Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
studentam.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
980.99 Кб
Скачать

Аналітична реакція виявлення іонів кальцію

У дві пробірки налийте по 2−3 мл розчинів солей кальцію та барію. У кожну додайте по декілька кристаликів амоній хлориду. Збовтайте пробірки й до кожного розчину додайте 3−5 крапель розчину калій гексаціаноферату (ІІ). Розчини трохи підігрійте й дайте їм охолонути.

Прослідкуйте за виділенням осаду потрійної солі CaKNH4[Fe(CN)6]. Укажіть, чи утворює осад сіль барію? Напишіть рівняння реакцій.

Дія кислот на алюміній

У три пробірки покладіть по шматочку металічного алюмінію й додайте в одну з них 3−4 мл розчину хлоридної кислоти з молярною концентрацією еквівалентів 2 моль/л, у другу – сульфатної кислоти такої ж концентрації, у третю – концентрованої сульфатної кислоти. Порівняйте активність взаємодії алюмінію з хлоридною та сульфатною кислотами на холоді. Нагрійте пробірки з розбавленими кислотами. Обережно нагрійте пробірку з концентрованою кислотою. Опишіть свої спостереження та рівняння реакцій.

Взаємодія алюмінію з лугом

У дві пробірки покладіть по 2 шматочки алюмінію й додайте в одну пробірку 2 мл хлоридної кислоти з молярною концентрацією еквівалентів 2 моль/л, у другу – 2 мл розчину натрій гідроксиду. У якій із пробірок алюміній розчиняється швидше? Відповідь обґрунтуйте виходячи зі значень електродних потенціалів алюмінію та водню в розчинах з різним значенням рН. Напишіть рівняння реакцій.

Отримання алюміній гідроксиду і дослідження його властивостей

До розчину алюміній хлориду додайте краплями розчин лугу до утворення осаду. Розчин із осадом розділіть на чотири пробірки. В одну додайте розбавлену кислоту, в другу – надлишок лугу, в третю – розчин амоній хлориду, в четверту – розчин аміаку. Зазначте, у яких пробірках осади розчинились. Напишіть рівняння реакцій.

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА 17

Молібден

Одержання та властивості молібденової кислоти

Налийте в пробірку розчин амоній або натрій молібдату, підігрійте його й додавайте невеликими порціями розведену (1:1) нітратну кислоту до утворення білого осаду молібденової кислоти. Розділіть утворений осад із розчином на дві пробірки. В одну додайте надлишок нітратної кислоти, а в другу – розчин калій гідроксиду. Напишіть рівняння реакцій.

Одержання малорозчинних солей молібденової кислоти

У дві пробірки з насиченим розчином молібденової кислоти внесіть у такій же кількості розчини солей кальцію та плюмбуму. Укажіть колір осадів, що утворилися. Напишіть рівняння реакцій.

Відновлення молібдату (VI) до молібдату (ІІІ)

Налийте в пробірку декілька крапель розчину амоній молібдату, додайте таку ж кількість концентрованої хлоридної кислоти та додайте шматочок цинку. Простежте за забарвленням розчину (колір стає спочатку синій, потім – зелений, і далі, – бурий).

Повторіть дослід, замінивши цинк на розчин цинк хлориду (додавати краплями).

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА 18

МАНГАН

Отримання і властивості манґан (ІІ) гідроксиду

Обмінною взаємодією отримайте Mn(OH)2. Зазначте колір осаду. Розділіть осад на чотири частини. Дослідіть реакцію осаду на кислоти й луги. Одну з частин осаду залиште на повітрі. Опишіть спостереження. Другу частину обробіть бромною водою. З’ясуйте, що утворюється при цьому. Напишіть рівняння реакцій.

Отримання манґан (ІІ) сульфіду

До розчину солі манґану (ІІ) долийте розчин натрій сульфіду. Визначте, яка речовина випадає в осад. Як змінюється колір осаду в результаті перебування на повітрі? Напишіть рівняння реакцій.

Окиснення солей манґану (ІІ)

1.До невеликої кількості плюмбум (IV) оксиду додайте 1−2 мл концентрованої нітратної кислоти й декілька крапель розчину манґан (ІІ) сульфату. Суміш обережно нагрійте до кипіння. Укажіть, який колір розчину над осадом? Напишіть рівняння реакції.

2.До розчину солі манґану (ІІ) додайте 2 краплі розчину аргентум нітрату (каталізатор) і 1−2 мл розбавленої нітратної кислоти. Додайте декілька кристалів амоній персульфату й нагрійте. Опишіть свої спостереження та рівняння реакції.

Окисні властивості манган (IV) оксиду

Невелику кількість манґан (IV) оксиду підкисліть сульфатною кислотою та додайте розчин ферум (ІІ) сульфату. По закінченні реакції переконайтесь у наявності в розчині іонів ферум (ІІІ) (реакція з жовтою кров’яною сіллю). Напишіть рівняння реакцій.

Окисні властивості калій манґанату (VII)

1.До розчину калій манґанату (VII) додайте 2−3 мл розчину лугу й розчин глюкози. Як змінюється колір розчину? Напишіть рівняння реакції.

2.У дві пробірки налийте розчин калій манґанату (VII) й додайте до нього розчини: 1) калій сульфіду; 2) калій йодиду, підігрійте їх. Укажіть , як змінилось забарвлення розчинів, що випадає в осад. Напишіть рівняння реакцій.

3.У три пробірки налийте розчин калій манґанату (VII), підкисліть сульфатною кислотою та додайте по декілька кристалів: 1) ферум (ІІ) сульфату, 2) калій нітриту, 3) натрій сульфіту. Укажіть, як змінилось забарвлення розчину. Напишіть рівняння реакцій. Поясніть, як впливає середовище на характер відновлення манґанатів (VII) у розчинах.

4.У три пробірки налийте розчин калій манґанату (VII), першу − підкисліть сульфатною кислотою, у другу – додайте розчин лугу, у третій розчин розбавте рівним об’ємом води і в кожну пробірку додайте по декілька кристалів натрій сульфіту. Укажіть, як змінилось забарвлення розчину. Напишіть рівняння реакцій. Поясніть, як впливає середовище на характер відновлення манґанатів (VII) в розчинах.

5.До розчину манґан (ІІ) сульфату додавайте краплями розчин калій манґанату (VII). Прослідкуйте за реакцією. Визначте рН середовища. Напишіть рівняння реакції

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА 19

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]