Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ (3).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
69.68 Кб
Скачать

2. Природні умови розвитку давньоєгипетської цивілізації

Одна з найдавніших світових цивілізацій зародилася в Північно-Східній Африці, долині Нілу. Природні умови стали істотним чинником розвитку давньоєгипетської цивілізації. Єгипет - дар Нілу, бо Ніл був джерелом невичерпного родючості, основою господарської діяльності населення. Країна простяглася на 1120 км з півдня на північ Щорічно розливи Нілу приносили бурий мул, який служив природним добривом. У Нільської долині єгиптяни збирали по два врожаї на рік, причому врожай був рясним. Решта території представляла собою марну і практично незаселену пустелю (Червона земля). Життя там була можлива тільки в оазисах. Єгипет займав вигідне географічне положення: Середземне море єднало його з переднеазиатским узбережжям, Кіпром, островами Егейського моря і материковою Грецією. У Єгипті і сусідніх з ним областях було майже все йому необхідне. У самому Єгипті металів не було, тому вони здобувалися у прилеглих до нього областях. Чисельність населення Єгипту не перевищувала п'яти мільйонів осіб в усі періоди його історії.ця країна ніби стоїть осібно, осторонь від інших держав та імперій. Затиснута з обох сторін пустелею, вона отримала можливість розвиватися в родючій долині Нілу без жодного впливу і втручання ззовні.

3. Духовна культура

Для релігійних вірувань стародавніх єгиптян було характерно багатобожжя (політеїзм). У кожному місті був власний особливо шанований бог і пантеон богів, які уособлювали сили природи або різні види людської діяльності. Одним з найважливіших богів був Ра - бог Сонця. Осіріс - бог смерті, відповідав за врожайність полів. Найважливішою богинею була Ісіда, покровителька родючості і материнства. Хатор була богинею жінок і дітей. Анубіс був богом мертвих. Початкова дев'ятка богів називалася Енеадою. Поклонялися не тільки богам, але тваринам і рослинам..Найважливішою рисою давньоєгипетської культури є сакралізація державної влади, тобто наділення її священними властивостями. В її основі лежала доктрина божественного походження фараона, який вважався богом, а не верховним жерцем. Фараон Аменхотеп IV виступив як релігійний реформатор, намагаючись затвердити культ одного бога. Він ввів новий державний культ, оголосивши божеством сонячний диск під ім'ям Атона. Столицею держави він зробив місто Ахетатон. культи всіх інших богів були скасовані, їхні храми закриті,. Однак реформи Ехнатона виявилися недовговічними. Культи старих богів були відновлені, позиції місцевого жрецтва знову посилилися. Процес світобудовиможе бути представлений наступним чином: 1) водна безодня, водний хаос; 2) витає над нею дух; 3) створення світла; 4) поява з безодні первозданної суші. Для древніх єгиптян, процес створення світу, - перший акт божества. Бог, що створив світ, веде постійну боротьбу за його буття проти сил хаосу і мороку.

Види мистецтва: музика, образотворче мистецтво, скульптура та архітектура. +релігійна драма і світський театр. Раннє винахід писемності сприяв розвитку високохудожньої словесності До нас дійшли давні міфи, казки, повісті, байки, дидактичні твори, філософські діалоги, гімни, молитви, плачі, епітафії, любовна лірика.+книги мертвих - релігійні тексти, які поміщали у гробницю. Ці релігійно-магічні тексти були покликані вказувати померлому шлях на тому світі.Розвинений живопис і скульптура з такими рисами: реалізм, портретність, ієрархічність і канонічність. У скульптурі були присутні розпізнавальні знаки соціальної приналежності, правильна передача анатомії. Але Художник показував предмет не таким, яким бачив його, предмети зображувалися як би прямо і збоку.Єгипетське мистецтво існувало в рамках канону .У Древньому Єгипті всі спеціальні знання концентрувалися в групі жерців. розвиненими були астрономічні знання математичні знання медичні .єгиптяни годинник (сонячні, водяні, пісочні), внесли істотний внесок у розвиток хірургії, створили плуг, лопату, мотику, склали календар.

Матеріальна культура

Єгипетська цивілізація виникла на основі «басейнового» врегулювання розливів Нілу. Економіка грунтувалася на землеробстві. Вирощували зернові: полбу, ячмінь для льон, папірус Води не було,тому її носили потроху. Основною олійною культурою був кунжут. Завдяки масштабним роботам по меліорації дельта Нілу стала центром садівництва, виноградарства та бджільництва.+розведення дрібної і великої худоби (корів, овець, кіз, ослів, свиней), риби.

Інше: металургія міді (виготовлялися статуї, пластини, пили, свердла, молоти, наконечники стріл і копій), гончарній справі (ви нахід гончарного кола )та обробка каменю,була освоєнаУ Стародавньому Єгипті не існувало грошового обміну, а був розвинутий лише товарообмін. Монументальне мистецтво -піраміди, які будувалися для фараонів і знаті. Найзнаменитіша і найзначніша за розмірами - піраміда Хеопса.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]