Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охрана труда (Ансимов).docx
Скачиваний:
42
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
53.89 Кб
Скачать

4.4 Вимоги безпеки після закінчення роботи

  1. Відключити ПЕОМ від електромережі, для чого необхідно вимкну­ти тумблери, а потім витягнути штепсельну вилку із розетки.

  2. Якщо зала, в якій знаходиться ЕОМ, обладнана додатковими вимикачами, то потрібно спочатку знеструмити ЕОМ, далі потрібно перевести вимикачі у положення «вимкнено».

  3. Якщо зала обладнана кондиціонуючим обладнанням, системою очистки повітря (вентиляцією), додатковим периферійним обладнанням, котре не використовується після закінчення робочої зміни, то його також потрібно вимкнути.

  4. Протерти зовнішню поверхню ПЕОМ чистою вологою тканиною. При цьому не допускається використання розчинників, одеколону, очищу­ючих препаратів в аерозольній упаковці.

  5. Прибрати робоче місце. Скласти робочі документи, диски у відповідні місця зберігання.

  6. При виявленні недоліків у роботі обладнання, або будь-якого відхилення стану робочого місця від норми слід відразу повідомити про це керівника підрозділу, до якого відноситься працівник, або відповідального за безпеку на підприємстві.

  7. Протягом робочого часу та по завершенню роботи повідомляти не посереднього керівника про виявлені недоліки: збої в роботі операційної системи та периферійного обладнання; наявність та справність захисної ізоляції - шнурів та роз'ємів, захисних пристроїв, що забезпечують роботу оператора комп'ютерного набору.

  8. Порядок здавання робочого місця:

  • Закінчити роботу та зберегти потрібну інформацію. Вийти з усіх працюючих програм і вимкнути комп'ютер.

  • Вимкнути принтер (якщо він увімкнений), вимкнути монітор і системний блок.

  • Вимкнути стабілізатор, якщо комп'ютер підключений до мережі через нього. Штепсельні вилки витягнути з розеток.

    1. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

Згідно наказу Міністерства праці та соціальної політики України N 112 від 17.06.99 Про затвердження Положення щодо розробки планів локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій (ПЛАС) на підприємстві повинні бути документи на інструкції, що передбачають дії робітників у разі виникнення аварійної ситуації. П’ятий розділ інструкції з охорони праці на робочому місці системного адміністратора (програміста) повинен включати вимоги безпеки в аварійних ситуаціях.

Заходи працівника з безпеки праці в аварійних ситуаціях:

  1. При появі незвичного звуку, запаху паленого, самовільного вимкнення машини негайно припиніть роботу і повідомте про це безпосереднього кері­вника.

  2. ПЕОМ необхідно використовувати у суворій відповідності з експ­луатаційною документацією на неї.

  3. Під час виконання роботи слід бути уважним, не звертати уваги на сторонні речі.

  4. Про всі виявлені несправності та збої в роботі апаратури необхідно повідомити безпосереднього керівника.

  5. При виявленні будь-яких неполадок в роботі персонального комп'ютера програміст повинен припинити роботу, вимкнути комп'ютер і повідомити про це безпосереднього керівника для організації ремонту.

  6. Програмісту не слід самому усувати технічні неполадки персонального комп'ютера.

  7. Програміст не повинен виробляти роботу при знятому корпусі комп'ютера.

  8. При нещасному випадку, отруєнні, раптовому захворюванні необхідно негайно надати першу допомогу потерпілому, викликати лікаря або допомогти доставити потерпілого до лікаря, а потім повідомити керівника про те, що трапилося.

Кожен працівник повинен знати основні правила поведінки під час аварії, вміти діяти в обставинах, що склалися. Кожен має знати, як викликати пожежну команду та швидку допомогу, а також план евакуації з небезпечної території та евакуаційні шляхи і виходи. Діяти рішуче, спокійно і виважено, не панікувати.