Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
112
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
972.8 Кб
Скачать

235. Документальне оформлення та облік короткострокових кредитів(кк) банку.

КК банку – це позики на строк до 1 року. Підпр-ва корист-ся КК з метою: під запаси тов.-матер. цінностей; сезонні витрати вир-ва заготівля с/г сировини; розрахункові операції тощо. Синтетичний облік розрах-ів з банком по КК ведеться на рах. 60 «Короткостр. позички», по субрахунках: 601 «КК банків у нац. валюті»; 602 «КК банків в іноз. валюті»; 603 «Відстрочені КК банків у нац. валюті»; 604 «Відстрочені КК банків в іноз. валюті». По Кт 60 «Короткострокові позички» відображають заборг-сть банку по отриманих кредитах у кореспон. з Дт: 311 «Поточні рахунки в банку в національній валюті»; 312 «Поточні рахунки в банку в іноземній валюті»; 313 «Інші рахунки в банку в нац. валюті»; 314 «Інші рахунки в банку в іноз. валюті»; 631 «Розрахунки з вітчизняними постач-ми; 68 «Розрахунки по інших операціях». Погашення заборг-сті банку по КК відображ-ся записом по Дт 60 «Короткострокові позички» і Кт 311, 313 та ін. Аналітичний облік банківських кредитів ведеться по видах кредитів, банкам, що надали їх, термінам погашення. Окремо враховуються кредити, не погашені в термін. Нараховані відсотки за користування кредитами відображ-ся записом по Дт 95 «Фін. витрати», субрахунок 951 «Відсотки за кредит» у кореспонденції з Кт 684 «Розрахунки по нарахованих відсотках».

237. Облік векселів виданих

Вексель — це цінний папір, що засвідчує безумовний грошовий обов'язок векселедавача сплатити до настання терміну визначену суму коштів власникові векселя (векселетримачу).

Банк, який авансує клієнту кошти при обліку векселів, утримує з нього плату — обліковий процент (дисконт). Банк скуповує векселі до закінчення терміну їх дії.

Передаточний надпис на векселі, що засвідчує перехід прав по цьому документу від однієї особи до іншої, називається індосаментом.

Випускаються два види векселів: прості І переводні.

Простий вексель не зумовлює обов'язку векселедавача сплатити до наступного терміну визначену суму коштів тримачу векселя.

Переводний вексель — це письмовий наказ векселе­тримача (трассанта). адресований платникові (трассату), про сплату зазначеної у векселі суми коштів третій особі — першому тримачу векселя (ремітенту).

Заборгованість по розрахунках з постачальниками, підряд­чиками та Іншими кредиторами, забезпечену виданими вексе­лями, підприємство облічує на рахунку № 66 "Векселі видані". Аналітичний облік на рахунку № 66 ведуть за кожним виданим векселем.

Бланки векселів під-во купляє в установі банку і на їх вартість: Д26, 44 - К51, Д68 - К51 (на суму ПДВ), Д26, 44 - К68 (10% – держ. мито).

Бланки оприбутковуються на рахунок 004 "Бланки суворої звітності".

Якщо під-во-постачальник і -покупець в договорі обумовили вексельні розрахунки, то одержавши від постачальника ТМЦ покупець виписує вексель: Д05 - К60, Д68 - К60 (на суму ПДВ), Д60 - К66.

На суму винагороди (10% на місяць):

Д26, 44, 33 - К66.

Бланки виписаних векселів списуються по акту з 004.

Коли вексель пред’явлений до сплати і оплачений: Д66 - К51.

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files