Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальна практика з маркетингу.doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
313.34 Кб
Скачать

1. Робочий план проведення навчальної практики з дисципліни «маркетинг»

1.1. Тематичний план

теми

Назва теми

Кількість відведених годин

1

Проведення маркетингового дослідження

14

2

Товарно-марочний аналіз

12

3

Формування цінової політики підприємства

8

4

Організація руху товару і збуту товару

12

5

Розробка системи просування товару

16

6

Розробка програми (стратегії) маркетингу

10

Всього

72

1.2. Зміст занять

Тема 1. Проведення маркетингового дослідження

Завдання 1. Розробити спеціалізовану анкету. Провести анкетне опитування. Отримати інформацію про існуючих і потенційних споживачів. Описати вибіркову сукупність.

Завдання 2. Провести сегментацію ринку споживачів. Охарактеризувати сегменти ринку. Виділити найпривабливіший цільовий сегмент з точки зору таких критеріїв, як чисельність потенційних споживачів сегменту (необхідно розрахувати цільовий сегмент), стійкість сегменту і ринкові можливості підприємства щодо роботи з даним сегментом.

Завдання 3. Для кожного цільового сегменту необхідно визначити споживчі переваги якими керуються споживачі при покупці товару.

Завдання 4. Визначити які стратегії позиціювання використовує фірма-виробник.

Тема 2.Товарно-марочний аналіз

Завдання 1. Виявити належність досліджуваного товару до певної класифікаційної групи і описати найбільш характерні риси цієї групи.

Завдання 2. Намалювати та проаналізувати існуючий товарний знак або запропонувати і намалювати свій товарний знак, обґрунтувавши його доцільність з точки зору психологічного сприйняття поєднання кольорів, шрифту, символів, ілюстрацій тощо.

Завдання 3 Виділити і охарактеризувати шари упаковки, а також представити ескізи кожного шару упаковки з вказівкою розмірів і всієї необхідної інформації. Визначити повноту, достовірність, привабливість маркіровки з точки зору споживачів і вимог сертифікації і стандартизації.

Завдання 4. Розкрити комплекс передпродажних і післяпродажних послуг, покликаних підвищити попит на товар і привернути додаткову увагу споживачів.

Завдання 5. Проаналізувати життєвий цикл вибраного для дослідження товару, виявити специфіку його стадій, особливості переходу від однієї стадії до іншої, а також запропонувати комплекс маркетингових заходів щодо подовження життєвого циклу товару.

Завдання 6. Визначити рівень конкурентоспроможності досліджуваного товару.

Тема 3. Формування цінової політики підприємства

Завдання 1. Визначити цілі ціноутворення.

Завдання 2. Проаналізувати ціни на товари конкуренти. Провести порівняння ціни і якості досліджуваного товару з його аналогами у конкурентів.

Завдання 3. Розкрити і обґрунтувати цінові стратегії що вживані до досліджуваного товару.

Тема 4. Організація руху товару і збуту товару

Завдання 1. Визначити кількість каналів розподілу, їх структуру, довжину і ширину з врахуванням специфіки товарів.

Завдання 2. Розробити механізм управління каналами руху товару (горизонтальний канал або вертикальні маркетингові системи (корпоративна, договірна, адміністративна)).

Завдання 3. Запропонувати оптимальну схему оптової торгівлі (оптові бази, оптові склади).

Завдання 4. Розвернути стратегію роздрібних магазинів (незалежне роздрібне підприємство, відділ, що орендується, ланцюг роздрібних торговців, роздрібна франшиза).

Завдання 5. Охарактеризувати дійових осіб в розподілі, як власну службу збуту підприємства, так і посередників-збувальників, наприклад, дилера, дистриб'ютора, комісіонера, торгівельного агента, брокера, уточнити їх функції.

Завдання 6. Розробити систему складів проміжного зберігання і сервісних служб, методи транспортування.