Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
112
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
972.8 Кб
Скачать

199. Завдання і джерела інформації аналізу фінансових результатів діяльності підприємства.

Завдання:

- систематичний контроль за виконанням планів одержання прибутку;

- виявлення факторів формування показників прибутку та розрахунки їхнього впливу;

- вивчення напрямків і тенденцій розподілу прибутку;

- виявлення резервів збільшення прибутку;

- розроблення заходів для використання виявлених резервів.

Джерела інформації: плани економічного та соціального розвитку, фінансовий план, бізнес-план, ф. 1 „Баланс”, ф. 2 „Звіт про фінансові результати”, декларація про прибуток підприємства, матеріали маркетингових досліджень.

200. Аналіз чистого прибутку (ЧП). ЧП – це кінцева сума д-ті під-ва. Згідно ф. 2 «Звіт про фін рез-ти» ЧП фрмується у такий спосіб: 1. Валовий приб. 2. Операційні дох та витр. 3. Фін рез-т від операційної д-ті (1+2). 4. Фін рез-т від інвестиційної д-ті. 5. Фін рез-т від звичайної д-ті до оподаткування (3+4). 6. Под на приб. 7. Фін рез-т від звич д-ті після оподаткування (5-6). 8. Надзвич дох і витрати. 9. ЧП або збиток (7+8).

При аналізі розрах-ть абсолютні відхилення фактичних показників від планових. Робиться висновок про виконання чи невиконання плану з ЧП. З’ясовується позитивний та негативний вплив факторів на зміну ЧП.

201. Аналіз складу фін рез-тів, витрат і відрахувань. Фінансовй рез-т під-ва складається з: *фін рез-ту від операційної д-ті; *фін рез-ту від звич д-ті; *приб від надзвичайних подій.

У формуванні прибутків значну роль відіграють відрахування з доходів, прибутків. Аналіз складу витрат і відрахувань проводиться у розрізі таких показників: *ПДВ, *акцизний збір; *інші відрахування з доходу, *СВ реалізованої прод-ї, *адміністративні витрати, *інші операційні витрати, *фінансові витрати, *втрати від участі в капіталі, *інші втрати, *податок на приб від звиич д-ті, *надзвичайні відрах-ня. Визначається питома вага кожного вище вказаного показника у загальній сумі витрат і відрахувань. Також визнач-ся відхилення фактичних витрат і відрахувань від планових та минулорічних. Також за кожним показником витрат і відрахувань визначається темп зростання як співвідношення фактичної суми показника витрат (відрахувань) до минулорічної суми показника витрат (відрахувань).Темп зростання розрах-ся і для загальної суми витрат і відрахувань.

Джерело ін форм-ї: ф.2. «Звіт про фін рез-ти»

202. Аналіз динаміки та структури прибутків під-ва.

Аналіз рівня та динаміки фін рез-тів по даним ф. 2. «Звіт про фін рез-ти» здійснюється з викор-ням методу горизонтального аналізу. За даними ф. 2. складається таблиця за кожним видом прибутку, розраховується темп приросту кожного прибутку у звітному році.

Зміни у структурі прибутків аналізуються з викор-ням методів вертикального аналізу. Складається таблиця у якій відображається прибуток до оподаткування, а також наводяться дані про валовий прибуток, дохід від реалізації, прибуток від операційної д-ті, податок на прибуток, прибуток від звичайної д-ті, чистий прибуток. Розраховується частка кожного вище вказаного виду прибутку у загальній величині прибутку до оподаткування за звітний пер-д та попередній. По кожному показнику розраховується відхилення.

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files