Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пособие проектирование цехов.doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.39 Mб
Скачать

1.3. Вихідні дані для проектування

Разом із затвердженим завданням на проектування об’єкта замовник видає проектній організації:

  1. Акт про вибір площі для будівництва з матеріалами узгодження проектних пропозицій.

  2. Архітектурно-планувальне завдання, затверджене виконавчим комітетом ради народних депутатів (районної, районної у місті, міської).

  3. Будівельний паспорт ділянки, що містить основні технічні дані по обраній земельній ділянці.

  4. Відомості про існуючу забудову, підземні і надземні спорудження.

  5. Технічні умови на приєднання проектованого підприємства, будівлі або спорудження до джерел постачання, інженерних мереж і комунікацій.

  6. Матеріали по раніше проведених інженерних вишукуваннях.

  7. Матеріали інвентаризації, оцінні сітки і рішення виконавчого комітету ради народних депутатів (районної, районної у місті, міської) про знос і характер компенсації за будинки, що зносяться, і спорудження.

  8. Матеріали по виду використовуваного палива.

  9. Матеріали щодо місцезнаходження сировини.

1.4. Стадії проектування та вибір майданчику для будівництва.

Проектування підприємства (заводу, цеху) передбачає виконання технічного проекту і робочих креслень.

Технічний проект являє собою документ, у якому є такі розділи:

  1. Загальна пояснювальна записка з коротким змістом проекту.

  2. Техніко-економічна частина.

  3. Генеральний план і транспорт.

  4. Технологічна частина.

  5. Організація праці і система керування.

  6. Будівельна частина й організація будівництва.

  7. Кошторисна частина.

  8. Житло-цивільне будівництво (для заводу).

Робочі креслення розробляються на основі затвердженого технічного проекту і являють собою креслярську документацію на будівельно-монтажні роботи; на установку обладнання і облаштування комунікацій; на виготовлення нестандартного обладнання, пристосувань, інструментів; генеральний план.

Проектування може здійснюватися в одну або двох стадій з поєднанням або поділом виконання технічного проекту і робочих креслень. В одну стадію проектування здійснюється за типовими або повторно застосовуваними проектами, а також по технічно нескладних об'єктах. В всіх інших випадках проектування здійснюється в двох стадій:

  1. технічний проект;

  2. робочі креслення.

Для вибору майданчику для будівництва підприємства відповідно до завдання на проектування створюється комісія з представників замовника, проектної організації, виконавчого комітету ради народних депутатів (районної, районної у місті, міської), будівельної організації, державних контролюючих органів та інших зацікавлених організацій (площадок, як правило, декілька).

Загальні вимоги до майданчику:

  1. Здійснити будівництво з найменшими витратами при максимальному використанні місцевих матеріальних і людських ресурсів.

  2. При експлуатації заводу (цеху) забезпечити високі техніко-економічні показники його діяльності.

За результатами роботи комісії складається акт про вибір майданчику. Акт затверджується міністерством або відомством і є офіційним документом про узгодження прийнятих рішень. В разі використання наявних виробничих будівель, при реконструкції або перепрофілюванні підприємства, створюється така саме комісія.

Завдання у випадку вибору з існуючих виробничих будівель або існуючих промислових об’єктів такі ж самі, як і в разі будівництва на новому місці. Слід враховувати, що зміна профілю діяльності підприємства може призвести до зміни його класу з точки зору шкідливості для навколишнього середовища, пожежної, хімічної, радіаційної та інших видів небезпеки. Тому особливу увагу слід приділити наявності необхідних захисних смуг (наприклад, лісових), відстані до найближчих житлових будинків, наявності захисних та очисних споруд. В разі необхідності такі споруди необхідно збудувати.