Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пособие проектирование цехов.doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.39 Mб
Скачать

3. Компонування промислових будівель та розміщення обладнання на наявних площах

3.1. Елементи будівельної частини промислових будівель

Промисловим будівництвом називають галузь будівництва, яка займається створенням основних фондів промисловості. Призначення промислового будівництва - це виконання всього комплексу будівельних і монтажних робіт, які забезпечують уведення в дію нових і розширення або реконструкцію (модернізацію) діючих промислових підприємств.

До промислового будівництва належить зведення будівель, споруд, інженерних і транспортних мереж і комунікацій, інших об'єктів виробничої інфраструктури, сукупність яких призначена для забезпечення випуску промислової продукції різних галузей народного господарства.

Промисловим підприємством називають комплекс будівель, споруд та технологічних засобів виробництва, які використовують для, виробництва завершеної продукції або напівфабрикатів.

Промислові підприємства класифікують за галузями виробництва, які є складовими загальнодержавного та приватного господарства країни. Галузева класифікація промислових підприємств покладена і в основу створення проектних, науково-дослідних і виробничих установ та закладів.

Промислові будівліце будівлі, призначені для розміщення промислових виробництв, та для забезпечення необхідних виробничих та санітарно-гігієнічних умов для працюючих.

Сукупність цих вимог визначає відповідний експлуатаційний режим, який підтримують всередині будівлі системи повітрообміну, опалення, освітлення, водопостачання і енергопостачання, каналізації, шумопоглинання, пилевидалення тощо. З цією ж метою промислові будівлі оснащують підйомно-транспортними засобами і обладнанням, системами комунікацій, пристроями для підтримки і кріплення технологічного обладнання, машин тощо. Комплекс вказаних інженерно-технологічних систем і пристроїв разом із будівельною і конструктивною системою, об'ємно-планувальними параметрами і поверховістю будівлі визначають її планувальне та просторово-композиційне рішення, яке безпосередньо пов'язане з видом промислового виробництва, що розміщується в ньому. Велика кількість галузей промисловості та видів виробництв (майже 10 галузей промисловості, в кожну з яких входить декілька десятків видів промислових виробництв) обумовлює великий діапазон різних за типами і видами промислових будівель. Машинобудування як галузь промисловості характеризується великим різноманіттям типорозмірів продукції, технологічних процесів її виготовлення, застосовуваного технологічного, допоміжного та підйомно-транспортного обладнання.

Одна з основних особливостей промислових виробництв усіх галузей - їх постійне вдосконалення, пов'язане з модернізацією технології та частковою або повною заміною обладнання. Іноді навіть має місце зміна галузі. Це явище досить поширене в Україні і пов’язане з тим, що наявні підприємства значною мірою не пристосовані для роботи в сучасних умовах. Наприклад, багато заводів були розраховані на масове та велико серійне виробництво продукції, а сучасні потреби ринку вимагають дрібносерійного або навіть одиничного виробництва, не кажучи вже про енерговитратність багатьох виробництв. Крім того, виробництво найбільш високотехнологічної продукції в Україні (наприклад, авіаційна та ракетно-космічна промисловість) має незамкнені виробничі ланцюги, тобто потребує імпорту важливих комплектуючих та напівфабрикатів. Необхідне радикальне оновлення не тільки парку обладнання, а й створення нових виробництв і навіть галузей промисловості, яких в Україні не існувало. Значна частина витрат при створенні нового промислового підприємства припадає саме на зведення промислових будівель. Значно скоротити ці витрати допомагає використання на основі оренди або придбання наявних виробничих будівель, які з тих чи інших причин не використовуються власниками за призначенням. Такий підхід властивий і найбільш розвиненим країнам, підприємства яких досить часто змінюють напрям своєї діяльності, використовуючи при цьому наявні виробничі площі. У зв'язку з цим останнім часом, отримав широке застосування універсальний тип промислових будівель, придатних для розміщення різних виробництв однієї або навіть декількох галузей промисловості.