Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1,2,4,6,8,10.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Новая Зеландия

Офіційна назва - Нова Зеландія (як Країна довгої білої хмари

Площа території  - 270,5 тис. кв.км.

Населення - 4,29 млн. осіб.

Столиця - м. Веллінгтон - Wellington -  179 тис. осіб.

Офіційні  мови  -  англійська і маорі.

Грошова одиниця - новозеландський долар = 100 центам.

Національне свято - 6 лютого - День Вайтанги (1840 р.) в селищі на річці Вайтанга між групою маорійських племен і урядом Англії було підписано нерівноправний договір про встановлення британського суверенітету над Новою Зеландією. Національний гімн - «God Defend New Zealand». Нинішній гімн Нової Зеландії прийнятий 21 листопада 1977 року.

Членство в міжнародних організаціях  - є членом ООН і Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР), МВФ.

Географічне положення - країна в південно-західній частині Тихого Океану, розташована на двох великих островах (Острів Північний і Острів Південний) і великій кількості (приблизно 61) прилеглих менших островах (Чатам, Стюарт, Кемпбелл,Кермадек та ін.). Рельеф Новой Зеландии представляет в основном возвышенности и горы. Более 75 % территории страны лежит на высоте более 200 м над уровнем моря

Климат субтропический, горные, буро-серые земли

Поклади газа, нефти, золота, серебра, железистого песчаника и каменного угля.

Приріст населення стався в основному завдяки імміграції. 14,5% населення становлять маорі, 5,6% – переселенці з островів Тихого океану; присутні також китайці, індіанці і в’єтнамці, частка кожної з цих груп - менше 1%. Серед іншого населення приблизно 90% становлять нащадки вихідців з Великої Британії. Населення Північного острова зростає швидше, ніж населення Південного, і зараз там зосереджено понад 3/4 населення країни. 

Релігія  - протестанти – 85%, католики – 15%.

Нова Зеландія - держава у складі Співдружності очолюваної Великобританією. Діє велика кількість законодавчих актів, які прийняті парламентом Великобританії і головним чином парламентом Нової Зеландії. У 1840 р. була захоплена Англією і оголошена колонією.  У 1907 р. дістала статус домініону, а в 1931 р. за Вестмінстерському статуту країна одержала право на самостійність у внутрішніх і зовнішніх справах. Глава держави - королева Великобританії ЄЛИЗАВЕТА II (Elizabeth the Second), яку представляє генерал-губернатор, що призначається за рекомендацією новозеландського уряду на 5 років; з 1960-х років цю посаду обіймають громадяни Нової Зеландії. При генерал-губернаторі є Виконавча рада (Executive Council), членами якої є генерал-губернатор і всі міністри. З  З1 серпня 2011 р. генерал-губернатор - Джеррі МАТЕПАРАЕ (Jerry Mateparae).Ср еди наиболее важных полномочий королевы — назначение генерал-губернатора и подписание Указа о таковом назначении; объявление созыва или роспуска Парламента страны

Во исполнение своих церемониальных функций генерал-губернатор присутствует на церемонии открытия заседаний новой сессии парламента, получает верительные грамоты вновь назначенных послов других государств в Новой Зеландии, возглавляет приёмы глав государств и правительств других стран в Новой Зеландии. В качестве общественной работы генерал-губернатор и его супруга участвуют в работе попечительных советов многих благотворительных обществ и принимают участие в гражданских церемониях

Законодавча влада належить однопалатному парламенту - Палаті представників у складі  122 осіб: 69 членів обираються населенням прямим голосуванням за системою пропрційного представництва, серед яких 7 місць зарезервовано для маорі, і 53 члени обираються за системою пропорційного представництва за партійними списками. Строк повноважень палати представників - 3 роки. Палата представників 50 скликання, обрана 26 листопада 2011 року. Спікер - Александр ЛОКВУД СМІТ (Alexander Lockwood Smith). Виконавча влада здійснюється урядом, на чолі якого є прем'єр-міністр, якого призначає генерал-губернатор. Уряд сформований у грудні 2011 р. Прем'єр-міністр Нової Зеландії, міністр туризму, міністр у справах служби безпеки і розвідки - Джон КІ (John Key).

Среди основных прав и обязанностей премьер-министра Новой Зеландии можно назвать:

Право определять повестку заседаний Палаты представителей

Право представлять генерал-губернатору кандидатов для назначения и увольнения со своих должностей министров

Право назначать и снимать со своей должности заместителя премьер-министра

Право просить Королеву генерал-губернатора предложить дату новых выборов в Парламент

Право рекомендовать монарху кандидата на пост генерал-губернатора Політичні партії По представительству в Парламенте наиболее влиятельными партиями являются:

Лейбористская партия (The Labour Party of New Zealand)[10]

Национальная партия (National Party)[11]

Прогрессивная партия (Progressive Party)[12]

Новая Зеландия прежде всего (New Zealand First)[13]

Объединённое будущее Новой Зеландии (United Future New Zealand)[14]

Партия зелёных Новой Зеландии (Green Party of Aotearoa New Zealand)[15]

Партия Маори Новой Зеландии (Maori Party of Aotearoa New Zealand)[и

Сучасна Нова Зеландія має 12 регіональних рад, які здійснюють місцеве самоврядування та відповідають за проблеми навколишнього середовища і систему регіонального транспорту. Крім цього, діють 74 територіальних управління (16 міських рад, 57 місцевих рад і одна острівна), що відповідають за системи доріг та комунікації в своєму регіоні, системи життєзабезпечення, що виконують нагляд і регулювання в будівництві і т. д.

Нова Зеландія – індустріально-аграрна країна з високорозвиненим сільським господарством. Основні галузі промисловості: харчова, легка, деревообробна та паперова, чорна та кольорова металургія, машинобудування, текстильна, нафтохімічна, виробництво транспортного обладнання; виробництво і ремонт електротехнічного і механічного обладнання; меблева, поліграфічна промисловість і видавнича справа. Транспорт – автомобільний, залізничний, морський. Гол. порти – Веллінґтон, Окленд, Літтелтон. Нова Зеландія має одну з найгустіших в світі мереж внутрішніх авіаліній, які обслуговуються державними і приватними авіакомпаніями. «Ейр Нью-Зіланд» та іноземні авіакомпанії з'єднують країну з Австралією і забезпечують зв'язок з південною частиною Тихого океану, Східною Азією, Великобританією і західним побережжям США. Головні міжнародні аеропорти знаходяться в Окленді, Крайстчерчі і Веллінгтоні.

Адміністративне поділ - 10 провінцій(province).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]