Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
112
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
972.8 Кб
Скачать

336. Сутність внутрішньогосподарського контролю

Внутрішньогосподарський контроль - це система організації роботи підприємства, яка включає всі заходи, що забезпечують достатній контроль за активами, запобігання шахрайству, зведення до мінімуму помилок, перевірку точності та достовірності даних бухгалтерського обліку та звітності, забезпечення ефективності операцій та додержання внутрішніх положень і вказівок керівництва.

До основних цілей внутрішньогосподарського контролю належать: забезпечення ефективності управління підприємством, обмеження ризиків його діяльності, дотримання вимог чинного законодавства та внутрішніх положень і інструкцій.

Контрольна функція управління охоплює значно більше питань діяльності суб’єкта господарювання, ніж функція бухгалтерського обліку.

Система внутрішнього контролю включає середовище контролю і процедури контролю, які використовує керівництво для забезпечення упорядкованого та ефективного управління фінансово-господарською діяльністю.

Контрольне середовище охоплює загальне ставлення, усвідомленість та дії керівництва щодо системи внутрішнього контролю та її важливість для ефективного господарювання.

Чинники контрольного середовища:

  • діяльність вищого органу управління суб’єктом (ради директорів, інших органів);

  • філософія, політику керівництва та стиль його роботи;

  • організаційна структуру управління суб’єктом;

  • методи наділення повноваженнями та відповідальністю;

- система контролю з боку керівництва, у тому числі служба внутрішнього контролю, кадрова політику, а також розподіл обов’язків.

Процедури внутрішнього контролю представляють собою ті методи і заходи, які встановлює керівництво, щоб в розумних межах забезпечити впевненість в досягненні конкретних цілей.

Процедури внутрішнього контролю включають в себе:

а) з адміністративного контролю:

організаційні процедури контролю (правила внутрішнього розпорядку, стандартихзовані процедури здійснення операцій);

управлінські процедури контролю (управлінська звітність, аналіз показників діяльності);

розподіл функцій (щодо санкціонування операцій, їх оформлення, виконання, обліку, звіряння, зберігання даних, розроблення та експлуатації автоматизованих систем обліку);

фізичні заходи контролю (захист і збереження активів, матеріальних цінностей і облікових регістрів);

б) з бухгалтерського контролю:

облік операцій у повному обсязі;

своєчасне вивіряння;

оцінка вартості активів та зобов'язань (відповідно до вимог нормативно-правових актів та міжнародних і національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку).

337. Методичні прийоми контролю

Методичні прийоми внутрішнього контролю в включають:

а) розподіл функцій між структурними підрозділами: організаційна структура повинна забезпечувати можливість розподілу несумісних обов’язків по виконанню певних функцій, дозволів на здійснення операцій та виконання угод, а також збереження та обмеження доступу до активів;

б) моніторинг операцій та ведення обліку за операціями та угодами. Моніторинг здійснюється до та після проведення конкретної операції. Попередній моніторинг операцій запобігає або попереджує неправильні, несанкціоновані дії та незаконні операції. Моніторинг після здійснення виявляє проведення несанкціонованих дій.

в) складання звітності, яка повинна забезпечувати керівництво достовірною інформацією про результати роботи, фінансові умови та відхилення від планових показників.

г) забезпечення захисту активів та інформації (захисні пристрої , механізми та процедури).

д) засоби захисту від помилок персоналу (механічні засоби (калькулятори, касові апарати), а також інтелектуальні, наприклад, ведення подвійного запису в бухгалтерському обліку, незалежний перерахунок результатів, вбудованих в програмне забезпечення технологічних комплексів);

є) контроль за помилками у розрахунках за операціями;

ж) підвищення кваліфікації банківських працівників;

з) контроль безпеки є важливим елементом збереження конфіденційності інформації.

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files