Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посиб_дзяд_2011.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
743.94 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Дніпропетровський національний університет

ім. Олеся Гончара

О. В. Дзяд

ПОСІБНИК ДО ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ «МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІКА»

Дніпропетровськ

РВВ ДНУ

2011

УДК 339(075.8)

ББК 65.5я73

Д 43

Рецензенти:

д-р екон. наук, проф. Б. М. Одягайло;

канд. екон. наук, доц. Н. І. Галан

Д 43 Дзяд, О. В. Посібник до вивчення дисципліни «Міжнародна економіка» [Текст] / О. В. Дзяд. – Д.: РВВ ДНУ, 2011. – 80с.

Наведено програму дисципліни «Міжнародна економіка» та матеріали для проведення семінарських занять (контрольні запитання та завдання, проблеми, задачі та ситуації, теми доповідей, питання до іспиту, список рекомендованої літератури).

Призначено для студентів ДНУ напряму підготовки бакалаврів 0501«Економіка і підприємництво» спеціальності 6.050100 «Міжнародна економіка» (10 кредитів), студентів, які вивчають дисципліну «Міжнародна економіка» (5 кредитів), може бути використаний слухачами магістерських курсів.

© Дзяд О. В., 2011

Передмова

Основне завдання міжнародної економіки як складової частини економічної теорії полягає у тому, щоб надати студентам базові теоретичні знання та практичні навички у галузі міжнародної економіки, форми, методи та механізми реалізації міжнародних економічних відносин. Вивчення студентами дисципліни «Міжнародна економіка» дасть їм змогу опанувати інші дисципліни нормативного та вибіркового циклів, сформувати економічне мислення, потрібне для ефективної практичної діяльності в умовах становлення сучасної ринкової економіки України відкритого типу. Для поглибленого вивчення та закріплення теоретичного матеріалу, набуття практичних навичок аналізу сучасного середовища, ведення міжнародної економічної діяльності, оцінювання тенденцій міжнародної економічної системи в умовах глобалізації важливого значення набувають практичні заняття з дисципліни.

Запропонований посібник відповідає нормативній програмі навчальної дисципліни «Міжнародна економіка» для підготовки бакалаврів напряму підготовки «Економіка і підприємництво». На відміну від навчальних посібників, які вийшли в світ раніше, видання являє собою складову частину навчально-методичного комплексу та містять програму дисципліни, матеріали для проведення семінарських занять, основний та додатковий список рекомендованої літератури, питання до іспиту. У структурі кожної теми є план семінарського заняття, контрольні запитання та завдання, проблеми, задачі, ситуації і теми доповідей. Запропоновані проблеми, задачі, ситуації враховують сучасний стан розвитку міжнародних економічних відносин, специфіку української економіки, яка формує сучасну модель економічного розвитку із урахуванням глобалізаційних тенденцій. Завдання для перевірки рівня засвоєння знань зорієнтовані на застосування активних методів навчання, що повністю відповідає вимогам Болонського процесу організації навчального процесу у вищій школі. Контрольні запитання та проблеми не містять однозначної фіксованої відповіді, тому набуті знання та уміння студента можна перевірити під час співбесіди.

У посібнику використано широке коло джерел: вітчизняні та зарубіжні видання, звіти міжнародних економічних організацій, інформаційно-аналітичні матеріали державних органів України, особисті розробки автора.

Посібник буде корисним для студентів під час підготовки до семінарських занять, виконання контрольних і самостійних робіт, складання іспиту з міжнародної економіки.