Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охрана труда (Ансимов).docx
Скачиваний:
42
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
53.89 Кб
Скачать

4.3 Вимоги безпеки під час роботи

1. Виконувати тільки ту роботу, яка входить в обов’язки працівника.

2. Вмикати і вимикати ПЕОМ тільки вимикачами, забороняється про­водити вимкнення вийманням вилки з розетки.

3. Забороняється оператору знімати захисні кожухи з обладнання і працювати без них. Не допускати до ПЕОМ сторонніх осіб, які не беруть участі у ро­боті.

4. Забороняється переміщати і переносити блоки, обладнання, які знаходяться під напругою.

5. Забороняється  поправляти  і  заправляти  фарбуючу  стрічку  на принтері під час роботи.

6. Не палити на робочому місці.

7. Суворо виконувати загальні вимоги по електробезпеці та пожежній безпеці.

8. Категорично забороняється самостійно розбирати та проводити ремонт електронної та елект­ронно-механічної частини ПЕОМ. Ці роботи можуть виконувати лише фахівці з технічного обслуговування ПЕОМ.

9. ПЕОМ необхідно використовувати у суворій відповідності з експ­луатаційною документацією на неї.

10. Під час виконання роботи слід бути уважним, не звертати уваги на сторонні речі.

11. Про всі виявлені несправності та збої в роботі апаратури необхідно повідомити безпосереднього керівника.

З метою зниження зорового і кістково-м'язового стомлення програмісту слід дотримувати встановлений режим праці та відпочинку. Режими праці та відпочинку при роботі з персональним комп'ютером повинні організовуватися в залежності від виду та категорії трудової діяльності. При виконанні протягом робочої зміни робіт, що відносяться до різних видів трудової діяльності, за основну роботу з персональним комп'ютером слід приймати таку, яка займає не менше 50% часу протягом робочої зміни або робочого дня.

Для видів трудової діяльності встановлені 3 категорії тяжкості і напруженості роботи з персональним комп'ютером, які визначаються: - Для групи А - по сумарному числу прочитуються знаків за робочу зміну, але не більше 60000 знаків за зміну;

- Для групи Б - по сумарному числу зчитуються або вводяться знаків за робочу зміну, але не більше 40000 знаків за зміну;

- Для групи В - по сумарному часу безпосередньої роботи з персональним комп'ютером за робочу зміну, але не більше 6 годин за зміну.

Тривалість безперервної роботи з відеомонітором без регламентованого перерви не повинна перевищувати 2 годин. Для забезпечення оптимальної працездатності і збереження здоров'я програміста протягом робочої зміни повинні бути встановлені регламентовані перерви. Час регламентованих перерв протягом робочої зміни слід встановлювати в залежності від її тривалості, виду і категорії трудової діяльності.

При роботі з персональним комп'ютером в нічну зміну (з 22 до 6 годин), незалежно від категорії і виду трудової діяльності, тривалість регламентованих перерв повинна бути збільшена на 60 хвилин.

При 8 годинній робочій зміні і роботі на персональному комп'ютері регламентовані перерви слід встановлювати:

- Для I категорії робіт через 2 години від початку робочої зміни і через 2 години після обідньої перерви тривалістю 15 хвилин кожен;

- Для II категорії робіт через 2 години від початку робочої зміни і через 1,5-2,0 години після обідньої перерви тривалістю 15 хвилин кожен або тривалістю 10 хвилин через кожну годину роботи;

- Для III категорії робіт через 1,5-2,0 години від початку робочої зміни і через 1,5-2,0 години після обідньої перерви тривалістю 20 хвилин кожен або тривалістю 15 хвилин через кожну годину роботи.

При 12 годинний робочій зміні регламентовані перерви повинні встановлюватися в перші 8 годин роботи аналогічно перервам при 8 годинний робочій зміні, а протягом останніх 4 годин роботи, незалежно від категорії і виду робіт, кожну годину тривалістю 15 хвилин.

Програмісту, що працює з високим рівнем напруженості під час регламентованих перерв і в кінці робочого дня, рекомендується психологічне розвантаження у спеціально обладнаних приміщеннях (кімната психологічного розвантаження).

Неприпустимо:

  • обслуговування, ремонт і налагодження ЕОМ безпосередньо на робочому місці користувача ЕОМ;

  • збереження біля відеотерміналів і ЕОМ папера, дискет, інших носіїв інформації, запасних блоків, деталей і т.п., якщо вони не використовуються для поточної роботи;

  • відключення захисних пристроїв, самовільна зміна конструкції і складу ЕОМ, устаткування, а також їхнє технічне налагодження;

  • робота з відеотерміналами, у яких при роботі виникають нехарактерні сигнали, нестабільне зображення на екрані і т.п.;

  • робота на матричному принтері зі знятою верхньою кришкою.

  • працювати без належного освітлення;

  • вживати їжу та напої, працюючи на комп'ютерному обладнанні;

  • працювати з монітором, у якого під час роботи з'являються нехарактерні сигнали, нестабільне зображення на екрані тощо;

  • залишати без нагляду включене обладнання;

  • працювати на комп'ютерному обладнанні без дозволу майстра виробничого навчання.

З метою профілактики негативного впливу на здоров'я виробничих факторів необхідно дотримуватись режимів праці та відпочинку: після кожної години роботи за комп'ютерним обладнанням необхідно робити перерву для відпочинку, указану у регламенті відповідно до категорії виконуваної праці.

Під час регламентованих перерв з метою зниження нервово-емоційного напруження, втоми очей, кистей рук, усунення негативного впливу рекомендується виконувати спеціальні вправи та самомасаж кистей рук та очей.