Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
studentam.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
980.99 Кб
Скачать

Гідроген, оксиген Отримання водню

1. Дія металу на кислоту. У пробірку покладіть декілька гранул цинку, додайте 2 мл розчину сульфатної кислоти з молярною концентрацією еквівалентів 4 моль/л і закрийте отвір пробірки пробкою з газовідвідною трубкою. Перевірте водень на чистоту. Для цього на кінець трубки надіньте пробірку, яку через кожні 2 хв знімайте і, не перевертаючи, підносьте до полум’я. Чистий водень горить спокійно, змішаний із киснем дає слабкий вибух.

Якщо водень, що виділяється, чистий, то підпаліть його запаленою скіпкою (у присутності лаборанта) біля отвору газовідвідної трубки. Над полум’ям водню потримайте холодну скляну лійку. Прослідкуйте за цим процесом. Напишіть рівняння реакцій.

2.Дія металу на луг. Покладіть у пробірку декілька шматочків алюмінію і долийте 2 мл розчину натрій гідроксиду з молярною концентрацією еквівалентів 2 моль/л. Який газ виділяється? Напишіть рівняння реакції.

3. Дія металу на воду. Заповніть пробірку вщент водою. Закрийте отвір пальцем, занурте в кристалізатор із водою і в такому стані закріпіть у лапці штатива. Загорніть шматочок металічного кальцію в марлю і швидко за допомогою пінцета внесіть метал у пробірку. З’ясуйте, який газ виділяється. Напишіть рівняння реакції.

Отримання кисню

Прожарте в окремих пробірках манґан (IV) оксид, калій нітрат, калій перманґанат. Простежте за реакцією. Визначте за допомогою скіпки, чи виділяється кисень. Напишіть рівняння реакцій.

Термічний розклад гідроген пероксиду

Налийте в пробірку 1-2 мл розчину гідроген пероксиду, злегка підігрійте. Який газ виділяється? Напишіть рівняння реакції.

Окисні властивості гідроген пероксиду

1.У пробірку з розчином калій йодиду додайте рівний об’єм розведеної сульфатної кислоти, потім долийте 1-2 мл гідроген пероксиду. Визначте, яка речовина виділилась. Напишіть рівняння реакції.

2.До 2 мл розчину плюмбум нітрату долийте рівний об’єм розчину калій сульфіду, доведіть до кипіння. Дайте осаду відстоятись, а розчин злийте. До чорного осаду додайте 3 мл 3% розчину гідроген пероксиду, підігрійте. Як змінився колір осаду? Напишіть рівняння реакцій.

Відновні властивості гідроген пероксиду

1.У пробірку налийте розчин калій перманґанату, підкисленого сульфатною кислотою, додайте розчин гідроген пероксиду. Визначте, який газ виділяється. Напишіть рівняння реакції.

2.До 1-2 мл розчину аргентум нітрату в пробірці додайте 1 мл розчину лугу і 1–2 мл розчину гідроген пероксиду. Простежте за утворенняям чорного осаду (визначте, якого) і виділення газу (з’ясуйте, якого). Напишіть рівняння реакції.

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА 10

ПІДГРУПА ГАЛОГЕНІВ

Отримання хлору

1.В окремі пробірки внесіть по одному мікрошпателю манґан (IV) оксиду, плюмбум (IV) оксиду, калій біхромату і калій перманґанату. У кожну з них долийте по 2–3 мл концентрованої хлоридної кислоти. Ті пробірки, у яких реакція відбувається повільно, обережно підігрійте. Зверніть увагу на колір газу, що утворюється і дослідіть його дію папірцем, змоченим розчином калій йодиду. Напишіть рівняння реакцій.

2.Змішайте в пробірці по одному мікрошпателю натрій хлориду й манґан (IV) оксиду, після чого додайте в суміш 1–2 мл концентрованої сульфатної кислоти (дуже обережно) і підігрійте. Як діє утворений газ на папірець, змочений розчином калій йодиду? Напишіть рівняння реакції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]