Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
112
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
972.8 Кб
Скачать

340. Об’єкти та суб’єкти контролю

Об’єктами внутрішнього контролю є всі процеси, з яких складається фінансова та господарська діяльність.

Суб’єктами внутрішнього контролю є: спостережна рада; ревізійна комісія; правління; структурні підрозділи центрального апарату; служба внутрішнього аудиту.

Акціонери здійснюють прямий контроль за діяльністю банку шляхом отримання необхідної інформації від його керівництва про результати діяльності установи за звітний період. Рада банку контролює діяльність правління, а ревізійна комісія - фінансово-господарську діяльність підприємства. Ревізійна комісія складає акти щодо перевірки фінансової звітності акціонерного товариства і доповідає про результати ревізій та перевірок загальним зборам акціонерів чи спостережній раді. Без висновку ревізійної комісії загальні збори учасників (акціонерів) не мають права затверджувати фінансовий звіт товариства.

Контроль з боку правління (ради директорів) підприємства та його функціональних підрозділів називається внутрішньотехнологічним. Він постійно здійснюється головним бухгалтером для забезпечення правильності та законності відображення в обліку всіх операцій, а також входить до посадових обов'язків всіх співробітників та керівників підрозділів.

341. Взаємодія структурних підрозділів підприємства зі здійснення внутрішньогосподарського контролю

342. Паралелізм та дублювання функцій підрозділів підприємства зі здійснення внутрішньогосподарського контролю.

Взаємодія структурних підрозділів підприємства зі здійснення внутрішньогосподарського контролю відбувається відповідно до встановленого розподілу обов’язків. Функції щодо здійснення поточного контролю закріплюються в графіку документообороту.

Поточний (первинний) контроль у процесі проведення операцій передбачає візуальну перевірку правильності складання документів та наявності підписів на них. Зниження операційних ризиків під час уведення даних в автоматизовані системи обліку забезпечується шляхом повторного введення іншим відповідальним виконавцем обов'язкових реквізитів первинного документа.

Додатковий контроль запроваджується банком самостійно залежно від ризику операції і визначається відповідно до її виду і суми. За операціями, що потребують додаткового контролю, записи в регістрах бухгалтерського обліку здійснюються лише після перевірки

оформленого документа особою, на яку покладено функції контролера. У разі використання електронних документів додатковий контроль здійснюється лише після одержання позитивного результату перевірки цифрового підпису, оформленого відповідальним виконавцем. Під час застосування програмно-технічних засобів має передбачатися реалізація правила "двох рук", тобто операція не може бути ініційована та виконана одним користувачем системи).

Крім того, на підприємстві повинен здійснюватись подальший контроль, який передбачає систематичну перевірку стану організації бухгалтерського обліку та виконання окремих операцій. У процесі подальшого контролю слід з'ясовувати причини порушення правил здійснення операцій та вживати заходів щодо їх усунення.

При проведенні подальшого контролю за здійсненням операцій виникає дублювання функцій підрозділів підприємства. Зокрема, бухгалтери періодично проводять контрольні перевірки окремих ділянок обліку; крім того, за цими ж ділянками перевірки проводяться підрозділом внутрішнього аудиту (ревізійним, інспекційним підрозділом організації).

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files