Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
studentam.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
980.99 Кб
Скачать

Властивості хлорної води

1.Налийте в пробірку 2–3 мл хлорної води, обережно визначте колір і запах розчину. Які речовини наявні в хлорній воді? Додайте по краплях розчин калій гідроксиду. Поясніть зникнення забарвлення й запаху хлорної води.

Додайте в пробірку розчин сульфатної кислоти з молярною концентрацією еквівалентів 2 моль/л до кислої реакції середовища. Визначте, чи змінився запах розчину. Напишіть рівняння реакцій. З’ясуйте, як впливає луг та кислота на зміщення рівноваги між хлором та водою.

2.До 2–3 мл розчину манган (ІІ) сульфату долийте рівний об’єм хлорної води і 3 мл розчину лугу. Визначте склад і колір утвореного осаду. Напишіть рівняння реакції.

Властивості білильного вапна (кальцій гіпохлориту–хлориду)

1.Випробуйте дію (тяга!) концентрованої хлоридної кислоти на сухе білильне вапно. За запахом обережно визначте, який газ утворюється в результаті реакції. Напишіть рівняння реакції.

2.Розчин індиго змішайте з рівним об’ємом розчину сульфатної кислоти з молярною концентрацією еквівалентів 2 моль/л і додайте трохи твердого вапна. Опишіть результат.

3.Налийте в пробірку 2 мл розчину плюмбум нітрату й додайте хлорного вапна. Пробірку нагрійте. Опишіть результати спостережень. Напишіть рівняння реакції.

Властивості калій хлорату (V)

1.У пробірку покладіть кілька кристалів калій хлорату (V), додайте кілька крапель концентрованої хлоридної кислоти. Опишіть спостереження та рівняння реакції.

2.У порцеляновій чашці змішайте невеликі кількості калій хлорату (V) і манґан (IV) оксиду. Суміш перенесіть у суху пробірку, закріпіть її в штативі, підігрійте. Випробуйте газ, що виділяється, згасаючою скіпкою. Опишіть реакцію калій хлорату (V) у процесі прожарювання без MnO2. Напишіть рівняння реакцій.

3.Розітріть калій хлорат (V) у ступці. Порошок змішайте з рівною кількістю цукрової пудри і суміш насипте в порцелянову чашку. Чашку поставте у витяжну шафу й додайте з піпетки 1–2 краплі концентрованої сульфатної кислоти. Опишіть результат і рівняння реакції.

Властивості калій йодату (V)

Налийте в пробірку 2-3 мл розчину калій йодиду, підкисліть сульфатною кислотою, додайте кілька крапель розчину калій йодату (V). Опишіть результат і рівняння реакції.

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА 11

СУЛЬФУР

Відновні властивості сірки

(Тяга!) У пробірку покладіть невелику кількість порошку сірки й долийте 1–2 мл концентрованої нітратної кислоти. Нагрійте суміш до кипіння. Дайте розчину охолонути, профільтруйте. До фільтрату додайте розчин барій хлориду. Укажіть, про наявність якого йона в розчині свідчить утворений білий осад. Напишіть рівняння реакцій.

Відновні властивості сульфідної кислоти

У дві пробірки налийте сірководневу воду. В одну додайте розчин калій перманґанату, в другу – калій біхромату, підкислених розбавленою сульфатною кислотою. Опишіть результати спостережень і рівняння реакцій.

Одержання сульфідів металів

Налийте в пробірки по 1–2 мл розчинів солей: купруму (ІІ), феруму (ІІ), стибію (ІІІ), бісмуту (ІІІ), плюмбуму (ІІ), цинку, манґану (ІІ), кадмію, кальцію, натрію і до кожного з них додайте сірководневу воду. Прослідкуйте за реакцією. Визначте, в яких пробірках утворились осади і якого вони кольору. Напишіть рівняння реакцій.

На розчини солей, які не дали осад, подійте розчином амоній сульфіду. Опишіть спостереження та рівняння реакцій.

Дайте класифікацію сульфідів, розподіливши їх на три групи:

а)катіони, які осаджуються гідроген сульфідом;

б)катіони, які не осаджуються гідроген сульфідом, але осаджуються амоній сульфідом;

в)катіони, які не осаджуються амоній сульфідом.

Застосовуючи довідникові дані, розрахуйте розчинність відповідних сульфідів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]