Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
studentam.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
980.99 Кб
Скачать

Вивчення відновних властивостей кислот і солей фосфору в нижчих ступенях окиснення

1.У дві пробірки налийте по 1–2 мл 0,1М розчину фосфатної (ІІІ) кислоти або її солі. В одну пробірку додайте декілька крапель розчину натрій карбонату до слабокислої реакції та декілька крапель розчину аргентум нітрату. У другу пробірку налийте розчин калій перманганату. Визначте, про що свідчить його знебарвлення. Напишіть рівняння реакцій.

2.У дві пробірки налийте розчин натрій фосфату (І). У першу пробірку додайте розчин аргентум нітрату, в другу – підкислений сульфатною кислотою розчин калій перманґанату. Зробіть висновок про відновні властивості натрій фосфату (І). Напишіть рівняння реакцій.

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА 14

Карбон, силіцій

Отримання вугілля з цукру

У ступці подрібніть 2–3 г цукру й покладіть у тигель, нагрійте. Прослідкуйте спочатку за розплавленням, а потім обвуглюванням цукру. Обвуглену масу прожарте й охолодіть. Вугілля використайте для подальших дослідів.

Відновні властивості вугілля

У пробірку покладіть невелику кількість подрібненого вугілля, додайте концентровану сульфатну кислоту і обережно нагрійте. Поясніть, що відбувається. Напишіть рівняння реакції.

Адсорбційні властивості вугілля

У конусоподібні колби налийте по 50 мл води й додайте по декілька крапель розчинів лакмусу та індиго. Підготовлені розчини пропустіть через колонку з активованим вугіллям. Опишіть, що спостерігаєте.

Карбон (IV) оксид і його властивості

1.Наповніть три сухі стакани вуглекислим газом. Запаліть вату, змочену етиловим спиртом і загасіть полум’я вуглекислим газом, виливаючи його зі стакану. У другий стакан внесіть стрічку палаючого магнію. В третій – ложку з запаленим червоним фосфором. Поясніть, що відбувається.

2.Пропускайте вуглекислий газ через дистильовану воду протягом 3–5 хв. Укажіть, що відбувається в результаті взаємодії карбон (IV) оксиду з водою. За допомогою індикаторного паперу визначте рН середовища. Напишіть рівняння реакції.

Отримання і властивості солей карбонатної кислоти

1.Налийте в пробірку 2–3 мл розчину калій гідроксиду з молярною концентрацією еквівалентів 2 моль/л і пропускайте через нього карбон (IV) оксид до нейтральної реакції (індикаторний папір). Потім нагрійте отриманий розчин. Визначте, який газ виділяється? Знову визначте реакцію середовища. Напишіть рівняння реакцій.

2.У пробірку з вапняною водою пропускайте карбон (IV) оксид до утворення осаду й далі до його розчинення. Поясніть, чому кальцій карбонат розчиняється у воді, насиченій вуглекислим газом. Напишіть рівняння реакцій. Залиште розчин для подальшого досліду.

3.Розчин кальцій гідрогенкарбонату (дослід 2) розлийте у дві пробірки. В одну з них додайте вапняну воду, в другій – розчин прокип’ятіть. Поясніть, що відбувається. Напишіть рівняння реакцій.

4.У дві пробірки налийте по 2–3 мл розчину натрій карбонату. У першу пробірку додайте сіль барію, у другу – сіль аргентуму. Визначте колір утворених осадів. До осаду барій карбонату додайте оцтову кислоту. Пробірку з осадом аргентум карбонату злегка нагрійте. Укажіть, що спостерігаєте. Напишіть рівняння реакцій.

5.За допомогою індикаторного паперу визначте рН 0,1М розчинів натрій карбонату та натрій гідрогенкарбонату й зіставте їх із розрахованими значеннями. Напишіть рівняння гідролізу цих солей.

6.У пробірки налийте розчини солей: а)кальцію, барію; б)магнію, кобальту, нікелю, купруму (ІІ), цинку, плюмбуму (ІІ); в)алюмінію, хрому (ІІІ), феруму (ІІІ) і долийте до них розчин натрій карбонату. Простежте за забарвленням осадів: а)карбонатів; б)гідроксокарбонатів; в)гідроксидів. Напишіть рівняння реакцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]