Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sr_z_rz_gr_kl_ta_u_szn.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
215.55 Кб
Скачать

1. Основні підходи до визначення торгівлі людьми

ТЛ розглядається як:-проблема боротьби із злочинністю,- проблема нелегальної міграції,- розподілу трудових ресурсів,-моральна проблема,-проблема проституції,-проблема, що пов’язана із корупцією. У конвенції ООН «проти транснаціональної організації злочинності» торгівля людьми-здійснювані з метою експлуатації, вербування перевезення, передачі приховування чи одержування люд шляхом загрози, силою, або її застосуванням чи ін. форм примузу, викрадання, шахрайства, обману, зловживання владою. ЗУ « Про протидію торгівлі людьми» торгівля людьми - здійснення незаконної угоди,об'єктом якої є людина, а так само вербування,переміщення,переховування,передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України ( 2341-14 ) визнаються злочином.

2. Процес торгівлі людьми

Фахівці МОМ виокремили 5 етапів ТЛ:1. Етап перед виїздом (люд перебуває в групі ризику) ,2. Подорож та транзит,3. Експлуатація, 4. Вивільнення і розслідування, 5. Інтеграція і реінтеграція. Літературна класифікація:1. Мобілізація, 2. Вербування, 3. Транспортування, 4. Експлуатація.

3. Різновиди торгівлі людьми (ртл)

До ртл належить:-трудова експлуатація(люди працюють з будь-якими порушеннями норм,16-18 годин, часто ізольовані. У людини забирають документи та забороняють спілкуватися з зовнішнім світом. Застосування сили, погрози. Зп не платять, або мін),-сексуальна(хар-ка схожа з трудовою, але примушують надавати секс. Послуги),-використання органів і тканин,-використання у жебрацтві(діти, інваліди, люд похилого віку),-використання у озброєних конфліктах(обман молодих людей про високу винагороду, умови схожі з труд експ-ю).

4. Реакції потерпілих від торгівлі людьми. Посттравматичний стресовий розлад (пср)

Реакції:-емоційні(гнів, відчуття прочини, тривога), - когнітивні(порушення уваги, памяті, неможливість сконцентруватися),- фізичні реакції(порушення здоровя, біль, темор),-поведінкові (агресивне ставлення, зловживання наркотиками, алкоголем. В деяких випадках-ПСР. Симптоми ПСР:-соматичні (головні болі, біль у спині, порушення шлунково-кишечного тракту, тремор); дисоціації (форма зміни свідомості особистості з метою попередження прийняття трагічної ситуації, реальності. Заперечення/мінімізація факту насилля; розлад сприйняття часу; - афективні зміни настання депресивних станів, виникнення депресій.(«тріада виживших»- безсоння, ночні кошмари, психосоматичні розлади); - зміни у відносинах.

5. Особливості процесу ідентифікації потерпілих від торгівлі людьми. Визначення їх статусу

Фактори: жертва,як правило, потребує медичної і психічної допомоги, часто-особливих засобів безпеки. Проблеми, які можуть бути пов’язані із процесом ідентифікації: самоідент-я, люд не в змозі проаналізувати і прийняти те що з нею сталося. Особи які не самоідент-я відмовляються від допомоги, заперечують негативний досвід. Причини відсутності самоідентифікації: 1. Жертви не визнають факту, що їх права було порушено, 2. Не визнають себе в якості жертви, 3. Звинувачують себе в тому,що відбулось. 4. Втрата довіри до людей. 5. Вік. 6. Відсутність спеціаліста,до якого можна звернутись. ЕТАПИ ІДЕНТ-ЦІЇ:1. Попередній аналіз параметрів,які потребують оцінки до співбесіди з потерпілою особою. 2. Проведення співбесіди. 3. Аналіз додаткових матеріалів, які підтверджують,що це ситуація тл. Статус потерпілих від ТЛ визначається законодавчим актом кожної країни. Статус визначається,щоб особа могла отримувати безоплатну допомогу соц. Служб. До проведення ідентифікації, або після проводиться первинне оцінювання(збір загальних даних, зясовування основних проблем потерпілого, оцінка спостереження за основними проблемами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]