Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пособие проектирование цехов.doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.39 Mб
Скачать

1. Загальні положення щодо проектування машинобудівних заводів та цехів

1.1. Основні задачі проектування

При проектуванні підприємства підлягають розробці і вирішенню економічні, технічні та організаційні задачі, взаємозалежні між собою. Вони вирішуються спільно і паралельно.

Економічні задачі:ринки збуту продукції підприємства, їх обсяг (потреби у продукції); виробнича програма підприємства, номенклатура виробів; конкуруючі товари та товаровиробники; кількість виробів, вага, вартість одиниці виробу; фінансування будівництва і діяльності підприємства; питання постачання сировиною, напівфабрикатами, комплектуючими деталями та складальними одиницями, електричною енергією, паливом, водою, відведення каналізаційних стоків та утилізація відходів (найближчі полігони-сміттєзвалища, заводи з утилізації сміття, можливість реалізації відходів власної діяльності іншим підприємствам), район і місце розташування підприємства і таке інше.

Технічні задачі:проектування технологічних процесів, визначення фонду робочого часу, кількості та якості необхідної робочої сили, формування номенклатури та розрахунок кількості основного і допоміжного устаткування, проектування та виготовлення нестандартного обладнання та устаткування, визначення необхідної кількості сировини, напівфабрикатів, електричної енергії, природного газу, води, повітря (для підземних робіт та робіт, для яких необхідне стиснуте повітря), транспорт, освітлення, опалення, вентиляція, каналізація, необхідні площі, генеральний план, планування цехів.

Організаційні задачі:структура управління підприємством, окремим заводом, відділами, комплексами, виробництвами, цехами; розподіл функцій, обов'язків, відповідальності; розробка питань з організації праці; порядок проходження замовлень і документації; форми звітності і контролю, заходи щодо підготовки кадрів, обслуговування робочих місць і створення умов для роботи і таке інше.

Принципи розташування машинобудівних підприємств

  1. Наявність кваліфікованих фахівців, умов для їх підготовки, наукова база (науково-дослідні та проектні інститути. вищі навчальні заклади) – розміщення підприємств групами або кластерами.

  2. Можливість роздільного виготовлення заготовок, деталей, вузлів та складання виробів – виділення заготівельних, механічних та складальних виробництв в окремі підприємства

  3. Спеціалізація виробництва та кооперація по галузям та регіонам , забезпечення раціональних внутрішньорегіональних та міжрегіональних зв’язків.

Фактори територіального розташування машинобудівних підприємств

  1. Сировинний – розташування поблизу від місць виготовлення сировини – є суттєвим для розміщення заводів важкого машинобудування.

  2. Трудовий – наявність вільної робочої сили потрібної кваліфікації або можливостей для її підготовки

  3. Енергетичний – близьке розташування енергогенеруючих потужностей та наявність у регіоні резервів електроенергії – для машинобудівних підприємств має відносно невелике значення

  4. Транспортний – наявність зручних шляхів сполучення для доставки сировини та вивозу готової продукції – суттєвий для важкого машинобудування, ракетобудування, суднобудування.

  5. Відстань до споживача – для машинобудівних підприємств має відносно невелике значення.

Наведені принципи та чинники можуть застосовуватися по різному в залежності від конкретних умов створення того чи іншого підприємства. Значущість кожного з них може суттєво змінюватися в залежності від конкретних умов господарювання в тій чи іншій країні.