Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПГ_шпоры_1-50.doc
Скачиваний:
116
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
346.11 Кб
Скачать

5.Трудові норми Міжнародної організації праці.

Одна з найважливіших функцій МОП — прийняття тристоронньою Міжнародною конференцією праці (за участю представників урядів, роботодавців і трудящих) конвенцій і рекомендацій, що встановлюють міжнародні трудові норми. Ратифікуючи конвенції, держави-члени беруть на себе зобов'язання послідовно проводити в життя їх положення. Рекомендації служать керівництвом у галузі політики, законодавства та практики.

Держави-члени повинні подавати всі конвенції і рекомендації, прийняті Конференцією, компетентним національним органам, що вирішують, які відповідні заходи мають бути вжиті. Число ратифікацій конвенцій продовжує збільшуватися. Щоб забезпечити їх застосування в законодавстві і на практиці, МОП встановила процедуру контролю. Вона заснована на об'єктивній оцінці незалежними експертами того, як виконуються зобов'язання, і на розгляді окремих випадків тристоронніми органами МОП.

_________________________________________

6.Міжнародне співробітництво в галузі охорони праці. Основні напрямки співробітництва. Організація об’єднаних націй. Всесвітня організація охорони здоров’я. Міжнародна агенція з атомної енергії. Міжнародна організація праці.

Міжнародне співробітництво в галузі охорони праці охоплює наступні основні напрямки:

— вивчення, узагальнення та впровадження світового досвіду з організації' охорони праці, покращення умов та техніки безпеки;

— участь у міжнародних інституціях з соціально-трудових питань та у роботі їх органів;

— одержання консультацій зарубіжних експертів та технічної допомоги у питаннях вдосконалення законодавчої та нормативної бази охорони праці;

— проведення та участь у міжнародних наукових чи науково-практичних конференціях та семінарах;

— підготовка кадрів з охорони праці за кордоном.

До компетенції ООН, згідно з її статутом, входить всебічний розгляд проблем у галузі прав людини. Генеральна Асамблея ООН приймає з цих питань резолюції і договори Звичайно питання, що стосуються прав людини, включаються до її порядку денного по рекомендації Економічної і Соціальної Ради (ЕКОСОР) або за пропозицією держав-членів.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ)

Створена в 1946 році на Міжнародній конференції по охороні здоров'я в Нью-Йорку. Набула чинності 7 квітня 1948 року. У ВООЗ входять 190 держав-членів.  Метою ВООЗ є "досягнення всіма народами вищого рівня здоров'я". Основні напрямки її діяльності: боротьба з інфекційними хворобами, розробка карантинних і санітарних правил; вирішення проблем соціального характеру ВООЗ надає допомогу в налагодженні системи охорони здоров'я і підготовки кадрів, у боротьбі з хворобами.

Міжнародна агенція з атомної енергії МАГАТЕ

Заснована в 1956 р., є автономною організацією в системі ООН. Членами МАГАТЕ є 150 держави, в тому числі й Україна. Керівництво Агенції міститься у Відні.

Одна з головних функцій МАГАТЕ полягає в застосуванні системи гарантій для забезпечення того, щоб ядерні матеріали, призначені для мирних цілей, не використалися для озброєння.

Міжнародна організація праці (МОП) була створена в 1919 році і розвивалася спочатку як автономна організація при Лізі Націй а з 1946 року - як перша спеціалізована установа Організації Об'єднаних Націй. Україна є членом МОП з 1954 року. Головною метою МОП відповідно до її Статуту є сприяння встановленню всезагального і міцного миру на основі соціальної справедливості, поліпшення умов праці і життя працівників усіх країн.  До основних напрямів діяльності МОП належать: участь у міжнародно-правовому регулюванні праці, розробка та реалізація міжнародних цільових програм; надання допомоги державам - членам МОП у вдосконаленні національного трудового законодавства, професійної підготовки працівників, поліпшення умови праці і т.д.