Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
konspekt_tehnology_tourism.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
928.26 Кб
Скачать

6.9. Навчальні тури

Навчальні тури - дуже розповсюджений вид туризму, коли під час поїздок турист сполучає відпочинок з навчанням.

У загальному значенні можна виділити три напрямки, чи три ринки навчального туризму:

1) мовно-навчальні тури;

2) спортивно-навчальні тури;

3) професійне навчання.

Мовно-навчальні тури. Тури з вивченням іноземних мов дуже популярні серед клієнтів різних віків -від дітей і їхніх батьків, що купують тури для дітей з метою полегшення вивчення мови, до дорослих підприємців, що цікавляться розмовною бізнесом-мовою для проведення різних переговорів.

Мовні програми розраховані на дітей з 5-літнього віку. Але пропозиції для таких маленьких дітей поки що не мають великого попиту, а от школярів 10-17 років батьки відправляють вчитися набагато охоче. Градація мовних турів за віком наступна: школярі, студенти, дорослі (причому останні складають 10 % усього потоку).

Сполучення мовної підготовки з відпочинком і туризмом у країні досліджуваної мови дає дуже гарні результати. Такі тури організуються в основному в країни, де національними мовами є розповсюджені у світі мови в якості найбільш уживаних - в Англію, США, Францію, Іспанію, Німеччину, Італію, Португалію. Є, звичайно, і виключення, коли англійська мова з успіхом можна повчити в Ірландії, на Мальті і т.д..

Мовні курси можуть бути: інтенсивні і загальні (стандартні); бізнес-курси, підготовка до міжнародних іспитів; курси на канікулах (сполучення розваг з вивченням мови); навчання один на один і в групі; академічні курси, спрямовані на вступ до університету.

Найбільш популярне на сьогоднішній день вивчення англійської мови, потім випливають німецький, іспанський/італійський. Слідом за ними йдуть пропозиції з вивчення французької і португальської мов. Ці мови досить часто вживаються у світі як засоби міжнаціонального спілкування. Рідше, але все-таки зустрічаються пропозиції по вивченню східних мов під час спеціальних турів в Азію - китайського, фарси, японського. Але це скоріше виключення, чим правило. Середня тривалість турів - 2-3 тижня. Мовно-навчальні тури можуть бути індивідуальними і груповими (найчастіше - це групи бізнес-мови, групи школярів).

Основні програми навчальних турів - це навчальні і екскурсіно-пізнавальні. У ряді випадків зустрічаються і спортивні програми (в основному в дитячо-юнацьких турах).

Навчальні програми - спеціальний курс навчання мові в аудиторіях, лінгафонних кабінетах.

Заняття мовою можуть бути організовані на різних рівнях: для початківців, для що удосконалюються і т. д,

Усі програми містять у собі по 2-4 аудиторних години (45 хвилин) занять іноземною мовою в день. Перша половина дня при цьому присвячена вивченню іноземної мови, друга половина дня передбачена для розваг, дозвілля, занять спортом і екскурсій.

Пропонуються також тури з інтенсивним вивченням мови з програмою 20-30 годин мови в тиждень.

Екскурсійно-пізнавальні програми містять у собі вивчення культури і визначних пам'яток країни відвідування, її історії і літератури. Однією з форм навчання може бути відвідування театрів.

У залежності від тривалості туру і місця розміщення туристів у програму можуть бути включені спортивні програми (заняття тенісом, кінним спортом, плаванням, веслуванням на каное і т.д. ). В основному спортивні програми залежать від можливостей тієї школи чи коледжу, на базі яких організується тур по навчанню мові. Серед учнів улаштовуються різні спортивні змагання і вікторини, що також побічно підштовхують їх до мовної практики під час цих заходів. Курси вивчення іноземних мов і заняття спортом - ця форма навчальних турів здобуває усе більшу популярність у світі (особливо серед молодіжної клієнтури).

Групові тури з розміщенням у літніх таборах, кемпінгах, коледжах дозволяють вивчати мову серед своїх однолітків, не занадто відриваючись від звичайного середовища. Тут навчальні програми сполучаються зі спортивними і досуговыми заходами. Це так називані розважально-освітні тури, у яких навчанню звичайно приділяється далеко не головна роль. Цей вид поїздок дуже подобається школярам, коли вони зустрічаються зі своїми однолітками різних національностей і спілкуються з ними досліджуваною мовою.

Розповсюдженою пропозицією є організація мовних турів для бізнесменів. Для дорослої клієнтури основною причиною навчання є необхідність володіння одним чи декількома іноземними мовами. Доросла аудиторія відправляється в подібні поїздки за рахунок своїх фірм і підприємств, індивідуально чи з родиною. Улюбленими турами даної категорії є тури, що сполучать курси по інтенсивній програмі з великою культурною програмою.

Головна особливість підготовки мовно-навчального туру -винятково індивідуальний підхід: школа і навчальні програми підбираються для кожної людини з обліком її мовного рівня, походження, віку.

Організацією мовно-навчальних турів займаються в основному спеціалізовані рецептивні туроператори. Вони укладають договори з місцевими навчальними закладами (університетами, інститутами, коледжами і т.д. ) на використання навчальної бази, роботу викладачів і користування методичними посібниками. Звичайно в рецептивного туроператора по навчальним турах маються договори не з одним, а з декількома навчальними закладами, що надають трохи різні умови навчання й інших послуг (розміщення, дозвілля, спорт і т.д. ), а виходить, і більший вибір для туристів.

Перед початком обслуговування необхідно підготувати методичне забезпечення для видачі туристам: програми навчання, підручники, розмовники, карти міста, путівники досліджуваною мовою. Звичайно цей набір входить у вартість туру.

Розміщення туристів мовно-навчальних турів може бути різноманітним: готелі, гуртожитки при коледжах, навіть турбази. Однак найбільш кращим для індивідуальних туристів є розміщення в родинах місцевих жителів. Це забезпечує "примусову" розмовну практику, а також "проникнення в дух нації". Крім того, розміщення в родинах частіше обходиться дешевше, ніж у готелях. При бажанні старші діти зроблять допомогу по будинку родині, у якій вони живуть, і тоді плата за житло практично зводиться до нуля. Проживання в родині зручніше і навіть безпечніше, особливо для маленьких дітей. А головне - ефективніше у відношенні удосконалювання мови, тому що людині, що навчається приходиться спілкуватися досліджуваною мовою не тільки в школі, але й у родині.

До підбору родин, у яких розміщаються учні, необхідно підходити особливо ретельно. З родинами туроператор укладає спеціальні договори на розміщення туристів, відповідно до яких родина надає туристам окрему кімнату і сніданок (у деяких випадках і вечеря). Проживання дітей у родинах контролюється спеціальними менеджерами. Звичайно ці родини співпрацюють з туроператорами не один рік і мають гарну репутацію і досвід у прийомі дітей.

Рекомендується розміщати тих, що навчаються в родинах по двоє, бажано з різних країн - для стимулювання мовного спілкування (для створення умов, що викликають необхідність спілкування досліджуваною мовою).

Якщо студенти розміщаються в гуртожитках (готелях), варто перевірити, чи є умови для занять.

Якщо тур груповий, то на протязі всього туру з групою туристів повинний працювати керівник групи з направляючої країни, що вільно володіє досліджуваною мовою. Призначає його (за домовленістю з приймаючою фірмою) направляюча сторона.

Групи з вивчення мови повинні складатися максимум з 12 чоловік. Однак з погляду відправлення та й організації транспортних екскурсій більш рентабельні групи по 30 чоловік. Тому при організації навчальних занять великі групи туристів, що приїхали, розбиваються на підгрупи.

Спортивно-навчальні тури. Такі тури також поширені в усьому світі. Серед них можна назвати тури з навчанням грі в гольф, теніс, кінному спорту, серфінгу, катанню на гірських лижах, веслуванні на каное і байдарках, яхтовий, вітрильний спорт, підвідне плавання, водні лижі й ін. На таких турах найголовніше - забезпечення можливості навчитися обраного виду спорту.

Навчальні програми - це заняття обраним видом спорту по спеціальній навчальній програмі під посібником досвідчених інструкторів.

Необхідно розробити графік спортивно-навчальних занять. Як правило, це перша половина дня між сніданком і обідом. При розробці навчальної програми обов'язково звертається увага на дозування навантаження. Після обіду ексурсійно-пізнавальні заходи, вільний час.

Ексурсійно-пізнавальні програми - в основному загального характеру.

Перевагу в масиві часу туристи віддають навчанню і заняттям обраним видом спорту.

На таких турах необхідно надавати туристам додаткові послуги: басейн, сауна, масаж, бари, дискотеки, вечори зустрічей, фестивалі, конкурси - словом, усе, що цікавить туристів на відпочинку.

З туристами повинні постійно працювати інструктори по відповідному виду спорту. Рекомендується також залучати професійних спортсменів і тренерів, послуги яких можуть бути платними.

У завершення туру між туристами можуть бути улаштовані міні-змагання по досліджуваному виді спорту.

Так само як і на спортивних турах, тут необхідно забезпечити для туристів прокат і продаж відповідного спортивного інвентарю і спорядження.

Приваблива для туристів можливість придбання супутніх товарів, одягу, окулярів (підвідних, гірськолижних, солнцезахисних), спеціального взуття і т.д..

Розміщення на спортивно-навчальних турах – в готельних підприємствах, пристосованих для занять і навчання обраному видові спорту. Готелі повинні мати спеціальні спортивні зали і спорудження на прилягаючій території, траси.

При навчанні тенісу при готелі повинні бути корти, прокат тенісного інвентарю і супутніх товарів (костюми, взуття й ін.).

Якщо, наприклад, організується прийом туристів з навчанням кінному спорту, то їх розміщають на спеціальній турбазі, що має стайню, кінні вигули і траси, тренувальні кола і площадки.

Необхідна наявність медичного пункту і можливості надання термінової медичної допомоги в екстрених випадках.

У цілому вимоги до таких готелів ті ж, що і до готелів на спортивних турах.

Крім того, у даний час формуються додаткові ринки на навчальні тури, так називане професійне навчання - навчання менеджменту, маркетингу, комп'ютерним технологіям, туризму, дизайну, готельному господарству, банківській справі, праву - усьому той, на що є попит по навчанню під час подорожей. Це можна назвати звичним словосполученням - "підвищення кваліфікації". Але тільки підвищення кваліфікації під час подорожі за допомогою туристичних фірм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]