту відповідь на запитання, у якій сформулюйте власні думки та наведіть цитати з опрацьованої літератури (з повним посиланням!) для їх підтвердження.

Відомо, що ігри дошкільників за змістом, структурою та організацією поступово змінюються. Проте замічено, що деякі діти старшого дошкільного віку, що нещодавно прийшли до дитячого садочку, грають часто більш примітивно, ніж молодші за віком діти, які відвідували дитячий садок давно.

Чим можна пояснити таке явище? Надайте психологічне обґрунтування цьому.

Література до опрацювання:

  1. Кутішенко В. П. Вікова та педагогічна психологія: Навчальний посібник. / К.: Центр навчальної літератури, 2005. – 125 с.

  2. Мухина В.С. Детская психология. – М.: Просвещение, 1985. – 271 с.

20. Дайте розгорнуту відповідь на запитання, у якій сформулюйте власні думки та наведіть цитати з опрацьованої літератури (з повним посиланням!) для їх підтвердження.

Існує думка, що чоловік та жінка відрізняються один від одного не тільки фізіологічно але й психологічно.

Як Ви вважаєте, це дійсно так? Чому? Що робить іх такими різними?

Література до опрацювання:

  1. Возрастная и педагогическая психология /Под ред. Гамезо М.В. – М.: Просвещение, 1984. – 256с.

  2. Савчин М. В., Василенко Л. В. Вікова психологія. - К. : Академвидав, 2005. – 360с.

21. Дайте розгорнуту відповідь на запитання, у якій сформулюйте власні думки та наведіть цитати з опрацьованої літератури (з повним посиланням!) для їх підтвердження.

Існує думка, що на підставі фактів, пов’язаних з психологічними особливостями дітей різного віку, отриманих в результаті спостережень, читання художньої літератури, перегляду кінофільмів та ін., можна розібратися в дитячій психології.

Правомочні такі судження? Чи будуть рівнозначні фактори, добуті в процесі життєвого досвіду людини та факти, отримані в результаті досліджень психологів? Обґрунтуйте.

Література до опрацювання:

  1. Кутішенко В.П. Вікова та педагогічна психологія: Навчальний посібник. / К.: Центр навчальної літератури, 2005. – 125 с.

  2. Кулагина И.Ю. Возрастная психология (Развитие ребенка от рождения до 17 лет) : Учеб. пос./ М.: 1999. – 176 с.

22. Дайте розгорнуту відповідь на запитання, у якій сформулюйте власні думки та наведіть цитати з опрацьованої літератури (з повним посиланням!) для їх підтвердження.

Батьки часто скаржаться на те, що діти просять купувати їм іграшку, яку відразу розбирають, ламають. Коли їх сварять, діти, виправдовуючись, говорять, що хотіли подивитися з чого вона зроблена.

Вкажіть можливі причини такої поведінки дітей. Назвіть основний мотив поведінки дитини.

Література до опрацювання:

  1. Крайг Г. Психология развития. – СПб. Питер, 2000 – 992 с.

  2. Вікова та педагогічна психологія: Навч. Посіб. / о. В. Скрипченко, л. В. Долинська, з. В. Огороднійчук та ін. — к.: Просвіта, 2003. — 416 с.

23. Дайте розгорнуту відповідь на запитання, у якій сформулюйте власні думки та наведіть цитати з опрацьованої літератури (з повним посиланням!) для їх підтвердження.

Батьки не повинні звертатися до дитини з репліками «Ти не зможеш цього зробити», «Ти не знаєш цього», «В тебе нічого не вийде», «Не заважай мені пустими питаннями» та т.п.

Чому батьки не повинні так чинити? Дайте психологічне обґрунтування.

Література до опрацювання:

  1. Мухина В.С. Возрастная психология М.: Академия, 1998. – 456 с.

  2. Савчин М. В., Василенко Л. В. Вікова психологія. – К. : Академвидав, 2005. – 360 с.

24. Дайте розгорнуту відповідь на запитання, у якій сформулюйте власні думки та наведіть цитати з опрацьованої літератури (з повним посиланням!) для їх підтвердження.

Серед батьків є думка, що дошкільників потрібно огороджувати від сильних переживань, пов’язаних з хворобами близьких, жорстокістю, несправедливістю, життєвими труднощами. Дитина не повинна переживати почуття страху.

Чи праві батьки, які так думають та діють подібним чином.

Література до опрацювання:

  1. Крайг Г. Психология развития. – СПб.: Питер, 2000 – 992с.

  2. Вікова та педагогічна психологія: Навч. посіб. / О. В. Скрипченко, Л. В. Долинська, З. В. Огороднійчук та ін. — К.: Просвіта, 2003. — 416 с.

25. Дайте розгорнуту відповідь на запитання, у якій сформулюйте власні думки та наведіть цитати з опрацьованої літератури (з повним посиланням!) для їх підтвердження.

Діти 6 років грали в «моряків». Більшість хлопців хотіли бути капітанами і ніхто не хотів бути водолазом. Назрівав конфлікт, гра могла не скластися.

Чому склалась подібна ситуація. З якими віковими особливостями це пов’язано. Обґрунтуйте відповідь. Як повинен повести себе вихователь, щоб гра склалась.

Література до опрацювання:

1. Вікова та педагогічна психологія: Навч. посіб. / О. В. Скрипченко, Л. В. Долинська, З. В. Огороднійчук та ін. — К.: Просвіта, 2003. — 416 с.

2. Мухина В.С. Детская психология. – М.: Просвещение, 1985. – 271 с.

26. Дайте розгорнуту відповідь на запитання, у якій сформулюйте власні думки та наведіть цитати з опрацьованої літератури (з повним посиланням!) для їх підтвердження.

Досить часто батьки завдають наступні питання педагогу: «Чому не всі діти однаково оволодівають письмом та читанням? Всі ходять до дитячого садка, з усіма в рівній мірі займаються вихователі, в школі їх вчить один і той самий вчитель. Що робити нам, батькам, щоб якось допомогти своїм дітям?»

Які Ви можете назвати причини подібних відмінностей. Дайте рекомендації батькам.

Література до опрацювання:

  1. Савчин М.В., Василенко Л.В. Вікова психологія. – К.: Академвидав, 2005. – 360 с.

  2. Мухина В.С. Возрастная психология. – М.: Академия, 1998. – 456 с.