Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рекомендации к написанию курсовых.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
189.44 Кб
Скачать

Таблиці

Цифровий матеріал, якщо його багато або коли є необхідність в зіставленні і виведенні певних закономірностей, оформляють у вигляді таблиці.

Таблиця є таким способом подачі інформації, при якому цифровий або текстовий матеріал групується в колонки, обмежені одна від одної вертикальними і горизонтальними лінійками.

Невеликі таблиці поміщають в текст відразу після їх згадування. Великі таблиці поміщають на окремих сторінках, наступних за тими, на яких вперше згадується та або інша таблиця.

Всі таблиці, якщо їх декілька, нумерують арабськими цифрами в межах всього тексту. Над правим верхнім кутом таблиці поміщають напис «Таблиця» без значка № перед цифрою і крапки після неї. Якщо в тексті тільки одна таблиця, то номер їй не привласнюється і слово «таблиця» не пишуть. Таблиці забезпечують тематичними заголовками, які розташовують посередині сторінки і пишуть з прописної букви без крапки на кінці (див. додаток 3).

Текст таблиці друкується з одинарним міжрядковим інтервалом шрифтом Times New Roman розміром не більше 14 pt і не менше 10 pt, що визначається детальною і об'ємом конкретних таб_У таблиці позначають заголовки і підзаголовки граф. Заголовок кожної графи повинен бути по можливості коротким. Якщо цифрові або інші дані в певному елементі таблиці не подають, там обов'язково ставлять прочерк. У разі потреби таблиця забезпечується примітками, що поміщаються під таблицею.

Слід уникати вертикальної графи «номер по порядку», в більшості випадків не потрібної.

При перенесенні таблиці на наступну сторінку слід пронумерувати графи і повторити їх нумерацію. Над нею помістити слова «Продовження таблиці 4». Заголовок таблиці не повторюють.

При згадана в тексті таблиця позначається скорочено (Табл. 4).

Всі дані, що наводяться в таблицях, повинні бути достовірними та однорідними.

Малюнки

Ілюстраціями в курсових роботах іменуються графіки, схеми, фотографії. Слід пям'ятати, що кожна ілюстрація повинна відповідати тексту, а текст – ілюстрації.

Всі ілюстрації в наукових роботах позначаються словом «малюнок», яке на аркуші скорочується і наводиться разом з порядковим номером ілюстрації, наприклад, Мал. 1.

Всі ілюстрації повинні бути пронумеровані. Нумерація їх зазвичай буває наскрізною, тобто через всю роботу. Якщо ілюстрація в роботі єдина, то вона не нумерується.

У тексті на ілюстрацію робляться посилання, що містять порядкові номери, під якими ілюстрації поміщені в курсовій роботі.

Кожну ілюстрацію необхідно забезпечувати підписом, знизу ілюстрації (розкриваючу його зміст), який повинен відповідати основному тексту і самій ілюстрації. В підписі дається також розшифровка умовних позначень на малюнку (цифрових і буквених).

Якщо малюнки малі, то можна помістити їх дещо на одному аркуші, але з окремою нумерацією. Сторінки з малюнками нумеруються разом з текстом наскрізною нумерацією.

Фотографія – особливо переконливий і достовірний засіб наочної передачі дійсності. Вона застосовується тоді, коли необхідно з документальною точністю зобразити предмет або явище зі всіма його індивідуальними особливостями.

Як правило, графічні малюнки будуються в прямокутній системі координат; нанесення масштабних цифр по осях координат обов'язкове для будь-якого графіка. Осі абсцис і ординат викреслюються суцільними лініями. На кінцях координатних осей стрілок не ставлять. Цифри ставляться зовні контура. Написи, що позначають величини, відкладені по осях, мається свій в розпорядженні рядок паралельно осі. В написі указують назву відкладеної величини і одиниці вимірювання. На графіках потрібно обов'язково наносити крапки, відповідні експериментальним даним.

Якщо крива, зображена на графіку, займає невеликий простір, то для економії місця числові розподіли на осях координат можна починати не з нуля, а обмежувати тими значеннями, в межах яких розглядається дана функціональна залежність.

Малюнок повинен містити мінімум написів, які слід замінити цифровими або буквеними позначеннями, розшифрованими в підписі до малюнка.

    1. Оформлення посилань і списку бібліографічних джерел