Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архив2 / курсач docx283 / Kursach(163).docx
Скачиваний:
65
Добавлен:
07.08.2013
Размер:
58.99 Кб
Скачать

I. За формою функціонування:

1. Інтернет-представництва традиційних інформаційних агентств

2. Власне мережеві інформаційні агентства

II. По спеціалізації діяльності:

1. Загального профілю

2. Багатопрофільні

3. Спеціалізовані (тематичні).

III. По поширенню й масштабу діяльності:

1. МІЖНАРОДНІ

2. НАЦІОНАЛЬНІ

3. РЕГІОНАЛЬНІ.

Класифікацію інформагентств можна продовжувати, використовуючи такі ознаки як характер аудиторії, тип власника, джерела фінансування, мова, обсяг переданої інформації, характер поширення інформації (абонентська плата, підписка, вільний доступ), жанрова розмаїтість, авторський склад й інших.

1.4. Принципи функціонування сучасних інформаційних агентств.

На стан сучасних інформаційних агентств в Інтернеті впливають процеси конвергенції, тобто об'єднання форм подачі текстової й аудіовізуальної інформації на одному Інтернет-ресурсі, диверсифікованості - появі нескінченного числа різноманітних ресурсів, і сегментації, що виражається в спрямованості на аудиторію.

Сучасні інформаційні агентства - це потужні структури по створенню, поширенню й зберіганню великих масивів інформації, що надають різним об'єктам цілий ряд інформаційних, довідкових, рекреативних й інших послуг, що виконують функції ЗМІ й володіють різними напрямками діяльності. До останнього відносяться:

Підготовка новин - це головне завдання інформаційних агентств. Для її рішення співробітники послідовно виконують моніторинг, збір інформації, перевірку, написання, редагування, публікацію й поширення.

У великих інформаційних агентствах журналісти мають тематичну спеціалізацію й працюють тільки з новинами своєї сфери. Підготовлені інформаційні повідомлення спочатку потрапляють у стрічку новин - єдиний список новин у хронологічному порядку поза залежністю від використовуваної рубрикації ресурсу (тематики, територіальної приналежності, жанрів й ін.). Деякі ресурси в стрічку поміщають лише головні події дня. Виглядає стрічка як список заголовків, розташованих друг під другом.

Організація прес-конференцій, брифінгів, круглих столів. Організація прес-конференцій - один з головних функціональних обов'язків інформаційного агентства.

Проведення онлайн конференцій. Крім традиційних прес-конференцій все частіше агентства надають послуги відео- і онлайн-конференцій. Найчастіше схема їх проведення виглядає так. На сайті агентство анонсує майбутній захід. Питання від журналістів і читачів приймаються протягом декількох днів до конференції й безпосередньо в день її проведення. Учасник приходить у редакцію агентства й відповідає на питання протягом деякого часу. Відповіді публікуються в режимі реального часу на сторінці конференції у відкритому доступі. На основі відповідей на найбільш гострі питання агентство формує інформаційні повідомлення.

Підготовка прес-портретів. Інформаційна довідка про особистості, заснована на згадуванні особи в пресі, із вказівкою цитат об'єкта. Подібний, спочатку, експериментальний проект став доступний завдяки службі Яндекс-Новини, що надала «прес-портрети в Новинах». Це довідкова інформація про людей, що згадують у ЗМІ: дати народження й смерті, місця роботи й посади, пряме мовлення й висловлення третіх осіб.

Складання баз даних, які являють собою професійно оброблені за багатьма напрямками банки інформації, які можуть включати матеріали ЗМІ, інформацію офіційних установ, законодавство, документи комерційних і державних структур, адресно-довідкових баз й ін.

Моніторинг ЗМІ – це систематична перевірка ЗМІ на предмет наявності певної інформації. Моніторинг проводиться, як правило, серед центральних і регіональних ЗМІ: газет, журналів, телебачення, радіо, інформаційних агентств тощо. Періодичність варіюється від щоденної до щорічної. Замовником моніторингів є комерційні й державні структури. Подібне дослідження ЗМІ останнім часом користується популярністю, стало невід'ємною частиною сучасного бізнесу, тому що дозволяє відслідковувати й коректувати імідж компанії в ЗМІ, розбиратися в ситуації на ринку, аналізувати діяльність конкурентів.

Підготовка рейтингів. Рейтинг (англ. rating - оцінка, порядок, класифікація) - термін, що позначає суб'єктивну оцінку якого-небудь явища по заданій шкалі. Агентства можуть виступати як укладачів рейтингів. Найпоширенішим рейтингом, є рейтинг появи осіб, або організацій у повідомленнях ЗМІ.

Інформаційний супровід. Надання інформаційної підтримки діяльності компанії. Крім основних інформаційних продуктів агентства освоюють додаткові види послуг, серед яких індивідуальні аналітичні дослідження, складання інформаційних досьє, біографічних довідок, послуги інформаційно-довідкових служб, видавничо-поліграфічних комплексів, надання відео, аудіо й фотоматеріалів. Агентства також організують різноманітні акції. Серед них організація власних премій і конкурсів, організація навчальних центрів, зустрічей, клубів, зборів.

Функціонуючи в умовах інформаційного ринку, найбільші інформагентства завойовують авторитет і зміцнюють власний імідж.

Розвиток технологічних можливостей, які реалізують інформаційні агентства може бути представлено наступними пунктами:

  • Розширення набору засобів повідомлення інформації. Тепер це вже не тільки Інтернет-ресурси, але й мобільні автономні пристрої, а також готовність скористатися будь-якими іншими каналами, які ще можуть з'явитися.

  • Настроювання сайту інформаційного агентства під конкретного читача - сервіс може дозволити користувачеві організувати зовнішній вигляд сайту, стрічки повідомлень, таким чином, як це зручно. Створення особистої сторінки, на яку можна додавати контент із інших сайтів.

  • Можливість ранжирування новин по ступені популярності, що виміряється кількістю коментарів, відгуків у блогах, форумах й ін.

  • Організація ресурсу відповідно до особливостей Інтернету, що характеризується переглядом інформації блоками.

Соседние файлы в папке курсач docx283