Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕXT PROJECT MANAGMENT1.doc
Скачиваний:
78
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
865.79 Кб
Скачать

Тема 12. Формування і розвиток проектної команди

Команда це самостійний суб'єкт діяльності, що може бути розглянутий з погляду властивостей, процесів, параметрів, характерних для соціальної групи.

Система управління командою проекту включає організаційне планування, кадрове забезпечення проекту, створення команди проекту, а також здійснює функції контролю і мотивації трудових ресурсів проекту для ефективного проведення робіт і завершення проекту. Система націлена на керівництво і координацію діяльності команди проекту, використовує методи керівництва, мотивації, адміністративні методи, підвищення кваліфікації кадрів на всіх фазах життєвого циклу проекту.

Складність і комплексність завдань управління проектом викликають потребу у високій технічній компетентності, володінні великими обсягами економічних, правових, управлінських знань, тому створення професійної проектної команди є необхідною умовою ефективної роботи над проектом.

Суть команди полягає в загальному для всіх її членів зобов'язанні, обумовленому наявністю деякого призначення, у яке вірять усі члени команди - її місії, яка полягає у ефективній реалізації проекту.

Для команди проекту необхідна наявність у її членів комбінації взаємодоповнюючих навичок, що складають три категорії:

  • технічні чи функціональні, тобто професійні, навики;

  • навички з рішення проблем і прийняття рішень;

  • навички міжособистісного спілкування (прийняття ризику, корисна критика, активне слухання і т.д.).

Команда володіє такими істотними ознаками, як:

  • внутрішня організація, що складається з органів управління, контролю і санкцій;

  • групові цінності, на основі яких формується почуття спільності в команді і створюється єдина думка;

  • власний принцип відокремлення, що відрізняє її від інших команд;

  • груповий тиск, тобто вплив на поведінку членів команди відповід­но до загальних цілей і завдань діяльності;

  • прагнення до стійкості завдяки механізму відносин, що виникають між людьми під час вирішення загальних завдань;

  • закріплення визначених традицій.

Тема 13. Програмне забезпечення процесу управління проектому

Оскільки зростають розміри проектів, частота їх виконання, обсяги інформації, сьогодні ефективне управління проектами неможливе без використання сучасних програмних засобів. На початку 60-х років майже сорок років тому були розроблені перші програми для уіірішиішін проектами. В основу цих систем було покладено алгоритми сіткового планування і розрахунку параметрів проекту в часі за методом критичного шляху. Пізніше в системи були додані можливості ресурсного і бюджетного планування, засоби контролю за ходом виконання проекту. Особливо значного розвитку вони набули в 80—90-х роках минулого століття.

Автоматизовані системи управління проектами містять пік і структурні елементи, як: засоби для календарно-мереженого планування; засоби для вирішення окремих завдань (розробка бюджетів, аналіз ризиків, управління контрактами, часом тощо); засоби ЦЛЯ спрощення і обмеження доступу до проектних даних; засоби міч організації комунікацій; засоби для інтеграції з іншими прикладними програмами.

Універсальні системи управління проектами, представлені на ринку, як правило забезпечують основний набір функціональних можливостей, які включають: засоби проектування структури робіт проекту і планування за методом критичного шляху; засоби планування ресурсів і витрат; засоби контролю за ходом виконання проекту; засоби графічного подання структури проекту і створення різних звітів за проектом (діаграма Гантта); засоби організації групової роботи.

Останнім часом класичні системи управління проектами доповнюються продуктами, які дозволяють: розширити чи поліпшити окремі функції управління проектами, наприклад, аналіз ризиків, облік робочого часу виконавців, розрахунок розкладу при обмежених ресурсах; інтегрувати системи управління проектами в корпоративні системи управління.

У світі на сьогодні розроблено кілька сотень систем, які реалізують функції календарного планування і контролю проектів. Але реально НІ вітчизняному і російському ринках представлені не більш як 10 програм, (ері 1 яких - Мicrosoft Ргоjесt, Ореп Рlаn Ргоfеssіоnаl, Sріdег Ргоjесt, Sиге Ргоject Мапаgег, Ргіmауега Рroject Рlаппег (РЗ), Тіmе Lіnе, СА Suреr Ргоjесt, Ргоjесt Schеdulег, ТигЬо Ргоjесt, Аrtemis Views.