Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕXT PROJECT MANAGMENT1.doc
Скачиваний:
78
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
865.79 Кб
Скачать

Тема 9. Управління ризиками в проекті

Ризик - потенційна, чисельно вимірювана можливість несприятливих ситуацій і пов'язаних з ними наслідків у вигляді втрат, збитків, наприклад очікуваного прибутку, доходу чи майна, коштів у зв'язку з невизначеністю, тобто з випадковою зміною умов економічної діяльності, несприятливими, у тому ЧИ) ц| форс-мажорними обставинами, загальним падінням цін на ринку; можливість її отримання непередбаченого результату в залежності від прийнятого господарського рішення, дії.

Зупинимося докладніше на понятті "ймовірність ризиків" - ймовірнісгь того, що в результаті ухвалення рішення будуть втрати для підприємницької фірми, тобто є ймовірність небажаного результату. Існують два методи визначення ймовірності небажаних подій: об'єктивний і суб'єктивний. Об'єктивний метод заснований на обчисленні частоти, з якою той чи інший результат був отриманий її аналогічних умовах. Суб'єктивна ймовірність є припущенням щодо визначеного результату. Цей метод визначення ймовірності небажаного результату заснований на судженні й особистому досвіді підприємця. У даному разі відповідні) до існуючого досвіду та інтуїції підприємцю необхідно зробити цифрове припущення про ймовірність подій.

Вимір ризиків - визначення ймовірності настання ризикової події. Оцінюючи ризики, що спроможні прийняти на себе команда проекту й інвестор проекту при його реалізації, виходять насамперед зі специфіки і важливості проекту, з наявності необхідних ресурсів для його реалізації і можливостей фінансування ймовірних наслідків ризиків. Ступінь припустимих ризиків, як правило, визначається з урахуванням таких параметрів, як розмір і надійність інвестицій у проекг, запланованого рівня рентабельності й ін.

  • У кількісному відношенні невизначеність передбачає можливість відхилення результату від очікуваного (чи середнього) значення як у бік зменшення, гак і н бік збільшення. Відповідно можна уточнити поняття ризику - це ймовірність втрати частини ресурсів, недоотримання доходів чи появи додаткових витрат і можливість одержання значної вигоди (доходу) у результаті здійснення визначеної цілеспрямованої діяльності. Тому ці дві категорії, що впливають на реалізацію інвестиційного проекту, повинні аналізуватися й оцінюватися спільно.

Тема 10. Менеджмент якості проекту

Однією з ключових функцій керування проектом поряд з такими, як керування вартістю і часом, є керування якістю проекту.

Якість - це цілісна сукупність характеристик об'єкта, що належать до його здатності задовольняти встановлені чи передбачувані потреби.

Звичайно потреби формулюються за допомогою характеристик не основі встановлених критеріїв. Потреби можуть включати, наприклад, експлуатаційні характеристики, функціональну придатність, надійність (готовність, безвідмовність, ремонтопридатність), безпеку, вплив на навколишні середовище, економічні, естетичні і культурно-історичні вимоги.

Поняття "якість" варто відрізняти від поняття "градація". Під останнім розуміється категорія або розряд, притаманний об'єктам, що мають те ж функціональне застосування, але інші вимоги до якості.

Прийнято розрізняти чотири ключових аспекти якості:

1) якість, обумовлена відповідністю ринковим потребам і очікуванням. Цей аспект якості досягається завдяки ефективному визначенню й актуалізації потреб і очікувань споживача для задоволення його вимог і завдяки точному аналізу можливостей ринку;

  1. якість розробки і планування проекту. Другим аспектом є якість, що досягається завдяки ретельній розробці самого проекту і його продукції;

  2. якість виконання робіт за проектом відповідно до планової документації. Третім аспектом є якість, забезпечувана завдяки підтримці відповідності реалізації проекту його плану й розроблених характеристик і цінностей продукції проекту самому проектові;

  3. якість матеріально-технічного забезпечення проекту. Четвер­тим аспектом є якість, що досягається завдяки матеріально-тех­нічному забезпеченню проекту протягом усього його життєвого циклу.

Сучасна концепція менеджменту якості має у своїй основі такі основні принципи:

  • - якість - невід'ємний елемент проекту в цілому (а не деяка самостійна функція керування)

  • якість - це те, що визначає споживач, а не виготовлювач;

  • відповідальність за якість повинна бути адресною;

  • для реального підвищення якості потрібні нові технології;

  • підвищити якість можна тільки зусиллями всіх працівників під­приємства;

  • контролювати процес завжди ефективніше, ніж результат (продук­цію);

  • політика щодо якості повинна бути частиною загальної політики підприємства.