Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори маркет.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
250.85 Кб
Скачать

28. Цінова політика: поняття, цілі, види цін, особливості ціноутворення на різних типах ринків.

В даний час існують різноманітні наукові підходи до визначення поняття «цінова політика». По суті всі вони відображають загальні принципи, правила і критерії, яких підприємство повинно дотримуватися в процесі формування ціни на продукцію, коригуванні її рівня при зміні умов маркетингового середовища та кон’юнктури ринку, а також контролю за цінами. Основна мета і завдання цінової політики в масштабах ринку - домогтися припинення падіння виробництва, обмежити темпи інфляції, створити стимули для товаровиробників, домагатися збільшення доходів за рахунок виробництва, а не цін. Для вже сформованого ринку збуту і реалізованих тут досить тривалий час товарів та послуг можна виділити вісім основних видів цін, застосування яких підвищує конкурентоспроможність підприємства:

1) Ковзна падаюча ціна, яка встановлюється в залежності від співвідношення попиту та пропозиції і поступово знижується в міру насичення ринку. 2) Довготривала ціна, яка мало змінюється протягом тривалого відрізка часу. Це ціна на товари масового попиту, наприклад, канцелярські товари. 3) Ціна споживчого сегмента ринку - коли різні групи споживачів можуть платити за одні й ті ж вироби різну ціну на ринку.

4) Еластична (гнучка) ціна, швидко реагує на зміну попиту і пропозиції на ринку, як у бік підвищення, так і у бік зниження, в залежності від кон'юнктури ринку.

5) Переважна ціна, передбачає певне зниження цін підприємством, що займає домінуючі позиції на ринку і може забезпечити значне зниження витрат виробництва за рахунок збільшення обсягів збуту і економії на витратах з реалізації продукції. 6) Ціна на продукцію, випуск якої припинено - даний підхід не означає розпродаж товарів за зниженими цінами і не є різновидом демпінгу 7) Ціна, що встановлюється нижче, ніж у більшості фірм на ринку. 8) Договірна ціна, що встановлюється на певну групу продукції, що гарантує значну знижку в порівнянні із звичайною ціною на ту ж саму продукцію при виконанні споживачем ряду умов при покупці. Ціноутворення на різних типах ринків

1.Чістая конкуренція - ринок чистої конкуренції складається з безлічі продавців і покупців будь-якого схожого товарного продукту. Жоден окремий покупець або продавець не робить великого впливу на рівень поточних ринкових цін товару. Продавець не в змозі запросити ціну вище ринкової, оскільки покупці можуть вільно придбати будь-яку необхідну їм кількість товару за цією ринковою ціною. Не будуть продавці запитувати і ціну нижче ринкової, оскільки можуть продати все, що потрібно, за існуючою ринковою ціною. 2.Монополістіческая конкуренція - ринок монополістичної конкуренції складається з безлічі покупців і продавців, що робить угоди не по єдиній ринковій ціні, а в широкому діапазоні цін. Наявність діапазону цін пояснюється здатністю продавців запропонувати покупцям різні варіанти товарів. Реальні вироби можуть відрізнятися один від одного якістю, властивостями, зовнішнім оформленням. 3.Олігополістіческая конкуренція - олігополістичний ринок складається з невеликого числа продавців, дуже чутливих до політики ціноутворення і маркетингових стратегій один одного. Товари можуть бути схожими (сталь, алюміній), а можуть бути і несхожими (автомобілі, комп'ютери). 4.Чістая монополія - ​​при чистій монополії на ринку всього один продавець. Це може бути державна організація, приватна регульована монополія або приватна нерегульована монополія. У кожному окремому випадку ціноутворення складається по-різному. Державна монополія може за допомогою політики цін переслідувати досягнення самих різних цілей. Вона може встановити ціну нижче собівартості, якщо товар має важливе значення для покупців, які не в змозі купувати його за повну вартість. Ціна може бути складена з розрахунком на покриття витрат одержання гарних прибутків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]