Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otsinka_zastavi_metodmateriali / студ-1 / Отчет пример макет.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.56 Mб
Скачать
  1. Визначення вартості нерухомості в рамках порівняльного підходу

Основою застосування порівняльного підходу є той факт, що вартість об'єкту оцінки безпосередньо пов'язана з ціною продажу або пропозицій продажу аналогічних об'єктів. Кожний зіставний продаж порівнюється з об'єктом оцінки. В ціну зіставного продажу вносяться поправки (коректування), що відображають істотні відмінності між ними. За відсутності у вільному доступі баз даних з цінами реальних операцій, на які спираються в своїй роботі оцінювачі більшості країн світу, Оцінювач зробив висновок, що дані публічних оферт найбільш близькі до реальних цін операцій купівлі-продажу, і, отже, найбільшою мірою відповідають вимогам Національних та міжнародних стандартів оцінки.

При використанні порівняльного підходу Оцінювачем були зроблені наступні кроки:

1. вивчення ринку нежитлової нерухомості, відбір об’єктів порівняння з числа пропозицій на продаж;

2. перевірка інформації по кожному відібраному об’єкту порівняння про ціну пропозиції, в тому числі фізичні характеристики, місцеположення та інші умови операції;

3. коригування цін пропозицій на продаж по кожному об’єкту порівняння відповідно до наявних відмінностей між ним і об'єктом оцінки;

4. визначення показника вартості об'єкту оцінки.

Для коректного зіставлення оцінюваного об'єкту з вибраними об'єктами порівняння необхідно відобразити вплив кожного із зазначених критеріїв на вартість як об’єктів порівняння, так і об’єкту оцінки. Відсоток відмінності по певному критерію між оцінюваним об’єктом та об’єктом порівняння буде визначати відсоток коригування. Зіставлення об’єкту оцінки та об'єктів порівняння в даній роботі здійснено за ціною одиниці площі. Вартість пропозиції об'єктів порівняння корегувалась за такою формулою:

, де

Вкі

-

скоригована вартість квадратного метра і-го об'єкту порівняння;

Впі

-

початкова вартість і-го об'єкту порівняння (ціна пропозиції);

-

площа і-го об'єкту порівняння;

Кі

-

коригування, на відміну в характеристиках об’єкту оцінки та і-го об’єкту порівняння;

m

-

кількість коригувань

Узгодження отриманих величин вартостей об'єктів порівняння проведено на основі визначення середньозваженої вартості. Вартість об'єкту оцінки визначено за такою формулою:

, де

Воо

-

вартість об’єкту оцінки;

Sоо

-

площа об’єкту оцінки;

n

-

кількість об'єктів порівняння;

Для оцінки впливу певних характеристик кожного із зазначених критеріїв було проаналізовано пропозиції продажу комерційної нерухомості, аналогічної оцінюваній, в районі розташування об’єкта оцінки за ІІ - початок ІІІ квартали 2012 року. В результаті інформаційного пошуку, проведеного в друкарських публікаціях, електронних журналах і базах мережі Інтернет, встановлено у відсотковому відношенні зміни мінімальної вартості 1кв.м. нерухомості за наявності певної характеристики. Результати досліджень відображено в наступній таблиці.

ХХХХХХХ

  1. Розрахунок вартості нерухомості в рамках порівняльного підходу

При аналізі наявної інформації про вартість запропонованої до продажу комерційної нерухомості, аналогічній оцінюваній в районі розташування об’єкта оцінки за ІІ - початок ІІІ квартали 2012 року, в якості об’єктів порівняння розглядались об’єкти, що розташовані в порівняних умовах, близькі по функціональному використанню та мають найменше розбіжностей за основними критеріями. Додаткова інформація та показники вартості об’єктів отримано в результаті телефонних інтерв’ю з особами, що представляють дані об’єкти нерухомості.

Загальний перелік проаналізованих пропозицій за даними електронних версій агенцій нерухомості надано в Додатках. Враховуючи принцип ідентичності, ми відібрали серед пропозицій на продаж нерухомості три об'єкта, які на нашу думку можуть розглядатись в якості об’єктів порівняння для співставлення їх ціни пропозиції з вартістю Об’єкту оцінки.

В наступній таблиці наведені об'єкти-порівняння та їх характеристики.

Об’єкт порівняння №1

Об’єкт порівняння №2

Об’єкт порівняння №…

Джерело інформації

kiev.ko.slando.ua Teлефон : (099) 636 30 12; (097) 670 99 31

lun.ua Teлефон : (050) 383 50 57; (093)047 70 79

lipki.est.ua Teлефон : (044) 253 40 44; (044) 253 33 04

Місцезнаходження

м. Київ, вул. Софійська, 18 а

м. Київ, вул. Шовковична, 21

м. Київ, вул. Шовковична, 25

Додаткова інформація отримана від особи, що представляла об’єкт

Нежитлове підвальне приміщення, 78 кв.м., окремий вхід, ремонт, вхід через двір з вулиці Софійська, торг передбачений.

Нежитлове напівпідвальне (цокольний поверх) приміщення, 74 кв.м., два окремих входи, ремонт, торг передбачений.

Нежитлове напівпідвальне (цокольний поверх) приміщення, 62,60 кв.м., окремий вхід, торг передбачений.

Загальна площа, кв. м

78,00

74,00

62,60

Вартість пропозиції, доларів США

180 000

200 000

155 000

Вартість пропозиції, доларів США / кв.м з ПДВ

2 308

2 703

2 476

Вартість пропозиції, доларів США / кв.м без ПДВ

1 923

2 253

2 063

Вартість оцінюваного приміщення визначена на підставі скорегованого середньоарифметичного значення вартості одного квадратного метру об'єктів порівняння. Розрахунок вартості Об’єкта оцінки із застосуванням порівняльного підходу наданий в наступній таблиці.