Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
112
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
972.8 Кб
Скачать

331. Вибір форм в методів обліку

Форма бухгалтерського обліку – система взаємопов’язаних облікових регістрів з певною послідовністю та способами облікових записів.

Метод б/о – система способів, що забезпечує суцільне відображення й узагальнення в грошовому вимірнику активів, пасивів і господарських процесів підприємства.

Синтетичний і аналітичний облік

Синтетичний облік – облік, що здійснюється за допомогою синтетичних рахунків; узагальнений облік.

Аналітичний облік – облік, що здійснюється за допомогою рахунків, на яких ведеться облік наявності та руху конкретних видів майна, його джерел і господарських процесів.

Кадри працівників обліку. Розподіл обов’язків між працівниками обліку.

Структура бухгалтерії на переважній кількості підприємств є предметною, тобто окремі працівники відповідають за облік певних об’єктів бухгалтерського обліку: ОЗ, грошових коштів, розрахунків з оплати праці, виробництва та ін. Головний бухгалтер підпорядковується тільки безпосередньо керівникові.

Посадова інструкція

Нормативний документ, що визначає посадові обов’язки окремого працівника, коло завдань, покладених на нього в системі бухгалтерії підприємства

Підвищення кваліфікації працівників обліку

Розроблення рекомендації щодо вдосконалення системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації бухгалтерів покладене на Методологічну раду з бухгалтерського облік при Міністерстві фінансів України.

Робочі місця працівників обліку.

Можуть бути як автоматизованими, так і ні. Це залежить від визначення обсягу та складу облікової інформації, необхідної для управління, кваліфікації облікових кадрів та структури облікового апарату. В будь-якому випадку обліковець має бути забезпечений всіма засобами, необхідними для його роботи – канцтоварами, обчислювальними засобами, необхідними бланками та мати доступ до законодавства та нормативних документів щодо методології бухгалтерського обліку.

Нормативно-правове забезпечення обліку

План рахунків, П(С)БО, Інструкція щодо застосування плану рахунків та інші нормативні документи щодо бухгалтерського обліку та фінансової звітності. Розробляються Методологічною радою з бухгалтерського обліку при Міністерстві фінансів України.

Інвентаризація

перевірка фактичної наявності майна та його джерел способом перерахунку в натурі господарських засобів і звірення розрахунків.

Документообіг –

рух документів від моменту їх складання або одержання зі сторони до передання на зберігання в архів після опрацювання

Раціональна організація документообігу передбачає складання плану та графіку документообігу.

Забезпечення бланками первинного обліку

Документи складають на бланках типових форм, затверджених Мінфіном та Держкомстатом, бланках спеціалізованих форм, затверджених міністерствами та відомствами, бланках, виготовлених самостійно, які обов’язково мають містити реквізити типових або спеціалізованих форм. Виділяють бланки сурової звітності.

Автоматизація обліку

Робочі місця облікових працівників можуть бути як автоматизованими, так і ні. Це залежить від визначення обсягу та складу облікової інформації, необхідної для управління, кваліфікації облікових кадрів та структури облікового апарату.

Визначення чисельності працівників обліку

Основні чинники, зо впливають на визначеня чисельності обліковців на підприємстві:

- галузеві та технологічні особливості;

- обсяг діяльності;

- інтереси власників;

- кваліфікація бухгалтерів;

- комп’ютеризація обліку.

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files