Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_EP_ekzamen.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
995.84 Кб
Скачать

8. Кооперативи та орендні підприємства

. Кооперативне підприємство - це добровільне об'єднання громадян з метою спільного ведення господарської або іншої діяльності. Вони можуть створюватися у різних галузях (виробничі, споживчі, житлові, садово-городи і тощо). Характерною ознакою кооперативних підприємств є особиста участь кожного учасника у спільній діяльності, використання власного або арендованого майна. В економіці України діють два основні типи кооперативів: виробничі та споживчі.

Орендне підприємство - це підприємство, яке створене орендарем на основі оренди цілісного майнового комплексу існуючого державного або комунального підприємства чи майнового комплексу виробничого структурного підрозділу цього підприємства з метою здійснення підприємницької діяльності.

Об'єктом оренди можуть бути:

1) державні та комунальні підприємства або їх структурні підрозділи як цілісні майнові комплекси, тобто господарські об'єкти із завершеним циклом виробництва продукції (послуг, робіт);

2) нерухоме майно (будівлі, споруди, приміщення);

3) окреме індивідуально визначене майно виробничо-технічного призначення, що належить суб'єктам господарювання.

9. Картель та інші форми об'єднання підприємств

Картель – це договірна форма суб’єктів господарювання учасники якої укладають угоду про регулювання обсягів в виробленої продукції, надання послуг або виконання робіт, поділ ринків збуту, та джерел сировини, наймання робочої сили, установлення рівня збуту ЗП та соц. гарантій для працюючих, умови продажу та строки платежів.

Типи картелів:

-внутрішні;

-експортні;

-імпортні;

-міжнародні.

Види картельних союзів:

-конвенція – один із видів міжнародного договору на встановлення взаємних прав і обов’язків держав.

-корнер – це угода про сукупку товарів або цінних паперів для наступного перепродажу;

-ринг – це угода метою якої є короткострокова скупка товару або затримка його на складі для підвищення цін і отримання монопольного прибутку.

Картельна ціна- це єдина ціна, що фіксується учасниками картельної угоди недопущення з боку окремих других учасників збільшення на ціни.

Трест- форма об’єднання суб’єктів господарювання за якої всі підприємства втрачають свою комерційну і виробничу самостійність і підпорядкованість єдиному органу управління.

Синдикат-це об’єднання суб’єктів господарювання в ньому розподіл замовлень на замовлень сировини та реалізацію виготовленої продукції здійснюють в єдину мережу постачання і збуту.

Консорціум-об’єднання суб’єктів господарювання різних організаційно-правових форм на основі тимчасової угоди щодо спільної діяльності з метою здійснення єдиного проведення великих фінансових операцій.

Концерн-найбільш поширена форма об’єднань учасники якої мають обмежену самостійність, єдину власність, єдину систему управління і контролю.

Корпорація-об’єднання підприємств, яке створюється з метою захисту їхніх конкурентних інтересів.

Корпорації виступають в двох системах:

-Як союз;

-як акціонерні компанії.

Холдинг-засноване на об’єднані капіталів інтегроване товариство, яке безпосередньо не здійснює виробничу діяльність, а використовує свої фінансові кошти для придбання контрольних пакетів акцій інших під-в з метою контролю за їх діяльністю.

Типи холдингу:

-чистий;

Змішаний.

Овшорні компанії-створюються з низьким рівнем оподаткування, а функціонують з високим рівнем оподаткування. Овшорними зонами мають бути Бермудські острови, під-ва, які зареєстровані в таких зонах сплачують податок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]