Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИНДЗ-Воз.2011-12.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
122.37 Кб
Скачать

30. Дайте розгорнуту відповідь на запитання, у якій сформулюйте власні думки та наведіть цитати з опрацьованої літератури (з повним посиланням!) для їх підтвердження.

Деякі підлітки вважають, що їхні батьки чинять на них дуже великий тиск або зовсім не турбуються про них. Наведемо висловлювання одного хлопця 14 років: «Батьки завжди ставлять мені за приклад брата, вони одразу говорять мені: «Чому ти не можеш бути схожим на свого брата? Мій батько ніколи не звертає на мене уваги».

Прокоментуйте відносини батьків та підлітка в цій родині. Що б ви порадили батькам та хлопцю.

Література до опрацювання:

1.Абрамова Г.С. Возрастная психология М. : Академия 1999. – 672 с.

2. Вікова та педагогічна психологія: Навч. Посіб. / о. В. Скрипченко, л. В. Долинська, з. В. Огороднійчук та ін. — к.: Просвіта, 2003. — 416 с.

31. Дайте розгорнуту відповідь на запитання, у якій сформулюйте власні думки та наведіть цитати з опрацьованої літератури (з повним посиланням!) для їх підтвердження.

Син-підліток повернувся додому дуже пізно ввечері. Мати не спить вона дуже роздратована і знервована. Вона починає звинувачувати хлопця в неповазі до батьків, ображати його дуже голосно і агресивно. Наприкінці, взагалі забороняє йому спілкуватися з друзями – «хуліганами». Син погрожує піти з дому і йде до своєї кімнати, а мати починає плакати.

Прокоментуйте причини конфлікту матері та підлітка. Що б ви порадили батькам та хлопцю.

Література до опрацювання:

  1. Мухина В.С. Возрастная психология М.: Академия, 1998. – 456 с.

  2. Савчин М. В., Василенко Л. В. Вікова психологія. – К.: Академвидав, 2005. – 360 с.

32. Дайте розгорнуту відповідь на запитання, у якій сформулюйте власні думки та наведіть цитати з опрацьованої літератури (з повним посиланням!) для їх підтвердження.

Олена, 15 років: «Моє життя скеровують батьки. Вони кажуть мені, коли вставати, коли лягати, коли робити уроки, коли їсти. Вони такі суворі, що забороняють мені робити те, що роблять мої друзі і поводять себе зі мною так, нібито мені 5 років».

Прокоментуйте відносини батьків та дівчини в цій родині. Що б ви порадили батькам та дівчині.

Література до опрацювання:

  1. Кутішенко В.П. Вікова та педагогічна психологія: Навчальний посібник. / К.: Центр навчальної літератури, 2005. – 125 с.

  2. Кулагина И.Ю. Возрастная психология (Развитие ребенка от рождения до 17 лет) : Учеб. пос./ М.: 1999. – 176 с.

33. Дайте розгорнуту відповідь на запитання, у якій сформулюйте власні думки та наведіть цитати з опрацьованої літератури (з повним посиланням!) для їх підтвердження.

Під час експерименту було з’ясовано, що якщо з дітьми третього року життя розглядати картинку із зображенням кролика, то тривалість розгляду складає 7 хвилин при кількості реакцій 136. Якщо ж розглядати живого кролика, то тривалість розгляду триває до 18 хвилин при кількості реакцій 525. Розглядаючи живого кролика, діти вигукували: «Він дряпається», «Він гризе», «Ой, злякався», «Плига!» і т.д. Вони гладили кролика, годували його морквою.

Що сприяло тривалості розгляду та збільшенню кількості мовних реакцій дітей? Назвіть основні прийоми, які допоможуть вихователю активізувати діяльність дитини під час заняття.

Література до опрацювання:

  1. Кутішенко В. П. Вікова та педагогічна психологія: Навчальний посібник. / К.: Центр навчальної літератури, 2005. – 125 с.

  2. Мухина В.С. Детская психология. – М.: Просвещение, 1985. – 271 с.