Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
112
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
972.8 Кб
Скачать

293. Аналіз ділової активності та інвестиційної привабливості підприємства.

Коефіцієнти оцінки ділової активності (капіталовіддачі)

1. Загальна капіталовіддача (фондовіддача): Продукція (оборот) : Сер. вартість майна.

2. Віддача основних виробничих засобів і нематеріальних активів:

Продукція (оборот) : (Сер. вартість основних виробничих засобів + немат. активи)

3. Оборотність усіх оборотних активів: Продукція (оборот) : Сер. вартість оборотних активів.

4. Оборотність дебіторської заборгованості: Продукція (оборот) : Сер. величина дебіторської заборгованості.

5. Оборотність банківських активів: Продукція (оборот) : Сер. величина вільних грошових засобів та ЦП.

6. Оборот до власного капіталу: Продукція (оборот) : Сер. величина власного капіталу.

За стабільної економіки по одній галузі та найважливіших показників ділової активності необхідно встановити нормативи. Такі нормативи, як правило, відображають середні значення. Так, практика свідчить, що по деяких галузях, які працюють стабільно, наприклад, нормативом оборотності дебіторської заборгованості є 73 дні.

Інвестиційна привабливість.

За допомогою аналізу коефіцієнтів можна виявити сильні й слабкі позиції різних підприємств. Щоб підрахувати дохідність інвестицій, необхідно взяти загальну суму активів з балансу та чистий дохід із звіту про доходи. Деякі коефіцієнти показують, чи ефективно поєднуються підприємством різні активи і пасиви та як це впливає на прибуток.

Інвестори значною мірою будують свою кредитну політику на підставі відповідних коефіцієнтів. Фін. експерти використовують їх для порівняння відносних переваг різних підприємств.

Аналізуючи фінансову стійкість п-ва, інвестори завжди віддають перевагу розумному зростанню частки позичених коштів; кредитори навпаки – віддають перевагу п-вам з високою часткою власного капіталу.

Формула рентабельності інвестицій:

(Прибуток до сплати податку . 100) : (валюта балансу за мінусом короткостр. Зобов’язань).

294. Аналіз фінансового стану неплатоспроможних підприємств і запобігання їхньому банкрутству.

Кризовий стан, за якого підприємство перебуває на межі банкрутства – грошові кошти, короткострокові фінансові вкладення і дебіторська заборгованість підприємства не покривають навіть його кредиторської заборгованості. При цьому: Власні оборотні засоби < 0, власні і довгострокові зобов’язання джерел формування запасів і витрат < 0, Надлишок (+) або нестача (-) загальної величини головних джерел формування запасів і витрат < 0.

Аналіз фінансового стану неплатоспроможних підприємств безпосередньо пов’язаний із вивченням стану запасів і витрат, які є одними з важливих факторів стійкості фінансового стану. Необхідно використати інформацію про запаси і витрати, які відображаються у первинному бухгалтерському обліку. Такий аналіз дає змогу виявити невикористані товарно-матеріальні цінності (залежалі), а також наднормативні запаси.

Стабілізуючими методами можуть бути: реалізація надмірних товарно-матеріальних цінностей, збільшення джерел власних засобів, додаткове залучення довгострокових і позикових засобів.

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files